Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
228.86 Кб
Скачать

27

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

В.о декана факультету ТКВТ

____________ А.В. Снігуров

(підпис, прізвище, ініціали)

"____" ____________2015р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

"ОСНОВИ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ"

для студентів 3-го курсу навчання напряму

6.170103 «Управління інформаційною безпекою»

Розглянуто та схвалено на засіданні

кафедри телекомунікаційних систем.

Протокол № 1 від 02. 09. 2015.

Харків 2015

Методичні вказівки для проведення курсової роботи з дисципліни "Основи технічного захисту інформації" для студентів 3-го курсу навчання напряму 6.170103 «Управління інформаційною безпекою»/ Упоряд.: С.В.Пшеничних.– Харків: ХНУРЕ, 2015.– 27 с.

Рецензент: А.В.Снігуров, доцент кафедри ТКС

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..

4

1 МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

5

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ …………………..

6

3. ВИМОГИ ЩОДО СТРУКТУРНИХ СКЛАДОВИХ КУРСОВОЇ РОБОТИ

7

4. ВИМОГИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

11

5 ЗАВДАННЯ НА КУРСОВУ РОБОТУ

19

Додаток А………………………………………………………………………….

23

Додаток Б…………………………………………………………………………

24

Додаток В………………………………………………………………………….

25

Додаток Г…………………………………………………………………………

26

Додаток Д………………………………………………………………………….

27

ВСТУП

Курсова робота – це вид самостійної навчально-наукової роботи з елементами дослідження, що виконується студентами вищого навчального закладу протягом семестру з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Курсова робота є закономірним підсумком теоретичної, науково-практичної роботи студента протягом певного періоду навчання. Тому процес написання курсової роботи — важливий і відповідальний етап підготовки фахівця.

Тематика курсової роботи зазвичай є частиною наукового пошуку відповідної кафедри факультету. Проблеми наукового пошуку, зображені в курсових роботах студентів, можуть знайти своє продовження в дипломних роботах. Таким чином забезпечується наступність науково-дослідницької діяльності студентів від курсу до курсу, послідовність засобів і форм її проведення відповідно до логіки навчального процесу.

1. Мета та завдання курсової роботи

Виконання курсової роботи є важливим етапом загальної підготовки фахівців за напрямом «Управління інформаційною безпекою».

Метою проведення курсової роботи є:

  • систематизація, упорядкування та поглиблення теоретичних знань і практичних вмінь, набутих під час навчання;

  • подальший розвиток та закріплення розрахункових, експериментальних і дослідницьких навичок;

  • демонстрація можливості використовувати знання для дослідження та вирішення актуальних науково-технічних та управлінських завдань;

  • освоєння методів обґрунтування науково-технічних рішень з урахуванням технічних та економічних вимог, показників ефективності та якості;

  • володіння методиками досліджень, розрахунків, експериментів, математичного та системного модулювання під час вирішення актуальних проблем;

  • оволодіння основними методами пошуку, використання і аналізу дослідницької та науково-технічної інформації, включаючи патентну та Internet;

  • набуття навичок з розробки проектної нормативно-технічної документації відповідно до вимог міжнародних, державних та галузевих стандартів;

  • розвиток уміння самостійної роботи з науково-технічними джерелами.

Під час виконання та захисту курсової роботи виявляється професійно-освітній та фаховий рівень студента за навчальною дисципліною, його здатність виконувати певні дослідження у галузі інформаційної безпеки, а також спроможність продовження навчання з метою одержання кваліфікації бакалавра та магістра.

Курсова робота виконується студентом самостійно. За всі прийняті в роботі рішення і достовірність усіх даних несе відповідальність студент – автор курсової роботи.

Змістом курсової роботи є дослідження питань, визначених тематикою курсового проектування які розглядаються на основі всебічного наукового аналізу, формулювання практичних рекомендацій, теоретичного обґрунтування висновків і неодмінного відображення погляду автора.

2. Організація проведення курсової роботи

Організація проведення курсової роботи покладається на викладачів кафедри, що мають відповідне навчальне навантаження. На першому занятті поточного семестру виконання курсової роботи, викладачі ознайомлюють студентів з темою та вимогою до курсових робіт. Захист робіт проводиться, як правило, під час останнього (перед сесією) навчальному тижні семестру.

Процес виконання курсової роботи має основні етапи:

  • доведення до студентів теми курсової роботи;

  • формулювання завдання на її виконання;

  • виконання теми роботи згідно із завданням та терміном календарного

  • графіка, встановленого в завданні;

  • оформлення та підготовка до захисту;

  • захист курсової роботи.

Консультантами із змістової частини можуть бути наукові співробітники та висококваліфіковані фахівці з організацій, пов’язаних з захистом інформації, а також наукові співробітники університету.

Керівник курсової роботи:

  • видає завдання на роботу;

  • допомагає студенту в розробці календарного графіка роботи на весь термін виконання роботи;

  • рекомендує необхідну основну науково-технічну літературу, сучасні довідкові матеріали, типові рішення тощо;

  • консультує студента з робочих питань протягом всього терміну виконання курсової роботи;

  • перевіряє виконання роботи (за частинами або в цілому) за календарним графіком ;

  • на підставі публічного захисту курсової роботи оцінює її автора.

Контроль керівника та консультантів не звільняє студента від відповідальності за якість і достовірність виконання завдання та прийняття правильних рішень, а також дотримання стандартів і термінів виконання календарного плану.

Після отримання завдання на виконання курсової роботи студент повинен:

  • приступити до виконання роботи за рахунок часу, що відводиться на самостійну роботу;

  • розробити календарний план на весь період виконання курсової роботи із зазначенням порядку виконання окремих етапів і подати його на затвердження керівнику.

Виконання курсової роботи здійснюється студентом, як правило, в університеті, на підприємстві або в інших установах, де йому може надаватися місце і відповідні матеріали.

Контроль виконання завдання здійснює керівник за матеріалами, що подаються студентом відповідно до календарного плану. На засіданнях кафедри регулярно заслуховуються повідомлення керівників та консультантів робіт про хід виконання плану робіт.

Студенти, які не виконують календарного графіку або значно відстали в його виконанні, запрошуються для звіту на засідання кафедри. Якщо студенти не виконали курсову роботу до зазначеного терміну, вони не допускаються до її захисту з виставленням незадовільної оцінки.