Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

адв2

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2020
Размер:
33.35 Кб
Скачать
  1. Правове регулювання адвокатури в Україні

Відповідно до ст. З Закону правовою основою діяльності адвокатури України є Конституція України, Закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та інші законодавчі акти України.

Правове регулювання адвокатури в Україні може здійснюватись як законами, так і міжнародно-правовими актами, указами Президента України, актами органів адвокатського самоврядування, іншими підзаконними актами. Наприклад, Указ Президента України "Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури", постанова Кабінету Міністрів України "Про порядок реєстрації адвокатських об'єднань", затверджена Міністерством юстиції України та Міністерством фінансів України,

Наказ Мін’юсту Про реєстрацію адвокатських об'єднань 14.01.2008 N 29/5

тощо. Особливе місце в системі правового регулювання діяльності адвокатури посідають Правила адвокатської етики.

Рішення та інші акти Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури, кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, що не суперечать законодавству про адвокатуру, визнаються чинними до прийняття відповідних актів органами адвокатського самоврядування, сформованими згідно із Законом.

Відповідно до Основних положень про роль адвокатів, прийнятих у серпні 1990 р. VIII Конгресом ООН про попередження злочинів, професійні асоціації адвокатів відіграють важливу роль у підтриманні професійних стандартів та етичних норм. "Кодекси професійної поведінки адвокатів мають розроблятися їх відповідними органами згідно із законодавством, що відповідає положенням національного права і звичаям, та визнаними міжнародними стандартами і нормами" (п. 26). Установлено також, що дисциплінарне провадження має здійснюватися згідно з кодексом професійної поведінки та іншими визнаними стандартами та етичними нормами адвокатської професії (п. 29). Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи від 25 жовтня 2000 р. про свободу здійснення професійних адвокатських обов'язків також передбачають обов'язковість етичних правил для осіб, які займаються консультуванням громадян.

Згідно зі ст. 9 Конституції України "чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України". З цього випливає, що діяльність адвокатури в Україні регулюється також і певними нормами відповідних міжнародних договорів. У першу чергу слід звернути увагу на Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (Рим, 1950), яка набрала чинності для України 11 вересня 1997 р. Цей фундаментальний міжнародно-правовий документ передбачає низку прав і свобод людини, які безпосередньо стосуються адвокатури. Так, центральним із цієї точки зору є право кожного захищати себе особисто чи використовувати правову допомогу захисника на свій власний вибір або, за відсутності коштів для оплати правової допомоги, одержувати таку допомогу безкоштовно, якщо цього вимагають інтереси правосуддя (п. (с) ч. 3 ст. 6 Конвенції). Крім того, Конвенція містить й інші права, які торкаються адвокатської діяльності: це, по-перше, права, що можуть бути реально здійснені особою лише за професійної участі адвоката, і, по-друге, права людини, які відіграють роль гарантій для здійснення адвокатом своїх професійних повноважень. До першої групи можна віднести, наприклад, право не бути позбавленим волі інакше ніж відповідно до процедури, встановленої законом (ч. 1 ст. 5); право на справедливий і безсторонній судовий розгляд (ч. 1 ст. 6) тощо. До другої групи належать, зокрема, такі права людини, як презумпція невинуватості (ч. 2 ст. 6); право мати достатньо можливостей та часу для підготовки до захисту (п. (Ь) ч. 3 ст. 6); право допитувати свідків обвинувачення та вимагати викликати і допитувати свідків, які можуть свідчити на користь захисту, на тих самих умовах, що і свідків обвинувачення (п. (сі) ч. 3 ст. 6), та ін.

Отже, окрім Конституції України і Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність регулюється низкою нормативно-правових актів, серед яких є:

  • 1) Закон України "Про безоплатну правову допомогу" від 2 червня 2011 р. № 3460-УІ;

  • 2) укази Президента України "Про Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури і Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури" № 155/93 від 5 травня 1993 р. і "Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури" № 1240/99 від 30 вересня 1999 р.;

  • 3) постанови Кабінету Міністрів України:

    • - "Про порядок реєстрації адвокатських об'єднань" № 302 від 27 квітня 1993 р. (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання діяльності Державної реєстраційної служби" від 15 червня 2011 р. № 633);

    • Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу від 17 вересня 2014 р. № 465

    • Київ

    • ПОРЯДОК оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу від 17 вересня 2014 р. № 465 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 р. № 1048)

    • МЕТОДИКА обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу від 17 вересня 2014 р. № 465 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 р. № 1048)

    • - "Про затвердження порядку і умов укладання контрактів з адвокатами, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу на постійній основі, і договорів з адвокатами, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі" № 8 від 11 січня 2012 р.;

  • 4) інші документи:

    • - "Програма складання кваліфікаційних іспитів", Рішення РАУ від 29.09.2019 року.;

    • - "Порядок складання кваліфікаційних іспитів у регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісіях адвокатури", затверджений протоколом Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при Кабінеті Міністрів України № 6/2 від 1 листопада 1999 р.;

    • - "Правила адвокатської етики", схвалені Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1 жовтня 1999 р.;

    • - - Регламент Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури, РАУ №70 від 26 червня 2019 року р.;

    • - Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури щодо оподаткування адвокатських об'єднань та адвокатів як самозайнятих осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, затверджені Вищою кваліфікаційної комісією адвокатури 18 березня 2011 р.;

    • - Порядок підвищення кваліфікації адвокатами України, Рішення Ради адвокатів України 16.02.2013  № 85 зі змінами, затвердженими рішенням Ради адвокатів України 27.09.2013  № 219, та деякі інші.

Діяльність адвокатури в Україні регулюється також низкою норм відповідних міжнародних договорів. У першу чергу слід звернути увагу на Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод і такі міжнародні акти, як-от:

  • - "Основні положення про роль адвокатів", прийняті VIII Конгресом ООН про попередження злочинів у серпні 1990 р.;

  • - Загальний кодекс правил для адвокатів держав Європейського Співтовариства, прийнятий делегацією 12-ти країн-учасниць на пленарному засіданні в Страсбурзі у жовтні 1988 р.

Діяльність адвокатури разом з актами, зазначеними вище, регулюється статутами адвокатських об'єднань. Статут - це правовий документ, який визначає правовий статус, внутрішню структуру й засади діяльності тієї чи іншої організації, повноваження її органів управління, права та обов'язки її членів, порядок реорганізації й ліквідації та інші питання. Слід зазначити, що ні Закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", ні Положення про порядок реєстрації адвокатських об'єднань не встановлюють кола питань, які мають обов'язково включатися до статуту адвокатського об'єднання. Не існує також жодних вимог щодо форми статуту. Тому при підготовці статуту до подання на реєстрацію слід ураховувати загальні підходи, які склалися на практиці щодо створення подібних документів, та приписи Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", який називає питання, що відносяться Законом до компетенції самого адвокатського об'єднання і регулюються його статутом. Це порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації адвокатських об'єднань, структура, штати, функції, порядок витрачання коштів, права та обов'язки керівних органів, порядок їх обрання. Зазначені питання мають бути визначені у статуті.

З урахуванням положень ч. 3 ст. 47 КПК про призначення захисника через адвокатське об'єднання й обов'язковості для керівника адвокатського об'єднання вимоги слідчого, суду про призначення захисника у статуті слід зазначати цей обов'язок адвокатського об'єднання і його керівника, порядок призначення адвокатів об'єднання для виконання повноважень захисника. Ураховуючи обов'язковість Правил адвокатської етики для об'єднань адвокатів (ст. 73), доцільно й ці питання врегулювати у статуті.

  1. Адвокатська діяльність як особливий вид професійної діяльності

Зу адвокатська діяльність - незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту;

Стаття 4. Принципи та засади здійснення адвокатської діяльності

1. Адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.

2. Адвокат України здійснює адвокатську діяльність на всій території України та за її межами, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або законодавством іноземної держави.

3. Адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

4. Адвокат іноземної держави здійснює адвокатську діяльність на території України відповідно до цього Закону, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

  1. Види адвокатської діяльності

Стаття 19. Види адвокатської діяльності

1. Видами адвокатської діяльності є:

1) надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

2) складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

3) захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;

4) надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

5) представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов’язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;

6) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;

7) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

8) надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;

9) захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв’язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

{Частину першу статті 19 доповнено пунктом 9 згідно із Законом № 198-IX від 17.10.2019}

Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

Адвокати поділяються на криміналістів (ведуть кримінальні справи) і цивілістів (цивільні).

Можна навести наступні домінуючі види діяльності:

• вивчення законів, підзаконних актів, нормативно-правових актів, міжнародних договорів (також облік діючого законодавства й інших нормативних актів) і застосування їх на практиці;

• надання юридичної допомоги за допомогою консультацій, надання усних і письмових довідок по законодавству (роз'яснення діючого законодавства як у цілому по виниклій проблемі, так і по окремих її нюансах);

• правовий захист громадян, організацій, держави;

• складання позовних заяв, скарг, претензій і інших документів правового характеру;

• запит через юридичну консультацію довідок, характеристик і інших документів, необхідних у зв'язку з наданням юридичної допомоги, з державних і громадських організацій, що зобов'язані у встановленому порядку видавати ці документи чи їхні копії;

• підготовка безпосередніх звертань від імені клієнта в державні, суспільні, виробничі, наукові, навчальні, культурні й інші організації по необхідних питаннях;

• представництво від імені клієнта в державних (правоохоронних, судових, адміністративних), суспільних, підприємницьких і інших структурах;

• збір різних доказів на користь клієнта на основі запитів, експертиз, наукових висновків, організації експериментів, висновків експертів і фахівців, додаткових обстежень, ревізій, перевірок, показань свідків і очевидців, логічних умовиводів;

• інформування в розумних межах клієнта про стан розглянутої справи, своєчасні відповіді на обґрунтовані запити, надання інформації і документів;

• організація зустрічей з підзахисним у місцях його затримання для уточнення обставин, що зм'якшують провину підозрюваного, підслідного, узгодження з клієнтом заходів для його захисту чи безперечного виправдання при застосуванні правоохоронними органами мір затримання під варту;

• підтримка захисту прав клієнта при виконанні слідчих дій у судочинстві, прояснення обставин справи на користь підзахисного.

Беручи участь у судовому розгляді, адвокат:

• строго стежить за дотриманням правил, установлених процесуальним законом і інших нормативних актів в інтересах підзахисного чи клієнта;

• звертається з зауваженнями, запитами до учасників судового розгляду, свідкам з питань уточнення, перевірки окремих положень, доказів і дій;

• заявляє відводи у випадках необхідності учасникам процесу (складу суду, прокурору, засідателям, присяжним);

• вимовляє захисні промови;

• за результатами судового розгляду організує оскарження неправильних, помилкових рішень і постанов по визначених питаннях на підставі можливостей діючого законодавства.

3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]