Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

c3162c7d6d25960f63d95f0740a3113dCivil'ne-pravo,-metod.2015

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
429.84 Кб
Скачать

задовольнятиме банк, а інтереси Котюка будуть гарантуватись умовою, що буде закріплена в договорі, за якою банк бере на себе зобов’язання здійснити зворотній продаж будинку, якщо Котюк своєчасно виконає свої зобов’язання перед банком.

Питання:

1.Які способи забезпечення виконання зобов’язань передбачені законодавством?

2.Які угоди за чинним законодавством належать до мнимих та удаваних?

3.Чи відповідає законодавству запропонований спосіб забезпечення виконання кредитної угоди? Що можна порадити Котюку в ситуації що склалася?

Задача № 3. За кредитною угодою позичальник зобов’язувався сплатити 20 % від суми несвоєчасно повернутої позички за кожний день прострочки. Повернувши 75 % боргу, позичальник припустився тримісячної прострочки у поверненні залишкової частини боргу. У зв’язку із цим кредитор пред’явив позов до суду з вимогою стягнення решти суми боргу та передбаченої договором неустойки.

Боржник, не заперечуючи проти висунутих вимог щодо основної суми боргу, просив суд звільнити його від сплати неустойки, аргументуючи це тим, що розмір вимог, які пред’явив банк, у 15 разів перевищує суму залишку боргу, і що основна частина позички повернута у визначений сторонами термін. Боржник також посилався на виникнення у нього фінансових труднощів, пов’язаних із зменшенням кількості замовлень на його продукцію.

Питання:

1.Як визначає законодавство кредитну угоду? Які є види кредитів?

2.Чи може суд зменшувати суму неустойки, яка встановлена кредитним договором.

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача № 4. Підприємство-постачальник надало партію товару на умовах товарного кредиту. Договором передбачалося, що у випадку, якщо покупець не розрахується до кінця поточного року, постачальник нараховуватиме підвищені відсотки. До кінця року обумовлена сума перерахована не була, але покупець відмовився сплачувати відповідні відсотки, посилаючись на тяжке матеріальне становище.

Питання:

1.Дайте визначення понять “кредит” і “товарний кредит”.

2.Чи можна включати в договір умови про сплату підвищених відсотків у разі неналежного виконання зобов’язання? Чи є обмеження розміру таких відсотків?

3.Вирішіть ситуацію?

Задача №5. 12 червня 2004 р. акціонерне товариство «Оріон» уклало з заводом по переробці насіння соняшника договір на постачання олії соняшника.

За цим договором передбачалося постачання сільгосппродукції після здійснення попередньої оплати.

25 липня 2004 р. завод здійснив постачання продукції без її попередньої оплати. Через 30 днів завод направив у свій банк платіжне доручення і товариство за ним сплатило вартість поставленої продукції.

Посилаючись на Указ Президента України № 458/93 від 15.10.1993 р. "Про розрахунки за постачання продовольства і сільгосппродукції" завод звернувся в арбітражний суд з позовом про стягнення із товариства пені в розмірі 1,5% від суми простроченого платежу, тому що форма оплати між сторонами змінилася і затримка в оплаті склала понад 7 днів.

Товариство позов про стягнення пені не визнало, посилаючись на те, що в частині I. згаданого Указу розрахунки за постачання сільгосппродукції здійснюються шляхом попередньої оплати і ці ж умови передбачені в договорі, тому відповідальність при таких обставинах не настає.

Вирішіть правильно суперечку.

Задача №6. 12 травня КБ "Інрі" уклав кредитний договір з державним підприємством БМУ-344 "Тяжбуд" і видав останньому кредит на суму 5 млн. грн. з виплатою щомісяця відсотків з розрахунку 25% річних.

Кредит був виданий з метою фінансування капітальних вкладень і на термін до 1,5 років. У грудні банк пред'явив до БМУ-344 позов про дострокове розірвання кредитного договору і про стягнення всіх коштів , отриманих за договором у зв'язку з тим, що банку стало відомо , що БМУ-344 використовувало кредит для придбання автомашин для своїх

співробітників і надав відповідні докази придбання автомашин.

Заперечуючи проти позову БМУ-344 послалося на те, що є держпідприємством і відповідно до п.3 Декрету Кабінету Міністрів України від 15.12.1992 р. №8-92 " Про керування майном, що знаходиться в загальнодержавній власності " втручання в господарську діяльність підприємств не допускається.

Питання:

1.Який вид кредитного договору укладений сторонами?

2.Яке рішення повинне винести господарський суд?

Тема 13. Правове регулювання відносин, що виникають із заподіяння шкоди.

1.Поняття і види позадоговірних зобов'язань.

2.Загальні умови відповідальності за заподіяння шкоди.

3.Окремі випадки відповідальності за заподіяння шкоди.

4.Обсяг відшкодування заподіяного збитку.

Зобов'язання, що виникають внаслідок заподіяння шкоди й інших позадоговірних підстав, варто вивчити докладно.

При висвітленні даної теми необхідно зупинитися на розгляді понять і видів позадоговірних зобов'язань, загальних умовах відповідальності за заподіяння шкоди, понятті матеріальної і моральної шкоди, відповідальності за шкоду, заподіяну правомірними діями.

Особливо варто зупинитися на вивченні питання про відповідальність за шкоду, що заподіяна незаконними діями державних і громадських організацій, а також посадових осіб у сфері адміністративного управління і відповідальності за шкоду, що заподіяна незаконними діями посадових осіб органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду.

Вивчаючи питання про відповідальність за шкоду, що заподіяна недієздатними і неповнолітніми особами, у першу чергу треба дати визначення деліктоздатності й обсягу відповідальності малолітніх і підлітків у залежності від їх віку й обсягу дієздатності, а також визначити джерела відшкодування даної шкоди за відсутності в неповнолітнього власного майна або його недостатності для відшкодування нанесеної шкоди.

Студенти іноді погано виділяють розходження в підставах відповідальності завдавача шкоди, що є страхувальником потерпілого, і завдавача, що не є таким. Необхідно засвоїти, що відповідальність першого настає лише за наявності провини, а відповідальність другого - і безвинно, коли шкода заподіяна належним йому або таким, що знаходиться в його володінні, джерелом підвищеної небезпеки.

В окремому порядку студенти повинні вивчити підстави звільнення власника джерела підвищеної небезпеки від відповідальності за заподіяння шкоди (непереборна сила, намір потерпілого, груба необережність потерпілого, неправомірне заволодіння джерелом підвищеної небезпеки третьою особою).

При вивченні зобов'язань, що виникають з безпідставного придбання або збереження майна (безпідставного збагачення), варто визначити, що може бути об'єктом таких зобов'язань, види цих зобов'язань, за яких умов виникають зобов'язання і що є їхнім об'єктивно-правовим результатом.

Розглядаючи зміст і виконання зобов'язань з безпідставного придбання (збереження) майна треба мати на увазі, що між винним і потерпілим виникає не речово-правове, а зобов'язально-правове відношення, в якому потерпілому надається зобов'язально-правова вимога про повернення майна того ж роду в натурі або в грошовому вираженні, а не майна, втраченого потерпілим.

Контрольні питання до теми.

1.Що розуміється під позадоговірними зобов’язаннями? Які юридичні факти є підставою виникнення позадоговірних зобов’язань? Яка система позадоговірних зобов’язань існує на сьогоднішній день за діючим законодавством України? Чи можливе виникнення позадоговірних зобов’язань за аналогією права або закону?

2.Що таке зобов’язання, яке виникло внсладок нанесення шкоди однїєю особою іншій? Що таке зобов’язання, яке виникає з необґрунтованого набуття або збереження майна однією особою за рахунок іншої?

3.Що таке делікти поставлення у небезпеку?

4.Яке функціональне призначення позадоговірних зобов’язань? Яка мета функціональної взаємодії позадоговірних зобов’язань із суміжними правовими інститутами?

5.Які загальні підстави відповідальності за спричинення шкоди? У яких випадках відшкодовується шкода, нанесена правомірними діями? Хто є суб’єктом відповідальності за шкоду нанесену в умовах крайньої необхідності? Як будується відповідальність за шкоду нанесену незаконними діями державних органів, органів місцевого самоврядування, а також посадових осіб?

6.В яких випадках відповідальність наступає незалежно від провини?

7.Хто відшкодовує шкоду, спричинену посадовими особами органів попереднього дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду?

8.Хто відповідає за шкоду, яка нанесена неповнолітніми та недієздатними особами? У чому знаходить своє вираження вина батьків (опікунів, усиновителей), які умови їх відповідальності за шкоду нанесену неповнолітніми? У чому виражається вина освітньої, виховної, лікарняної та інші установи зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітнім, який наніс шкоду?

9.Які особливості відповідальності за шкоду нанесену неповнолітньою особою? Які умови покладення зобов’язання з відшкодування шкоди на батьків, які позбавлені батьківських прав?

10.Хто є відповідальним суб’єктом при нанесенні шкоди громадянином, визнаним обмежено дієздатним? Які правові наслідки нанесення шкоди громадянином, якій не здатен розуміти значення своїх дій?

11.Яка сфера дії норм, що регулюють відшкодування шкоди, нанесеної життю та здоров’ю громадянина? У чому полягає соціальна цінність цивільно-правової регламентації деліктних зобов’язань, пов’язаних з нанесенням шкоди життю або здоров’ю громадянина?

12.У чому полягає особливість законодавчої регламентації відшкодування шкоди при нанесенні громадянину каліцтва або іншого пошкодження його здоров’я, отриманих при виконанні трудових обов’язків? Що таке майнова шкода у випадках пошкодження здоров’я громадянина? У чому полягає зміст понятій “загальна працездатність” та “професійна працездатність”? Який порядок та критерії встановлення ступеню втрати працездатності?

13.Що входить до елементного составу відшкодування при нанесенні громадянину каліцтва або іншому пошкоджені його здоров’я? Який механізм визначення заробітку

(доходу), втраченого у результаті пошкодження здоров’я? Які правила відшкодування шкоди, понесеної у випадку смерті годувальника?

14.В якому порядку та у які строки здійснюються виплати сум за відшкодуванням шкоди, нанесеної життю та здоров’ю потерпілого та коли можлива їх змінена? Які органи розглядають вимоги про відшкодування шкоди, нанесеної життю та здоров’ю потерпілого та який порядок їх пред’явлення?

15.Що розуміється під діяльністю, яка створює підвищену небезпеку для оточуючих? Яке співвідношення має така діяльність з поняттям “джерело підвищеної небезпеки”?

16.Які умови відповідальності за шкоду, яка спричинена дією джерела підвищеної небезпеки? У чому їх особливість порівняно із загальними умовами відповідальності за нанесення майнової шкоди?

17.Хто є суб’єктом відповідальності у випадку нанесення шкоди діяльністю, яка створює підвищену небезпеку для оточуючих? Яка, при цьому, відповідальність особи, яка керує джерелом підвищеної небезпеки на підставі довіреності, трудових відносин та інших підставах?

18.Хто є суб’єктом відповідальності у випадку спричинення шкоди джерелом підвищеної небезпеки, яким керувала протиправно заволодівшая їм особа? Хто та на якій підставі несе майнову відповідальність за шкоду, спричинену взаємодією декількох джерел підвищеної небезпеки? Які умови та суб’єкти відповідальності у випадку взаємного нанесення шкоди джерелом підвищеної небезпеки (наприклад, при зіткненні автотранспортних засобів)?

19.При наявності яких підстав можливе звільнення від відповідальності за шкоду, нанесену джерелом підвищеної небезпеки? Яке значення має винність потерпілого в зобов’язаннях, що виникають у зв’язку з нанесенням шкоди джерелом підвищеної небезпеки?

Практичні завдання.

Завдання 1. Виявте особливості відповідальності за шкоду, нанесену в умовах необхідної оборони та крайньої необхідності. Дайте характеристику обставинам, які виключають протиправність дій особи спричинивши шкоду.

Завдання 2. Які обставини обумовлюють право на відшкодування шкоди, нанесеної громадянину протизаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду?

Завдання 3. Проведіть порівняльний аналіз умов відшкодування майнової та моральної

шкоди.

Завдання 4. Дайте письмову відповідь з посиланням на відповідні правові акти, на наступні запитання:

Які обставини є підставою для безумовного звільнення власника джерела підвищеної небезпеки від відповідальності за нанесену їм шкоду?

Які обставини є підставою зменшення розміру відповідальності власника джерела підвищеної небезпеки, але не звільнює його від відповідальності за нанесену їм шкоду?

Які обставини, в окремих випадках, можуть стати підставою для звільнення власника джерела підвищеної небезпеки так і для зменшення розміру його відповідальності?

Які підстави звільнення від відповідальності за шкоду нанесену зіткненням морських та повітряних суден?

Чи є наявність вини в діях продавця або виробника товарів (робіт, послуг) обов’язковою умовою виникнення зобов’язання з відшкодування шкоди?

Задача №1. 12 вересня відбулося зіткнення двох автомобілів: ВАЗ 2101, що належить Диякону О. під його керуванням, і КРАЗ під керуванням водія Сирик С., що належить заводу ім. Петровського.

Усправі було безперечно встановлено, що винен в дорожньо-транспортному випадку водій ВАЗ 2101 Диякон О.

Завод позивав проти Диякона О. про відшкодування збитку, заподіяного його винними діями, у сумі 5 тис.грн., які необхідно затратити на ремонт автомашини КРАЗ.

Уході судового засідання Диякон О. пред'явив заводу зустрічний позов також про відшкодування збитку в зв'язку з ушкодженням його автомашини на суму 2 тис.грн, пославшись на ст.450 ГК України про відповідальність власника джерела підвищеної небезпеки.

Яке рішення повинен ухвалити суд ?

Задача №2. 18 жовтня їдучі трасою Дніпропетровськ-Запоріжжя у районі с.Задерикувате вантажним автомобілем, що належить об'єднанню "Дніпрокомунтранс", під керуванням водія П’ятаченка А., були заподіяні ушкодження двом автомобілям, що належать Кімові О. і Сушвілі Е.

Причиною ушкодження стало зіткнення автомобілів, що відбулося з вини водія об'єднання П’ятаченка А.

Кім О. і Сушвілі Е. позивали проти водія об'єднання П’ятаченка А. про стягнення збитку на суму 3 тис.грн., як до винуватця зіткнення транспортних засобів.

Суд позов задовольнив.

Чи є рішення суду законним ?.

Задача №3. Іщенко В. була піклувальником Красикова Н. у зв'язку з тим, що він зловживав спиртними напоями і судом був обмежений у дієздатності.

26 травня Красиков Н., знаходячись біля магазину "Гастроном", розпалив багаття біля складу дерев'яної тари й у зв'язку з виниклою пожежею дерев'яні ящики згоріли.

Магазину був заподіяний збиток на суму 200 грн.

Будучи піклувальником Іщенко В. відшкодувала магазину збиток і пред'явила до Красикова Н. регресний позов.

Чи правомірні вимоги Іщенко Н. ?

Задача №4. Громадянин, що мав на утриманні неповнолітню дитину, був оголошений судом померлим відповідно до ЦК України. Відділ соціального забезпечення призначив неповнолітній дитині державну пенсію.

Через кілька років з'явився громадянин, оголошений померлим.

Питання:

1.Чи виникне в даному випадку зобов'язання повернути безпідставне придбане майно або безпідставне заощаджене майно, якщо буде встановлено, що цей громадянин мав можливості повідомити про себе?

2.Які норми Цивільного кодексу регулюють дані правовідносини?

3.Визначте сторони даного зобов'язання, якщо таке виникає.

Задача №5. Громадянка Баланова Н.І. подала позов у Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська про відшкодування збитків згідно ЦК України (відшкодування шкоди при ушкодженні здоров'я неповнолітнього). Вона посилалася на те, що після відвідування закусочної швидкого обслуговування «Макдональдс» у її семирічного сина наступило гостре кишкове отруєння, внаслідок чого дитину госпіталізували. Суд задовольнив позов і зобов'язав «Макдональдс» відшкодувати всі необхідні збитки громадянці Балановой Н.І.

Питання:

1.Чи правомірні дії суду?

2.Який вид відповідальності для даного випадку передбачає угода франчайзингу?

3. Чим обумовлюється відповідальність франчайзера?

Задача №6. Між Мащенко (15 років) і Павловим (15 років) відбулася бійка, у результаті якої у Мащенка залишився синець під оком. У цей же день батько Мащенко знайшов Павлова і вдарив його в обличчя, засунув ствол пістолета йому в рот і сказав: «Скажи спасибі, що ти залишився живий». При цьому був присутній шістнадцятирічний друг Павлова. Після цього Павлов не міг спокійно спати, протягом трьох днів у нього залишалися порізи в роті.

Питання:

1.Чи має право Павлов на відшкодування моральної шкоди?

2.Яким нормативним актом регулюються дані відносини?

3.Який мінімальний розмір відшкодування морального збитку?

Задача №7. Неповнолітні Іващенко, Мірошниченко знаходячись на відпочинку в дитячому таборі, розпалили багаття біля поля з пшеницею. Згоріла пшениця на 6 га землі . Фермерському господарству був заподіяні збитки на суму приблизно 400000 грн. Господарство звернулося до керівництва дитячого табору з вимогою про відшкодування завданих збитків.

Питання:

1.Хто повинний задовольнити позов фермерського господарства?

2.Яким чином розподіляється відповідальність?

3.Як розраховується розмір заподіяних збитків?

Задача №8. У робочий час на підприємстві вантажник Петров під час розвантаження мішків цукру з вантажної машини в результаті виниклої сварки зі своїм бригадиром Івановим наніс йому тілесні ушкодження середньої тяжкості, тим самим завдав шкоди його здоров'ю. Іванов подав позов у суд до підприємства про відшкодування шкоди його здоров'ю, у відповідності з ЦК України, оскільки Петров є працівником того ж підприємства і наніс йому тілесні ушкодження під час виконання своїх трудових обов'язків.

Питання:

1.Яке рішення повинен прийняти суд?

2.Чи може в даному випадку підприємство відшкодовувати шкоду?

Задача №9. Водій АТП 11223 Н., керуючи автомобілем МАЗ - 300, згідно дорожного листка №203062, перевозив будматеріали з магазина «Будівельний» на базу №243. Внаслідок порушення правил дорожнього руху він зіштовхнувся з автомобілем ВАЗ 21099, що належить на праві власності громадянинові К. Заподіяна шкода на суму 22440 грн. Громадянин К. звернувся в суд з позовом до громадянина Н. про стягнення збитків. Суд у позові відмовив.

Питання:

1.Чи правомірні дії суду?

2.Як вирішити суперечку?

Тема 14-15. Загальні положення спадкового права. Здійснення права на спадкування.

1.Поняття, місце і час відкриття спадщини.

2.Підстави для спадкування.

3.Спадкування за законом. Необхідні спадкоємці.

4.Спадкування за заповітом. Обов'язкова частка в спадковій масі.

5.Прийняття спадщини і відмова від неї.

Даний інститут права являє собою великий комплекс норм, що регулюють усі питання, пов'язані з переходом прав і обов'язків від спадкодавця до спадкоємців.

При розгляді питань цієї теми студенти повинні вільно оперувати такими поняттями, як спадкування, місце і час відкриття спадщини, спадкова маса. Не слід забувати, що за законодавством України існує дві підстави для спадкування: 1) за законом; 2) за заповітом. В залежності від підстави розрізняються такі поняття, як спадкоємці черг за законом, обов'язкові спадкоємці, заповіт, відмова в праві на спадщину й інші.

Необхідно також визначити категорії осіб, що не можуть бути ні спадкоємцями за законом, ні спадкоємцями за заповітом.

Студенти повинні знати порядок переходу в спадщину предметів звичайної домашньої обстановки і побуту, грошових внесків, а також порядок переходу грошових і інших боргів спадкодавця й обсяг відповідальності спадкоємців за цими боргами.

Потрібно також з'ясувати питання про порядок спадкування за законом дітьми після батька і матері, а також порядок спадкування дідом і бабкою після смерті онуків у випадках, коли вони є дідом і бабкою з боку матері або з боку батька.

Вивчаючи спадкування за заповітом, у першу чергу, варто дати визначення самого заповіту, вимоги до нього як до юридичного документу (письмова нотаріальна форма, дата і час складання, особистий підпис, дієздатність заповідача). Потім треба зупинитися на правах заповідача в частині розпорядження майном, переданим у спадщину, а також на обмеженнях волі заповіту і на обов'язкових частках спадкоємців. Необхідно володіти поняттям заповідальної відмови і заповідального розпорядження - покладання.

Далі варто зупинитися на прийнятті спадщини і відмови від спадщини (наприклад, прийняття спадщини з застереженнями або під умовою не допускається), способах прийняття (шляхом фактичного вступу у володіння спадковим майном і шляхом подачі нотаріальному органові за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини) і терміну прийняття спадщини, а також на юридичних наслідках, що виникають у залежності від способу прийняття спадщини. Студенти повинні вільно орієнтуватися в таких категоріях як спадкова трансмісія і спадкування за правом представлення.

Окремо зосередити увагу на новаціях спадкового права: таємний заповіт, спільний заповіт подружжя.

Контрольні питання.

1.Визначте правовий статус учасників спадкових правовідносин. Які обмеження існують для кожної зі сторін?

2.Які суб’єкти не можуть бути спадкоємцями та за яких умов?

3.Які права та обов’язки спадкодавця не переходять до спадкоємців?

4.Як та на який момент визначається обсяг спадкової маси? Що не включається в цей перелік?

5.Яким чином та де відкривається спадщина?

6.Як успадковується грошовий вклад в банківських установах та виплати за страховими угодами?

7.Що вважається моментом відкриття спадщини? Як буде відкриватися спадщина у разі, якщо спадкодавець та спадкоємець померли один за одним водночас або протягом 24 годин?

8.Як визначається місце відкриття спадщини?

9.Які підстави для спадкування передбачаються чинним законодавством України? У яких випадках?

10.Визначте перелік вимог до заповіту з боку законодавця стосовно форми та суттєвих умов документу.

11.Чим відрізняється відмова у спадщині та відмова від спадщини? Кого не можна усунути від спадщини?

12.Визначте перелік та склад черг спадкоємців при спадкуванні за законом? Які новації вніс в цей перелік ЦК України 2003 р.?

13.Визначте відмінності між спадковою трансмісією та спадкуванням за правом представництва.

14.Коли визначається коло необхідних та обов’язкових спадкоємців? Чи є тотожніми ці поняття? Кого відносять до кола цих спадкоємців?

15.Схарактеризуйте право на обов’язкову частину у спадщині.

16.Що таке заповідальний відказ та заповідальне покладання?

17.Схарактеризуйте порядок прийняття спадщини. Яким чином може бути прийнята спадщина та які юридичні наслідки це тягне за собою?

Практичні завдання.

Задача №1. Сушко Н., що постійно проживав у м.Дніпропетровськ і мав там житловий будинок та інше майно, виїхав у тривале відрядження в м.Севастополь, де через кілька місяців помер.

Визначите місце відкриття спадщини громадянина Сушко Н.

Задача №2. 10 листопада 1995р. у результаті дорожньо-транспортного випадку загинуло подружжя Нікіфорових.

У подружжя Нікіфорових залишилося двоє дітей і, крім них, мати Нікіфорова у віці 72 роки і батько Нікіфорової у віці 65 років і дорослий брат Нікіфорової.

Визначте коло спадкоємців після смерті подружжя.

Задача №3. 26 вересня 2005 р. помер Коломойцев З., що мав житловий будинок, автомашину і внесок у банку.

Після його смерті залишилося двоє дітей: молодший син і дочка, а також онук - дитина померлого раніше старшого сина.

Як повинне бути розподілене спадкове майно Коломойцева З. ?

Задача №4. Після смерті Паламарчука С. 26 листопада 1995р. залишилася спадщина у виді житлового будинку, що він заповідав молодшому сину.

Старший син померлого в нотаріальній конторі заявив, що він досяг 70-літнього віку, доглядав за батьком, і тому бажає також одержати спадщину у виді частини будинку.

Чи правомірні вимоги старшого сина ? Як визначити спадкоємні частки братів ?

Задача №5. 12 грудня 1995 р. померла Шестернева О. Після її смерті залишилася спадщина: садовий будиночок, житловий будинок, внесок у банку. Усе це майно здобувалося нею разом з чоловіком у період шлюбу.

Спадкоємцями її майна залишилися її чоловік, син і дочка, а також мати у віці 65 років. Визначите правильно спадкоємні частки чоловіка, дітей, матері.

Задача №6. 12 листопада 2003 р. Буряк Л. залишила заповіт , оформлений на користь її дочки - Дорошенко І.

15 жовтня 2004 р. вона склала в нотаріальній конторі інший заповіт на користь своєї сусідки Ілової О., а 22 грудня 2005 р. Буряк Л. померла.

Нотаріус за заявою дочки і сусідки видав їм свідоцтва про спадкування в рівних частках. Чи правомірні дії нотаріуса ?

Задача №7. 6 травня 2002 р. помер Панфілов А., на ім'я якого був зареєстрований будинок у м.Дніпропетровськ.

Через два роки, 26 травня 2004 р., померла його дружина Панфілова О.

Через рік після її смерті на спадщину стала претендувати дочка померлих Салтикова В., що проживала в м.Черкаси.

Син померлих Панфілов Л., відповідно будучи рідним братом Салтикової В., проживав і був прописаний у спадкоємному будинку.

Коли йому стало відомо про претензії сестри, він позивав проти неї про визнання за ним права власності на весь будинок. Свій позов він мотивував тим, що після смерті батька і матері прийняв фактично спадщину, тому що проживав у будинку, а сестра фактично не приймала спадщину, заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини не подавала.

Ці обставини були встановлені судом. Яке рішення повинен прийняти суд ?

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКУ З КУРСУ «ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО. ОСОБЛИВА ЧАСТИНА»

1.Поняття та система зобов’язального права.

2.Поняття та види зобов’язань.

3.Суб’єкти зобов’язань. Множинність осіб.

4.Виконання зобов’язань.

5.Забезпечення виконання зобов’язань. Правове регулювання застави.

6.Поняття, засоби та підстави припинення зобов’язань.

7.Система цивільно-правових договорів. Зміст договору.

8.Укладення, зміна та припинення договорів.

9.Угода купівлі-продажу: поняття, зміст та форма. Різновиди угод купівлі-продажу.

10.Угоди міни та дарування: поняття, зміст, схоже та відмінне з угодою купівлі-продажу. Угода довічного утримання: поняття, зміст, відповідальність сторін.

11.Поняття, сутність та ознаки угоди постачання. Укладення та виконання угоди постачання.

12.Зміна та розірвання угоди постачання. Відповідальність за порушення умов угоди постачання.

13.Поняття та предмет угоди контрактації. Зміст та форма угоди контрактації. Виконання та відповідальність за порушення умов угоди контрактації.

14.Угода постачання енергетичних та інших ресурсів.

15.Угода майнового найму (оренди): поняття та різновиди.

16.Зміст угоди оренди та відповідальність сторін за порушення умов угоди.

17.Угода побутового прокату: поняття, предмет, сторони та відповідальність за порушення умов прокату.

18.Угода лізингу.

19.Поняття, зміст та виконання угоди безоплатного користування майном (позички).

20.Поняття та різновиди угод щодо виконання робіт.

21.Угода підряду: поняття, зміст, форма та виконання.

22.Поняття та зміст угоди побутового замовлення.

23.Поняття та різновиди угод підряду на капітальне будівництво.

24.Зміст, укладення, зміна та припинення угоди підряду на капітальне будівництво.

25.Поняття та зміст угоди на виконання науково-дослідних та проектно-дослідних робіт.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ІСПИТУ З КУРСУ «ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО. ОСОБЛИВА ЧАСТИНА»

1.Поняття та система зобов’язального права.

2.Поняття та види зобов’язань.

3.Суб’єкти зобов’язань. Множинність осіб.

4.Виконання зобов’язань.

5.Забезпечення виконання зобов’язань. Правове регулювання застави.

6.Система цивільно-правових угод. Зміст угоди.

7.Укладення, зміна та припинення угод.

8.Угода купівлі-продажу: поняття, зміст та форма.

9.Угоди міни та дарування: поняття, зміст, схоже та відмінне з угодою купівлі-продажу.

10.Угода довічного утримання: поняття, зміст, відповідальність сторін.

11.Укладення та виконання угоди постачання. Відповідальність за порушення умов угоди постачання.

12.Зміст та форма угоди контрактації. Виконання та відповідальність за порушення умов угоди контрактації.

13.Угода постачання енергетичних та інших ресурсів.

14.Угода майнового найму (оренди): поняття та різновиди, відповідальність сторін за порушення умов угоди.

15.Угода побутового прокату: поняття, предмет, сторони та відповідальність за порушення умов прокату.

16.Поняття, зміст та виконання угоди безоплатного користування майном (позички).

17.Угода підряду: поняття, зміст, форма та виконання.

18.Поняття та різновиди угод підряду на капітальне будівництво.

19.Зміст, укладення, зміна та припинення угоди підряду на капітальне будівництво.

20.Поняття та зміст угоди на виконання науково-дослідних та проектно-дослідних робіт.

21.Поняття, форма та основні різновиди ліцензійних угод. Права та обов’язки сторін за ліцензійною угодою.

22.Транспортні зобов’язання: поняття та різновиди.

23.Система та різновиди транспортних угод та угод перевезення.

24.Угоди морського перевезення вантажів.

25.Відповідальність сторін за невиконання та неналежне виконання угоди перевезення вантажів.

26.Поняття, сутність та правове регулювання страхування в Україні.

27.Поняття та форми страхових зобов’язань. Страховий випадок.

28.Правове регулювання окремих різновидів майнового страхування.

29.Різновиди угод особистого добровільного страхування.

30.Поняття, види та принципи кредитування. Різновиди кредитів.

31.Зобов’язання зі здійснення безготівкових розрахунків.

32.Угоди банківського рахунку та грошового вкладу.

33.Правова характеристика угоди доручення, сфери її застосування.

34.Поняття та форма угоди комісії. Зміст угоди.

35.Угода зберігання: поняття, предмет, зміст. Відповідальність сторін за порушення умов угоди.

36.Поняття та різновиди угод про спільну діяльність. Угода простого товариства.

37.Поняття та різновиди установчих угод. Їх відмінність від угоди простого товариства.

Соседние файлы в предмете Гражданское право