Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БССВ ч.ІІІ затверджений.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
689.42 Кб
Скачать

5.7.2. Наступ у ході оволодіння укріпленим районом

286. Наступ під час оволодіння укріпленим районом характеризується наявністю в обороні противника потужних довготривалих споруд, системи вогню і загороджень, які добре підготовлені. Механізований взвод може наступати у складі роти в якості штурмової групи – складати її групу захоплення або штурмову групу.

Взводу при діях у групі захоплення (штурмовій групі) вказується об’єкт атаки і напрямок продовження наступу. Об’єктом атаки взводу може бути оволодіння і знищення довготривалої вогневої або іншої важливої споруди на передньому краї противника в опорному пункті роти першого ешелону. Напрямок продовження наступу визначається із таким розрахунком, щоб забезпечувалося оволодіння і знищення вогневої та іншої споруди в глибині опорного пункту роти першого ешелону.

287. Під час дій у складі штурмової групи взводу можуть додаватися танки, протитанкові керовані ракетні комплекси, гранатометне і пара вогнеметників (обслуга), а також сапери з підривними зарядами.

Бойовий порядок взводу в цьому випадку складається з підгрупи захоплення, підгрупи управління та вогневої підтримки і підгрупи розгородження (підривання).

У підгрупу захоплення входять механізовані відділення з вогнеметниками. Вона призначена для знищення противника на підступах до довготривалої вогневої споруди та її блокування, знищення живої сили (розрахунку, гарнізону) й оволодіння нею. Підгрупі видається збільшена кількість боєприпасів, особливо ручних гранат, реактивних кумулятивних гранат і до ручних протитанкових гранатометів, аерозольних (димових) і запалювальних засобів.

У підгрупу управління і вогневої підтримки включаються танки, БМП (БТР), протитанкові керовані ракетні комплекси та інші вогневі засоби. Вона призначена для вогневого ураження довготривалої споруди, блокування її вогнем, знищення вогневих засобів і живої сили на підступах до довготривалої споруди і на її флангах, а також її руйнування, засліплення і прикриття дій підгрупи захоплення. Вона діє за групою захоплення на відстані до 100 м.

Підгрупа розгородження (підривання) призначена для пророблення проходів у загородженнях і перешкодах перед довготривалою вогневою чи іншою спорудою або її підривання. У склад підгрупи включається доданий інженерно-саперний підрозділ (сапери) з підривними зарядами і засобами розмінування, а також танки з мінними тралами.

288. Порядок роботи командира взводу з отриманням завдання щодо оволодіння довготривалою вогневою спорудою такий самий, як і при наступі в місті.

Під час організації наступу командир взводу окрім звичайних питань визначає: при оцінці противника – розташування противника і його вогневих засобів на підступах до довготривалої вогневої споруди і в проміжках між ними; характер довготривалої споруди, її пристосованість до оборони, систему вогню та прикриття іншими вогневими засобами, особливо ведення флангового вогню з сусідніх довготривалих вогневих споруд, наявність і розташування мінно-вибухових, невибухових загороджень і перешкод на підступах до неї; під час оцінки місцевості – найбільш зручні підступи до довготривалої вогневої споруди, особливо для виходу у фланг і тил, умови спостереження, ведення вогню і маскування взводу при виході до об’єкта атаки і углиб оборони противника.

У рішенні командир взводу додатково визначає: порядок знищення противника на підступах до довготривалої вогневої споруди і при її блокуванні підгрупою захоплення; порядок подавлення, засліплення довготривалої вогневої споруди, блокування її вогнем і знищення (оволодіння) підгрупою захоплення.

У бойовому наказі при постановці завдань командир взводу вказує: п і д г р у п і з а х о п л е н н я – склад, засоби посилення, об’єкт атаки, рубіж переходу в атаку (вихідну позицію) і напрям продовження наступу, призначає командира; п і д г р у п і у п р а в л і н- н я і во г н е в о ї п і д т р и м к и – склад, цілі для ураження в період вогневої підготовки і з початком атаки, а також завдання щодо заборони підходу противника до об’єкта з глибини, місце у бойовому порядку і порядок переміщення, призначає командира; п і д г р у п і р о з г о р о д ж е н н я (п і д р и в а н н я) – склад, завдання, місце у бойовому порядку і порядок переміщення, призначає командира.

При наступі в пішому порядку командир механізованого взводу вказує місця спішування відділень і завдання безпосередньо підлеглому особовому складу (снайперові, стрільцеві-санітарові та іншим).

289. Організовуючи наступ, командир штурмової групи за наявності часу і відповідно до рішення старшого командира проводить підготовку групи на місцевості, що обладнується макетами і загородженнями за типом довготривалої вогневої споруди противника. При цьому відпрацьовуються способи і прийоми блокування, пророблення проходів у мінно-вибухових і інших загородженнях, атаки і знищення противника в довготривалій вогневій споруді, питання взаємодії всередині штурмової групи між підгрупами і з сусідами.

290. Штурмовій групі, що призначена для блокування і знищення довготривалої вогневої споруди, що розташована на передньому краї противника; вказується початкове положення, яке складається з вихідної позиції для підгруп захоплення і розгородження (підривання), позиції підгрупи управління і вогневої підтримки.

Вихідна позиція підгруп захоплення і розгородження (підривання) призначається в безпосередній близькості від довготривалої споруди та займається в період вогневої підготовки атаки. При цьому підгрупа розгородження може розташовуватися разом із одним механізованим відділенням або в проміжках між ними.

Підгрупа управління і вогневої підтримки (танки, БМП, БТР, обслуги протитанкових керованих ракетних комплексів) займає позицію за групою захоплення на відстані до 300 м у такому місці, з якого забезпечується спостереження за об’єктом штурму, управління і ведення вогню прямою наводкою в амбразури.

Під час вогневої підготовки наступу підгрупи захоплення і розгородження (руйнування) займають початкове положення, а підгрупа управління і вогневої підтримки – свою позицію. Командир взводу веде спостереження за результатами вогневого ураження довготривалої вогневої споруди і уточнює завдання підгрупі управління та вогневої підтримки. БМП (БТР), танки, установки протитанкових керованих ракет, вогнемети, що складають підгрупу, ведуть вогонь в амбразури довготривалої вогневої споруди і її вогневих засобах, знищуючи споруду та її гарнізон.

Штурм довготривалої вогневої споруди розпочинається одночасно з атакою механізованих і танкових підрозділів першого ешелону противника, що обороняється на передньому краю і в проміжках між спорудами.

Підгрупа захоплення під прикриттям вогню артилерії, мінометів, підгрупи управління та вогневої підтримки і аерозолів (димів), використовуючи дії атакуючих підрозділів сусідів блокує довготривалу вогневу споруду з фронту, флангів і тилу, не допускаючи її деблокування. Танки з мінними тралами і підрозділ інженерних військ, які складають підгрупу розгородження (підривання), висуваються до загороджень, що прикривають довготривалу вогневу споруду і під прикриттям вогню підгрупи захоплення і підгрупи управління та вогневої підтримки проробляють у них проходи.

Особовий склад підгрупи захоплення за командою командира взводу проходами, що пророблені, просувається до споруди й атакує її. При цьому кулеметники і стрільці знищують перископи, заклинюють бронебашти, закривають амбразури підручними засобами, закидають всередину ручні гранати і займають позиції навколо довготривалої вогневої споруди в готовності до знищення противника в разі його виходу із споруди; а вогнеметники проводять вогнеметання в середину споруди. Підгрупа розгородження (підривання), за необхідністю, за сигналом командира взводу закладає підривні заряди і підриває довготривалу вогневу споруду. Підгрупа управління і вогневої підтримки в цей період забороняє підхід противника до об’єкта з глибини. Вона може діяти самостійно або спільно з одним із механізованих відділень підгрупи захоплення і вогнеметниками. Після підривання споруди підгрупа захоплення у повному складі або двома відділеннями виходить до об’єкта штурму, закидає його ручними гранатами, знищує гарнізон і здійснює очищення довготривалої споруди від живої сили противника. Одне з відділень і підгрупа управління та вогневої підтримки прикриває дії підгрупи захоплення.

Штурмова група, яка призначена для знищення довготривалої вогневої споруди, що розташована в глибині оборони противника, висувається за підрозділами першого ешелону на відстані, вказаній командиром батальйону (роти). Знищення довготривалої вогневої споруди здійснюється в порядку, викладеному вище.

Про оволодіння об’єктом командир взводу негайно доповідає старшому командиру, а також про витрати боєприпасів, вибухових речовин і понесених втратах. Після чого діє за наказом старшого командира.