Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БССВ ч.ІІІ затверджений.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
689.42 Кб
Скачать

5.7.4. Наступ узимку

295. На організацію наступу і його ведення взимку суттєво впливають: наявність лісової і гірської місцевості, обмежена кількість доріг, складність виконання завдань з інженерного обладнання місцевості в скельному і болотистому ґрунтах, снігопади і завірюхи, різкі коливання температури, що приводять до відлиги й ожеледиці, короткий день і довга ніч, наявність великої кількості річок, струмків і озер з крутими обривистими берегами та інших важкодоступних ділянок, що не замерзають.

Узимку круті береги річок, яри, узлісся гаїв і чагарників, що занесені снігом, стають серйозною перешкодою для танків, БМП (БТР) і стрільців.

Часті снігопади, снігові бурі і завірюхи, глибока снігова покрівля і рихлий сніг різко обмежують наступ і маневр поза дорогами. Сильні морози роблять прохідними річки, болота, озера, що дозволяє наступати підрозділам на будь-яких ділянках місцевості. Низька температура та різкі її коливання значно впливають на особовий склад, озброєння і військову техніку, що вимагає проведення цілого комплексу заходів, що направлені на підготовку їх до роботи в умовах низьких температур, а також щодо захисту особового складу від переохолодження й обмороження.

296. Під час організації наступу взимку командир взводу, крім звичайних питань, визначає:

під час оцінки противника – розташування його опорних пунктів і вогневих засобів з врахуванням характеру місцевості, наявність відкритих флангів і проміжків; оснащеність і підготовленість противника до оборони в суворих умовах і можливість його маневру під час бою;

під час оцінки своїх підрозділів – ступінь підготовки особового складу, озброєння, військової техніки і засобів індивідуального захисту до використання в умовах низьких температур, бездоріжжя, важкодоступної місцевості; заходи щодо попередження переохолодження та обмороження особового складу; забезпеченість бойових машин засобами підвищеної прохідності, особового складу лижами (волокушами, саньми) і маскувальними костюмами;

під час оцінки місцевості – напрямки, що доступні для дій танків і стрільців; наявність і стан вузьких місць та перешкод; наявність і стан доріг, спроможність руху поза дорогами при глибокому сніговому покрову, по болотистих і інших важкодоступних ділянках; азимут напрямку наступу і порядок подолання важкодоступних ділянок.

Під час підготовки наступу взимку особлива увага приділяється ретельній підготовці техніки та озброєння через низьку температуру, що ускладнює їх роботу. З метою маскування техніка фарбується у білий колір. Засоби індивідуального захисту готуються до використання в умовах низьких температур. Вживаються заходи щодо попередження переохолодження й обмороження особового складу.

297. Наступ на противника, що обороняється, взвод здійснює, як правило, з положення безпосереднього зіткнення з ним, а на доступній місцевості для дій підрозділів поза дорогами – з ходу.

При глибокому сніговому покрові особовий склад механізованого взводу (відділення) наступає, як правило, на лижах. Спішування особового складу і постановка на лижі при наступі з ходу проводиться на більшому, ніж у звичайних умовах, віддаленні від противника. В окремих випадках особовий склад може вставати на лижі, сідати на волокуші (сани), що буксируються багатоцільовими транспортерами, танками, БМП (БТР), і доставлятися ближче до переднього краю оборони противника. Атака на БМП (БТР) можлива по насту і льоду.

Бойові машини (БТР) діють за танками і своїм вогнем знищують противника, який перешкоджає просуванню особового складу відділень і танків. На важкодоступних напрямках вони просуваються, як правило, дорогами, підтримуючи наступ вогнем.

Якщо танки зустрічають важкодоступні ділянки, протитанкові та інші загородження, то спочатку стрільці під прикриттям їх вогню оволодівають важкодоступними ділянками і забезпечують подальше просування танків. У свою чергу, танки, не втрачаючи взаємодії з стрільцями, використовують всі можливості для швидкого просування вперед.

Танковий взвод (танки) при глибокому сніговому покрові наступає, як правило, в бойовому порядку механізованого взводу або за ним, важкодоступні ділянки долаються з використанням навісного обладнання.

Під час бою в глибині оборони противника для здійснення обходів і атаки противника у фланги і тил командир механізованого взводу використовує зручні, приховані ділянки незайнятої противником місцевості, або такі, що слабо ним прикриваються, проміжки і відкриті фланги, а також дії відділень на лижах, БМП (БТР) або десантом на танках. Атака противника здійснюється під прикриттям вогню артилерії, мінометів, танків, БМП (БТР) і підрозділів, що наступають із фронту.