Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
103
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
1.74 Mб
Скачать

6.2 Віброакустичний канал

Утворення віброакустичного каналу витоку ІзОД можливе завдяки вібраційним коливанням, спричиненим акустичним полем голосу, що розповсюджуються будівельними конструкціями та жорсткими інженерними комунікаціями, елементи яких виходять за межі контрольованої території за рахунок недостатньої віброізоляції шибок віконного отвору у режимному приміщенні, недостатніх віброізоляційних властивостей труб систем водяного опалення.

Приймання таких коливань може здійснюватися шляхом:

1) застосування портативних засобів акустичної розвідки (стетоскопів) із записом інформативних сигналів на магнітні носії;

2) дистанційного встановлення з відстані до 25м високочутливих вібродатчиків.

Враховуючи умови і особливості розташування приміщення №***, імовірність застосування вібродатчиків є достатньо низькою.

6.3 Лазерний акустичний канал

Лазерний акустичний канал витоку ІзОД утворюється за рахунок дистанційного перехоплення вібраційних коливань жорстких поверхонь, що виникають під впливом акустичного поля мови, лазерними засобами акустичної розвідки (ЛЗАР), які встановлюються в зоні прямої видимості з вікон кімнати №***.

Враховуючи умови і особливості розташування приміщення №***, імовірність застосування ЛЗАР є достатньо низькою.

Гранична допустима відстань для використання ЛЗАР в міських умовах складає близько 200м.

6.4 Акустоелектричний канал

Акустоелектричний канал утворюється під впливом акустичного поля мови на технічні засоби, що встановлені у приміщенні №***, за рахунок акустоелектричного перетворення в електричних системах цих засобів та має самочинний характер.

Акустоелектричний канал може бути створений за рахунок:

1) поширення інформативних акустичних сигналів дротовими лініями технічних засобів (ОТЗ та ДТЗС), які мають „мікрофонний ефект“, наприклад, лінії відкритого телефонного зв’язку (дзвінкове коло, телефонні і мікрофонні капсулі абонентського телефонного апарату) та їх приймання засобами ТР, які підключаються до дротових ліній, що виходять за межі контрольованої території;

2) електромагнітного ВЧ-випромінення, модульованого інформативним мовним сигналом. Джерелами цих акустоелектричних перетворень можуть бути електронні схеми ДТЗС.

Перехоплення засобами ТР інформативних сигналів ведеться із застосуванням радіоприймальних пристроїв систем і комплексів радіоелектронної розвідки в діапазоні частот від одиниць Гц до одиниць ГГц (найбільш поширений діапазон дії від 10кГц до 1ГГц). В залежності від потужності електромагнітних випромінювань дальність ведення ТР може складати від десятків до сотень метрів.

Імовірними місцями розміщення та застосування засобів ТР є:

- місця прокладення дротових ліній міського зв’язку, що виходять за межі контрольованої території;

- приміщення 5-ті поверхового житлового будинку, що знаходиться на відстані 53м у північно-східному напрямі по вулиці Ткаченка (буд. №33);

- приміщення 6-ті поверхової будівлі банку, що розташована на відстані 60м на схід по вулиці Ткаченка (буд. №37).

Вищевказані канали витоку ІзОД вважаються безпечними тому, що обговорення інформації з обмеженим доступом на ОІД, де встановлені ОТЗ ІС заборонено.