Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЗІЗОД 17-18.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
1.4 Mб
Скачать
    1. Фільтрувальні протигази

Промислові протигази складаються з лицьової частини (панорамної маски або шолом-маски), забезпеченої клапанами вдиху і видиху, та відокремлених протигазових або скомбінованих фільтрів (коробок різних габаритів), які приєднуються до неї безпосередньо або за допомогою дихального шланга. Панорамна маска або шолом-маска слугує не тільки для підведення очищеного повітря до органів дихання, але і для захисту очей і шкіри обличчя від впливу шкідливих речовин.

В даний час найчастіше використовуються маска ШМП та панорамна маска ППМ-88 (ПМ-88).

Маска ШМП застосовується для захисту від сильнодіючих отруйних речовин обличчя, голови, органів дихання в комплекті з відповідними фільтрами. Вона повністю закриває голову.

Панорамна маска ппм-88 (пм-88) призначена для подачі очищеного повітря до органів дихання, а також для захисту осей і шкіри обличчя від шкідливих речовин.

Маска використовується у складі промислових фільтрувальних протигазів і ізолювальних шлангових протигазів ПШ.

Панорамна маска ППМ-88 (ПМ-88) складається із гумового корпуса з обтюратором, панорамного скла, переговорного пристрою, клапанної коробки, наголовника. Панорамне скло служить для полегшення людині в масці широко панорамного огляду. У масці є підмасочник, який перешкоджає запотіванню скла-корпуса і зменшує кількість вуглекислого газу у вдихаємому повітрі.

Наголовник служить для кріплення корпуса панорамної маски на голові людини. Наголовник складається із потилочної частини і п’яти лямок з пряжками.

Панорамна маска ППМ-88 (ПМ-88) випускається трьох розмірів.

Переваги та недоліки масок для протигазу

Шолом-маски протигазові

Переваги: Шолом-маска ШМП захищає від дії отруйних речовин і пилу не тільки органи дихання, очі і обличчя, але й голову. Вона має малу вагу (340 г.) і саму низьку вартість.

Недоліки: мала площа поля зору (42%) і відносно великий вміст СО2 . Переговорний пристрій відсутній. Розміри маски суворо персоналізовані ( всього існує 5 розмірів), які для уникнення негативних наслідків необхідно підбирати по розміру голови з особливою ретельно. Внаслідок цього затрудняється варіант передачі шолом-маски від одного робітника другому.

Панорамні маски протигазові

   Переваги: Основна перевага протигазових панорамних масок - велика площа поля зору і можливість підгонки розміру маски за допомогою наголовних лямок. Всі маски мають переговорний пристрій. Самий розповсюджений тип панорамної маски це ППМ-88. Часто використовують ППМ-88 просто як маска від пилу.

Недоліки: Захист голови відсутній. Вага більше 500 г. Відносно велика вартість.

Фільтри протигазові (до протигазів)

Згідно ГОСТ12.4.193: «Фільтри (коробки) протигазові призначені для захисту від газів, які рекомендовані виробником». ГОСТ 12.4.193 був разроблений (гармонізований) під Європейский стандарт EN141.  Отже, типи газів, буквенно - цифрове маркування коробок протигазів у них однакові.

Назва «Фільтри протигазові» і «Коробки протигазові» формально ідентичні. Вони призначені для захисту від газів і парів ( а с аерозольним фільтром і від аерозолів). Вони формально відрізняються в тому, що «Коробки протигазові» - це стара (Радянська) назва, а «Фільтри протигазові» - нова (гармонізована з Європейською). Але голова різниця - «Коробки протигазові» випускаються по старому ГОСТ12.4.122-83, а «Фільтри протигазові» по новому ДСТУ ЕN-14387 укр.

Незважаючи на зовнішню схожість конструкції і призначення виробів їх технічні характеристики кардинально відрізняються.

В даний час промисловість не випускає коробок для промислових протигазів старого зразка.

Фильтри для противогазу за Стандартом E14387 (читать EN-14387 росEN-14387 укр.) маркуються наступним чином:

1.Маркування на фільтрах протигазових розпочинається написом типу "Бриз-3001"; "ИЗОД", "ФК(Г)-5М(Б),  "ДОТ-320(600)", "ДОН" и т. д.

 Ці написи є внутрішнім заводським маркуванням( заводські ТУ) і інформації про захисні властивості не несуть і визначають завод-виробник. В окремих випадках можна визначити приблизні розміри виробу (М – мала, В- велика, К – фільтри комбіновані, Г – фільтри протигазові).

2. Потім іде за стандартом EN 141. Вона представляє собою сполучення букв латинського алфавіту і цифр типу A2B3E3P3, А1В1E1P2, А2AXP3.

Це маркування фільтрів для протигазу, яке відповідає Українським, Російським і Європейським Стандартам.

Це маркування точно визначає від яких типів газів ( від аерозолів якої дисперсності)) при яких концентраціях і потягом якого часу може захищати даний виріб. 3. Крім напису їх розпізнавальною ознакою служать наклеєні на бокових поверхнях фільтрів смужки різних кольорів ( кожній букві відповідає свій ідентифікаційний колір, таблиця 2 ).

4. Клас фільтра об означається цифрами:

- класс1 – фільтри низької ефективності; - клас 2 - фільтри середньої ефективності; - клас 3 – фільтри високої ефективності.    

Таблиця 2. Марки фільтрів для протигазів

Марка фільт. елементу

Відмінне забарвлення

Шкідливі р-ни, від яких забезпечується захист

Основні марки фільтрів

Р

Біла

Аерозолі (пил, дим, туман), бактерії і віруси

A

Коричнева

Органічні пари і гази з температурою кипіння> 65 ° С

B

Сіра

Неорганічні гази (хлор, фтор, бром, сірководень, сірковуглець, 

хлорціан), крім СО

E

Жовта

Кислі гази і пари азотної кислоти

K

Зелена

Аміак і аміни

Спеціальні марки фільтрів

NO

Синя

Оксиди азоту

Hg

Червона

Органічні сполуки ртуті, пари ртуті

AX

Коричнева

Органічні пари з температурою кипіння <65 ° С

SX

Фіолетова

Від спеціальних речовин (зарин, зоман, фосген і ін.)

Reaktor

Помаранчева

Йод радіоактивний, метілйодід радіоактивний і радіоактивні частинки

CO

Фіолетова

Чадний газ (СО) цифри позначають максимально допустиме збільшення маси фільтра

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]