Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з підприємницького права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
773.63 Кб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Завдання 3. Підготуйте документи, необхідні для створення товарної біржі. Завдання 4. Розкрийте процедуру державної реєстрації фондової біржі.

Завдання 5. Визначте суть та порівняйте поняття "брокерська” та "дилерська” діяльність на біржі.

Задача 1. Орган державної реєстрації відмовив у реєстрації товарної біржі з таких підстав:

  1. до її засновників поряд з іншими фізичними та юридичними особами входили: військовослужбовець, державний нотаріус, державний інститут та районний відділ внутрішніх справ;

  2. для реєстрації з установчих документів було представлено лише статут;

  3. для реєстрації не було представлено документ, що засвідчує сплату внеску до статутного фонду;

  4. в статуті містилося положення згідно з яким товарна біржа визнається самостійним суб’єктом підприємництва і на власний розсуд здійснює будь-які види діяльності, не заборонені законом.

Де здійснюється державна реєстрація товарних бірж. Визначити правомірність відмови органу державної реєстрації.

Задача 2. ТзОВ "Довіра” уклало договір купівлі-продажу житлового будинку, який належав на праві приватної власності громадянину К. Угоду було зареєстровано на універсальній товарній біржі "Джип”.

Через декілька днів після реєстрації, К. змінив своє рішення щодо продажу будинку і звернувся до суду із заявою про визнання договору купівлі-продажу між ним та ТзОВ "Довіра” недійсним на підставі ст. 47 ЦК України як такого, що укладений без дотримання нотаріальної форми.

В якій формі укладаються біржові угоди?

Дайте вирішення спору.

Задача 3. Районний орган державної податкової служби під час перевірки фінансово-господарської діяльності фондової біржі "Роялті” виявив, що кількість її членів становить 10 торговців цінними паперами. При чому, частка у її статутному фонді, що належить кожному акціонеру складала 10%.

Враховуючи те, що для створення фондової біржі вимагається не менше 20 акціонерів, податковий орган звернувся до арбітражного суду з заявою про примусове припинення фондової біржі "Роялті”.

Визначити підстави припинення фондової біржі.

Яке рішення повинен прийняти арбітражний суд?

Тема 17: Ринок цінних паперів в Україні.

  1. Поняття та елементи ринку цінних паперів.

  2. Форми випуску цінних паперів та порядок їх реєстрації.

  3. Правовий статус емітентів та інвесторів на ринку цінних паперів.

  4. Професійна діяльність на ринку цінних паперів.

  5. Державне регулювання ринку цінних паперів.

нормативний матеріал:

  1. Закон України від 18 червня 1991 року "Про цінні папери і фондову біржу” // ВВР. -1991. -№38. -ст.508.

  2. Закон України від 30 жовтня 1996 року "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” // ВВР. -1996. -№51. -ст.292.

  3. Закон України "Про обіг векселів в Україні” від 5 квітня 2001 року // Урядовий кур’єр 4.05.2001.

  4. Закон України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонд)” від 15 березня 2001 року // Урядовий кур’єр 25.04.2001.

51

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

  1. Закон України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” від 12 липня 2001 року // Урядовий кур’єр 29.08.2001.

  2. Указ Президента України від 19 травня 1999 року "Питання Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку // Офіційний вісник України. -1999. -№20. - ст.880.

  3. Декрет Кабінету Міністрів України від 17 березня 1993 року "Про довірчі товариства” // вВр. -1993. -№19. -ст.207.

  4. Постанова Верховної Ради України від 22 вересня 1995 року "Про Концепцію функціонування та розвитку фондового ринку України” // ВВР. -1995. -№33. - ст.257.

  5. Постанова Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1999 року "Про затвердження Положення про вимоги до стандартної (типової) форми деривативів” // Урядовий кур’єр, 1999, 29 квітня.

  6. Постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 1996 року "Про заходи щодо розвитку фондового ринку та вдосконалення його державного регулювання” // Урядовий кур’єр, 1996, 8 лютого.

  7. Рішення ДКЦПФР від 26 травня 1998 року "Про впорядкування діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів” // Українська інвестиційна газета, 1998, 7 липня.

  8. Рішення ДКЦПФР від 26 травня 1998 року Про затвердження Положення про депозитарну діяльність // Українська інвестиційна газета, 1998, 14 липня.

  9. Рішення ДКЦПФР від 29 липня 1998 року Про затвердження Положення про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні.

  10. Рішення ДКЦПФР від 12 лютого 1998 року Про затвердження Положення про глобальний сертифікат емісії цінних паперів.

  11. Наказ ДКЦПФР від 20 вересня 1996 року Про затвердження Тимчасових положень про порядок реєстрації випуску цінних паперів та інформації про їх випуск.

  12. Наказ ДКЦПФР від 23 грудня 1996 року Про затвердження Правил здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності по цінних паперах.

  13. Наказ ДКЦПФР від 13 вересня 1996 року Про затвердження Порядку видачі Дозволу на здійснення діяльності по випуску та обігу цінних паперів, як виключної діяльності.

  14. Наказ ДКЦПФР від 1 квітня 1996 року Про затвердження Порядку видачі Дозволу на здійснення діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

  15. Наказ ДКЦПФР від 23 грудня 1996 року Про затвердження Положення про організаційно оформлені позабіржові торговельно-інформаційні системи.

  16. Роз’яснення ДКЦПФР від 14 травня 1997 року Щодо правового статусу компенсаційних сертифікатів

Спеціальна література:

  1. Демківський А. Вексель, його форми та функції в ринковій економіці. // Банківська справа. -1996. -№5.

  2. Колесник В.В. Введение в рынок ценных бумаг.-К. -АЛД. -1996.

  3. Корнєва О. Вексель як один з способів подолання платіжної кризи. // Економіка України. -1995. -№4.

  4. Кузнєцова Н.С., Назарчук І.Р. Ринок цінних паперів в Україні правові основи формування та функціонування. - К. -Юрінком. -1998.

  5. Мельник В. Ринок цінних паперів. -К. -1998.

  6. Мозговий О.М. Фондовий ринок України. -Фінанси України. -1996.

52

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

  1. Оскольський В.В. Ринок цінних паперів України: проблеми функціонування і розвитку. -К. -КСУ. -1998.

  2. Поляничко А. Правове значення індосаменту в процесі передачі прав на іменні цінні папери // Право Украни. - 2001. - №6.

  3. Посполітак В. Правові аспекти існування "бездокументарних” цінних паперів // Підприємництво, господарство і право. - 1999. - №4.

  4. Розвиток цивільного і трудового законодавства в Україні /Я.М.Шевченко,

О.М.Молявка, А.Л.Салатко та ін. - Харків: Консум, 1999.

  1. Смирницкий Ю. Слово в защиту эмитентов и неэмитентов акций а также акционеров // Підприємництво, господарство і право. - 2000. - №1.

  2. Спасибо И. Некоторые вопроси права собственности на ценные бумаги // Підприємництво, господарство і право. - 1997. - №1.

Завдання 1. Порівняйте поняття "пайові”, "боргові” та "похідні” цінні папери. Завдання 2. Складіть схему учасників ринку цінних паперів.

Завдання 3. Оформіть протокол рішення про випуск акцій відкритого акціонерного товариства.

Завдання 4. Здійсніть реєстрацію випуску акцій, представивши до реєструвального органу необхідні документи.

Завдання 5. Визначте коло емітентів цінних паперів в Україні.

Завдання 6. Розкрийте процедуру створення інвестиційного фонду.

Завдання 7. Вкажіть перелік документів, необхідних для видачі Дозволу торговцям цінними паперами на здійснення професійної депозитарної діяльності зберігача.

Завдання 8. Охарактеризуйте умови видачі Дозволу на здійснення професійної депозитарної діяльності депозитарія.

Завдання 9. Визначте критерії професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Задача 1. Власник привілейованих акцій, вартість яких складала 12% розміру статутного фонду акціонерного товариства, з’явився на загальні збори акціонерів з наміром взяти участь у голосуванні. Представник виконавчого органу АТ відмовив йому у реєстрації на тій підставі, що статутом АТ не передбачено права власника привілейованих акцій брати участь в його управлінні.

Визначте коло осіб, які мають право брати участь у загальних зборах АТ. В чому полягають особливості привілейованих акцій?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2. Приватний підприємець О. придбав за договором купівлі-продажу від 10 грудня 1999 року у командитного товариства "Довгерт і Ко” виписку з рахунку у цінних паперах. Виписка підтверджувала право власності командитного товариства на знерухомлені іменні акції ЗАТ "Електрон”.

Вважаючи себе акціонером ЗАТ "Електрон” О. 1 лютого 2000 року прибув у товариство і звернувся з вимогою виплатити йому дивіденд за минулий рік.

Охарактеризуйте правила переходу права власності на цінні папери в Національній депозитарній системі.

З якого моменту можуть бути реалізовані права власника, які випливають з іменного цінного паперу?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 3. Інвестиційний фонд "Львівінвест”, який був створений в організаційно- правовій формі ТзОВ звернувся до директора автотранспортного підприємства з пропозицією передати йому у лізинг два вантажних автомобілі, які належали фонду на праві власності.

Юрисконсульт автотранспортного підприємства порекомендував директору не укладати такий договір, оскільки:

53