Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Конюх 2016.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.01.2021
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4.2 Заходи поліпшення умов праці

Для зниження дії надмірного тепловипромінювання на обслуговуючий персонал пропонуємо наступні заходи: встановлення теплозахисного екрану, використання теплової ізоляції та встановлення кондиціонерів повітря на постах управління технологічним процесом та в містах відпочинку робочого персоналу.

Зниження шкідливого впливу шуму та вібрацій можна досягти встановленням глушників для поглинання шуму вихлопу повітря, газу і пари різних машин, а також шумів від стиснення всмоктуваного повітря, шляхом облицювання вібруючих поверхонь матеріалами, що поглинають вібрації (гумою, пробкою та ін.); застосуванням звукопоглинальних накладок, обшивок, розпірок при ударній обробці великих поверхонь.

Найпростішою мірою боротьби з пилом є обладнання робочих місць витяжкою. Основною вимогою для боротьби з пилом в заводських умовах є насамперед механізація всіх пилових процесів: транспортування, пакування та ін. При механізації є можливість локалізувати і видаляти пил в місцях її утворення.

Робота у прокатному цеху відноситься до важких умов праці тому згідно ст. 7 Закону України Про охорону праці від 14.10.1992 № 2694-XII [15]: працівники, зайняті на роботах з важкими і шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

4.2.1 Розрахунок теплового екрану

Пропонується встановити між методичною печею і оператором, прозорий одношаровий теплозахисний екран, який буде встановлений на посту управління для захисту оператора від теплових випромінювань. В якості матеріалу екрану виберемо органічне скло синьо-зелене, забарвлене в масі завтовшки 7 мм. Щільність радіаційного теплового потоку від джерела випромінювання визначається по формулі:

(4.1)

де - приведена міра чорноти, прийнята рівною 0,95;

- коефіцієнт випромінювання абсолютно чорного тіла, рівний 5,67*10-8 Вт/(м2·К4).

- температура поверхні джерела тепловиділень, прийнята рівною 1050°С;

- ефективна температура на робочому місці, прийнята рівною 20°С;

Вт/м2.

Щільність теплового потоку перед екраном складе:

(4.2)

де L – відстань від джерела випромінювання до екрану, прийняте рівним 5 м;

ԛэ = 2205/25 = 88,2Вт/м2.

Уявний коефіцієнт пропускання прозорого тіла можна визначити за допомогою закону Бугера :

(4.3)

де δ – товщина прозорого тіла, мм;

кs – коефіцієнт послаблення променя для органічного забарвленого скла рівний 0,241/мм;

Ds = e-7·0.24 = 0.186

Щільність потоку випромінювання на робочому місці складе:

ԛроб= 88,2·0,186 = 16.41Вт/м2.

При температурі повітря на робочому місці, рівній 20°С, комфортна опроміненість знаходиться в межах від 0 до 20 Вт/м2. За допомогою вибраного теплозахисного екрану досягаються необхідні умови комфортності на робочому місці по опроміненості.