Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плодово-ягодные культуры / Меженська Л.О., Меженський В.М. Рід Глід (Crataegus L.) в Україні інтродукція, селекція, еколого-біологічні особливості.pdf
Скачиваний:
52
Добавлен:
31.10.2020
Размер:
10.92 Mб
Скачать

Crataegus orientalis Pall. ex M.Bieb.

Глід східний

Молоді пагони густо повстисто опушені, з нечисленними колючками 1–1,5 см довжини. Багато вкорочених пагонів перетворені в облиснені колючки 5–10 см довжини. Листки видовжено-яйцеподібні або оберненояйцеподібні, 3–5 см довжини і 2–4 см ширини; клиноподібні, знизу трилопатеві, вище 5–7- глибокороздільні, з цілокраїми, вузькими, великозубчастими на верхівці частками; на вегетативних пагонах 3–7-роздільні, з ширококлиноподібною основою, з більш широкими частками, нижні з яких іноді з глибоким бічним надрізом, з обох боків густо й м'яко сіруватоопушені, на недовгих черешках. Квітки 1,5–2 см в діаметрі, з білими пелюстками, зібрані в білоповстисті суцвіття 4–5 см в діаметрі; чашолистки трикутні, довгозагострені, іноді з шилоподібною верхівкою, повстисті; тичинок 20 з фіолетовими пиляками; маточок 4–5. Плоди кулясті, приплюснуті з полюсів, трохи п'ятигранні, 1,5–2 см в діаметрі, черво- но-жовтогарячі, масою 2–6 г (мал. 16, вклейка).

Трапляється в Малій Азії, Греції, Криму. Зразки отримано з Росії (Mosqua, HBP) та України (Kyiv, HBA; Reserv Karadagensis).

Crataegus ×pojarkovae Kossych

(= C. orientalis Pall. ex M.Bieb. subsp. pojarkovae (Kossych) J.I. Byatt).

Глід Пояркової

Молоді пагони густо повстисто опушені, з нечисленними колючками або без них. Листки видовжено-яйцеподібні або оберненояйцеподібні, 3–5 см довжини і 2–4 см ширини, на коротких черешках; на генеративних пагонах клиноподібні, знизу трилопатеві, вище 5–7-глубокороздільні; на вегетативних пагонах 3–7-роздільні, з ширококлиноподібною, іноді усіченою основою, з ширшими частками, густо опушені. Квітки 1,5–2 см в діаметрі, з білими пелюстками, зібрані в повстисті суцвіття; чашолистки трикутні, загострені, білоповстисті; тичинок 20, з фіолетовими пиляками; маточок 4–5. Плоди кулясті або грушоподібні, приплюснуті з полюсів, трохи ребристі, 1,5–2,5 см в діаметрі, жовті, масою 2–7 г (мал.17, вклейка).

Трапляється в Криму та на Кавказі. Колекційні зразки отримано з Карадазького природного заповідника та Нікітського ботанічного саду.

Занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП, Європейського червоного списку (Федорончук, Лєтухова, 2009). Написання видового епітету "pojarkovіae", яке трапляється в окремих працях (Косых, 1964в; Циновскис, 1971; Мякушко, 1987; Черепанов, 1995; Цвелев, 2001) є невірним, бо згідно ст. 60 Мельбурнського кодексу (ICN, 2012), епітет від прізвища, яке закінчується на -а, утворюється шляхом додавання –е, тобто від Pojarkova – pojarkovae.

94

Серія Pinnatifidae

Crataegus pinnatifida Bunge

Глід пірчастий

Молоді пагони голі або майже голі, молоді гілки пурпурово-брунатні, пізніше сірувато-брунатні, з колючками 1–2 см довжини або без колючок. Листки широкояйцеподібні або трикутно-яйцеподібні, рідше ромбічно-яйцеподібні, 5–10 см довжини і 4–7,5 см ширини, з гострою або трохи усіченою верхівкою і клиноподібною основою, глибоко пірчасті; лопаті в основі листка роздільні або майже розсічені, з 3–5 парами видовжено-трикутних, гостро двоякопилчастих часток. Квітки 1,5 см в діаметрі, з білими пелюстками, зібрані в суцвіття 4 –8 см у діаметрі; чашолистки трикутно-яйцеподібні до ланцетних, гострі, голі; тичинок 20, з рожевими пиляками; маточок 3–5. Плоди кулясті, 1–1,5 см в діаметрі, червоні, масою 1–2 г (мал. 18, вклейка).

Трапляється в Північному Китаї, Кореї. Зразки отримано з Білорусі (Minsk, HBA), Росії (Meshczerskoje, St Exper Select Sylv-Stepp), Словаччини (Lednice, I Horticult), Узбекистану (Toshkent, HBA) та України (Donetzk, HBA; Kyiv, HBA).

Crataegus pinnatifida var. major N.E. Br.

(= C. bretschneideri С.К. Schneid.)

Глід пірчастий великий

Пагони здебільшого без колючок. Листкові пластинки лопатеві до глибоко пірчастих, гостро двоякопилчасті. Квітки 1,5 см в діаметрі, з білими пелюстками; тичинок 20, з рожевими пиляками; маточок 3–5. Плоди майже кулясті або грушоподібні, близько 2–3 см у діаметрі, червоні, зі світлими бородавками, масою 5–15 (30) г. Від типового різновиду вирізняється більшими плодами (мал. 19, вклейка).

Трапляється в Північному Китаї, Кореї. Зразки отримано з Білорусі (Minsk, HBA), Росії (Rossosh, St Exper Horticult), Словаччини (Lednice, I Horticult), України (Ja.Kovaljov, Krasnodon).

Серія ×Orientigynae

Crataegus ×pseudoazarolus Popov

(= C. ×cinovskisii Kassumova, C. ×nikitinii Essenova)

Глід несправжній азароль

95

Молоді пагони густо опушені, зеленувато-брунатні, лискучі, з нечисленними колючками або без них. Листки сизо-зелені, на генеративних пагонах нижні клиноподібно-обернено-яйцеподібні, на верхівці великонадрізані, верхні ромбоподібні, глибоко 5–7-роздільні, з ширококлиноподібною основою, на черешках 1–1,5 см довжини. Листки вегетативних пагонів яйцеподібні, мають листкові пластинки 4–5 см довжини і 4–5 см ширини, 5–7-роздільні, на верхівці трилопатеві або великонадрізано-зубчасті. Квітки 1,5–2 см в діаметрі, з білуватими пелюстками, зібрані в повстисто опушені суцвіття; чашолистки широкотрикутні, коротко загострені на верхівці, опушені; тичинок 20, з рожевими пиляками; маточок 3–5. Плоди майже кулясті, трохи приплюснуті з полюсів, 1,5 см в діаметрі, помаранчево-червоні до бордово-червоних, масою 2–3 г (мал. 20, вклейка).

Трапляється в Закавказзі та Центральній Азії. Зразки отримано з Туркмені-

стану (Aşgabat, HBA) та України (Jalta, HB Nikitensis; Kyiv HBA).

Серія ×Orientaegus

Crataegus ×tournefortii Griseb.

(= C. orientalis var. sanguinea (Schrad.) Loudon, C. orientalis var. tournefortii

(Griseb.) C.K. Schnied., C. schraderiana Ledeb.)

Глід Турнефора

Пагони темно-червоні, густо волохаті, з нечисленними колючками 0,5–1 см довжини; частина коротких пагонів перетворена в облиснені колючки 4–5 см довжини. Листки яйцеподібні до широкояйцеподібних, 1,5–4,5 см довжини і 1–3,5 см ширини; на генеративних пагонах знизу цілісні або трилопатеві, вверху 5–7-роздільні, з ланцетними, зубчастими на верхівці частками, з клиноподібною основою; на вегетативних пагонах 3–7-роздільні, з ланцетними або довгастими частками, густо опушені. Квітки 1–1,5 см в діаметрі, на довгих квітконіжках, зібрані у волохато-волосисті суцвіття 3–5 см в діаметрі; чашолистки трикутні, загострені на верхівці, сильно опушені; тичинок 20, з рожевими пиляками; маточок 4–5. Плоді кулясті, сплюснуті з полюсів, 1,5–2 см в діаметрі, трохи ребристі, темно-вишневі, масою 1–3 г (мал. 21, вклейка).

Трапляється в Криму, на Кавказі та Пелопонесі. Зразки отримано з Криму

(Staryj Krym, V.Letuchova, 2006).

Кристенсен (Christensen, 1992) вважає глід Турнефора синонімом глоду східного (C. orientalis subsp. orientalis). Пояркова (1939) спочатку припускала його походження від схрещування глоду східного з глодом п'ятистовпчиковим, але пізніше (Пояркова,1950) відмовилася від цього припущення, вважаючи що

96

іншу батьківську форму треба шукати не в серії Pentagynae, а поміж видів ряду

Erianthae серії Crataegus.

СЕКЦІЯ SANGUINEA Серія Sanguinea

Crataegus chlorocarpa Lenné & K.Koch

(= C. altaica (Loudon) Lange, p.p., C. wattiana Hemsl. & Lace)

Глід зеленоплодий

Пагони брунатно-червоні, лискучі, з нечисленними колючками 1–4 см довжини або без колючок. Листки широко трикутно-яйцеподібні до округлих, 3,5-12 см і ширини 2,5-10 см, з гострою або тупою верхівкою й усіченою або ширококлиноподібною основою, неглибоко 5–9-лопатеві, часто глибоколопатеві або майже розсічені в основі, гостропилчасті, голі. Квітки 15 см в діаметрі, з білими, майже округлими пелюстками, зібрані в багатоквіткові голі суцвіття 3–8 см в діаметрі; чашолистки трикутно-яйцеподібні або трикутно-ланцетні, зазвичай цілокраї, голі; тичинок 20, з білими або блідо-жовтими пиляками; маточок 4–5. Плоди майже кулясті, близько 1 см в діаметрі, жовті і жовтогарячі, з м'яким борошнистим м'якушем, масою до 1 г (мал. 22, вклейка).

Трапляється в Центральній Азії. Зразки отримано з Росії (Mosqua, Park) та України (Artemivsk, St Exper Horticult; Donetzk, HBA).

СЕКЦІЯ DOUGLASIANA Серія Cerrones

Crataegus rivularis Nutt.

(= C. douglasii Lindl. var. rivularis (Nutt.) Sarg.).

Глід річковий

Пагони голі, з прямими, червоно-брунатними колючками, 2–4 см довжини. Листки чергові, ланцетоподібні або видовжено-оберненояйцеподібні, 4–6 см довжини і 2–4 см ширини, лопатеві або зубчасті. Квітки 1–1,5 см в діаметрі, з білими пелюстками, зібрані в голі або слабо опушені суцвіття; чашолистки короткі, широкотрикутні, загострені, на верхівці залозистопилчасті; тичинок 10, з рожевими пиляками; маточок 4–5. Плоди майже кулясті, близько 1 см в діаметрі, спочатку темно-пурпурові, потім чорні, лискучі, масою близько 1 г (мал. 23, вклейка).

Трапляється на заході Північної Америки. Зразки отримано з Білорусі

(Minsk, HBA) та України (Donetzk, HBA).

97