Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

c3162c7d6d25960f63d95f0740a3113dCivil'ne-pravo,-metod.2015

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
429.84 Кб
Скачать

Невинувате порушення зобов'язання є підставою для звільнення боржника від відповідальності. Коли закон встановлює відповідальність за порушення зобов'язань поза залежністю від провини, підставою для звільнення боржника від відповідальності є особливий "випадок" - нездоланна сила.

Контрольні питання до теми.

1.Що розуміється під заставним правом? Яке місце посідає застава в системі способів забезпечення виконання зобов’язань? У чому міститься подвійність її правової природи?

2.Яке майно може бути предметом застави? Які підстави виникнення застави передбачені законодавством? Розкажіть про форми заставних угод.

3.Схарактеризуйте права та обов’язки сторін заставних правовідносин.

4.Визначте підстави та порядок звернення стягнення на заставлене майно, а також порядок його реалізації.

5.Які підстави припиненя застави встановлені законодавством?

6.Дайте характеристику окремим видам застави. У чому полягають особливості правового регулювання застави товарів в обігу, майна у ломбарді, застави нерухомості, цінних паперів та дорогоцінних металів, застави майнових прав?

7.Яка юридична природа способів забезпечення виконання зобов’язання? На яких підставах можна класифікувати ці способи?

8.Що таке неустойка? Які різновиди неустойки існують в цивільному праві?

9.Як визначається завдаток та які функції він виконує? Чим завдаток відрізняється від застави та авансу?

10.Яка юридична природа поруки? Суб’єктний склад, зміст та підстави припинення договору поруки. Яку відповідальність (за характером та обсягом) несе поручник?

11.Що розуміється під банківською гарантією? Які специфічні властивості притаманні для цього цивільно-правового інституту? Які види банківських гарантій застосовуються у міжнародній банківській практиці?

12.Які ще способи забезпечення виконання зобов’язань застосовуються в

майновому обігу?

Практичні завдання.

Завдання 1. Використовуючи ЦК України та інші закони України, які регулюють

заставні відносини, складіть максимально велику кількість класифікацій застави.

Завдання 2 Складіть договір застави рухомого майна (автомобіля), який забезпечує належне виконання зобов’язань позики між громадянином Земсковим К. (позичальник-

заставодавець) та громадянином Орловим А. (позикодавець-заставотримач).

Завдання 3 Використовуючи перелік наведених в цій темі правових актів, знайдіть 5-6

прикладів законної неустойки.

Завдання 4 Складіть договір поруки між Огарковим П (кредитором) та Панченко С. (поручителем), забезпечуючий виконання угоди купівлі-продажу легкового автомобіля у розстрочку. Сторонами основного зобов’язання є:

продавець – Огарков П.;

покупець автомобіля – Носов Д.

Завдання 5. Складіть таблицю, яка б відображала спільні та відмінні риси поруки та банківської гарантії.

Задача №1. Рішенням господарського суду, залишеним без зміни апеляційною інстанцією, відмовлено у задоволенні позовних вимог банку до КСП – майнового поручника (заставодавця) про звернення стягнення на заставлене майно з посиланням на пропуск ним шестимісячного строку, передбаченого ЦКУ.

Банк звернувся до касаційної інстанції з вимогою скасувати постановлені рішення, спираючись на їх незаконність та безпідставність.

Як треба вирішити справу? Обґрунтуйте відповідь.

Задача №2.Громадянин Селіванов та громадянка Петрова домовились укласти договір купівлі-продажу квартири, що належала Петровій, після того, як остання приїде з відпустки. На забезпечення виконання зобов’язань вони уклали договір завдатку і за цим договором Селіванов передав Петровій 1000 грн. Повернувшись з відпустки Петрова передумала продавати свою квартиру, посилаючися на те, що її дочка одружується і вона буде жити в цій квартирі. Селиванов подав позов до суду з вимогою стягнути з Петрової подвійну суму завдатку.

Як суд повинен вирішити справу? Обґрунтуйте.

Задача №3. Згідно з великою угодою, що була укладена 31.10.2003р. між КБ “Правекс” та ЗАТ “Горен”, останнє зобов’язалося повернути наданий йому кредит до 1.04.2004р. У договорі поруки, укладеному між КБ “Правекс” і ТОВ “Світ” зазначалося, що позичальник і поручник відповідають як солідарні боржники. Боржник кредит та відсотки за ним в строк не повернув і кредитор 1.08.2004р. пред’явив до нього і поручника позов, як до солідарних боржників. Поручник у відзиві на позовну заяву відмовився виконати пред’явлені до нього вимоги як безпідставні.

Питання :

1.Які види засобів забезпечення виконання зобов’язань передбачені законодавством? 2.У чому полягає особливість поруки як засобу забезпечення виконання зобов’язань? 3.Яке рішення має прийняти суд? Мотивувати.

Задача №4. Між АКБ “Сонячний” та приватним підприємством було укладено договір про надання кредиту на термін 3 місяця. На забезпечення його виконання між банком та ТОВ “Центр” було укладено договір поруки, за яким поручник зобов’язувався погасити заборгованість, якщо майна боржника не вистачить для її покриття. Боржник заборгованість у встановлені строки не погасив і банк звернувся до поручника з вимогою відшкодувати основну суму і відсотки за кредитом. Але ТОВ відмовилося повертати гроші, посилаючись на те, що ще не вичерпано можливість звернути стягнення на майно боржника, що, до речі, і передбачено договором поруки.

Питання :

1.Чим відрізняється солідарна відповідальність від субсидіарної? Яку відповідь несе поручник?

2.У які строки можна пред’явити позов до поручника про відшкодування суми

боргу?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд? Обґрунтуйте.

Задача №5. Ощадний банк України в особі директора Дніпропетровської філії надав ВАТ “Сімош” кредит. Гарантом за цим договором виступив банк „Аваль”, в якому боржник має поточний рахунок. У гарантійному договорі містилося застереження про те, що гарант і позичальник несуть солідарну відповідальність за невиконання або неналежне виконання кредитного договору.

Оскільки зобов’язання вчасно виконано не було, кредитор звернувся до гаранта із вимогою про повернення кредиту, а до позичальника – про виплату штрафу через несвоєчасне виконання кредитного зобов’язання. Гарант відмовився добровільно виконувати свої зобов’язання, і Ощадбанк звернувся до господарського суду.

Питання :

1.Яку відповідальність несуть позичальник і гарант?

2.Яке рішення має прийняти суд? Обгрунтуйте.

Задача №6. Між АКБ “Мрія” і приватним підприємством “Нейрон” було укладено договір кредиту. На забезпечення виконання кредитного договору сторони уклали договір застави приміщення магазину, що належало приватному підприємству. За цим договором у разі неповернення кредиту та належних за ним відсотків приміщення переходило у власність банку. Але нотаріус, до якого звернулися сторони для посвідчення договору застави, відмовився його посвідчувати, посилаючися на невідповідність окремих положень чинному законодавству .

Питання :

1.Чи передбачено законодавством обов’язкове нотаріальне посвідчення договору застави нерухомого майна?

2.Чи може заставлене майно у разі невиконання забезпечувального зобов’язання одразу переходити до заставотримача ?

3.Чи правомірна відмова нотаріуса?

Задача №8.

У 2010р. між ТОВ ”Кулон” та АКБ “Україна” було укладено кредитний договір із строком погашення до кінця 2011 р. На забезпечення виконання кредитних забов’язань банку було передано майнові права за договором, укладеним між ТОВ “Кулон” та ПАТ “Зоря” . Оскільки у встановлені строки боржник (заставодавець) кредит і відсотки за ним не повернув , між ним і банком було укладено договір поступки права вимоги за договором між ТОВ “Кулон” і ЗАТ “Зоря”. Коли банк звернувся до останнього із вимогами про виконання цього договору, представник ПАТ “Зоря” повідомив, що Указом Президента України “Про заходи щодо підвищення відповідальності за розрахунки з бюджетами та державними цільовими фондами” поступка права вимоги і переведення боргу заборонені. Банк звернувся до суду.

Питання :

1.Який порядок передачі в заставу майнових прав? У якому порядку здійснюється реалізація заставленних прав?

2.Яке рішення має прийняти суд.

Задача №9.

Громадянин Петренко, перебуваючи у відрядженні в невеликому південному місті, домовився із господарем будинку, що знаходився неподалік від моря, про те, що протягом трьох літніх місяців в будинку буде проживати дружина Петренка із сином. Також він вніс частину суми в рахунок майбутніх платежів, що було належним чином посвідчено нотаріусом.

Через декілька днів сім’я Петренків приїхала, але власник будинку відмовився надати житло, мотивуючи тим, що чекає на приїзд сина. Петренку сплачену суму було повернено, проте він вимагав відшкодування збитків, пов’язаних із марним приїздом сім’ї. Не отримавши суми, він звернувся до суду.

Питання :

1.Які особи можуть надавати (отримувати) завдаток? Чи можна вважати надану Петренком суму завдатком ?

2.Яке рішення має прийняти суд ? Обгрунтуйте.

Тема 3. Загальні положення про договір

1.Поняття договору в цивільному праві.

2.Система цивільно-правових договорів.

3.Зміст договору.

4.Виконання договору.

5. Зміна і розірвання договору.

Цивільно-правові угоди є найвживанішою підставою для виникнення зобов’язань у цивільному праві. Норми права, що регулюють окремі різновиди угод, складають основний обсяг Особливої частини Цивільного права.

При характеристиці загальних положень щодо цивільних угод окрім поняття угоди необхідно також мати чітке уявлення щодо структури угоди, а також які саме умови відносяться до істотних, звичайних та випадкових.

Усі угоди поділяються на декілька різновидів в залежності від підстав класифікації. Студенти повинні вільно орієнтуватися в усій класифікації через те, що це має велике значення під час надання характеристики кожної окремої угоди у подальших темах.

Під час висвітлення питань стосовно порядку укладення цивільно-правових угод необхідно звернути увагу на оферту, укладення угод шляхом попереднього замовлення та шляхом обміну телеграмами, телефонограмами та листами.

За загальним правилом одностороння зміна або відмова від виконання цивільних угод не припускається ЦК. Але інколи законодавець припускає таку можливість, тому важливо чітко уявляти перелік обставин, за яких одна з сторін може відмовитися від виконання угоди, до того ж не сплачуючи штрафні санкції (смерть фізичної особи в угодах особистого характеру або ліквідація юридичної особи; систематичне або брутальне порушення зобов’язань боржником; відпадення необхідності у предметі угоди та інші).

Контрольні питання до теми.

1.Що таке цивільно-правовий договір? У чому полягає його відмінність від договорів в інших галузях права (сімейним, трудовим, міжнародним)?

2.Що розуміється під свободою договору?

3.Яке співвідношення договору та закону?

4.Яким чином здійснюється тлумачення цивільно-правових договорів?

5.Що входить у систему цивільно-правових договорів? Чим відрізняється класифікація договорів від класифікації угод?

6.З якою метою укладаються попередні договори?

7.У чому полягають особливості публічного договору? Яким чином здійснюється захист інтересів сторони, що приєднується у договорах приєднання?

8.У чому полягає зміст договору? Які умови договору відносяться до суттєвих?

9.Які стадії укладення цивільно-правових договорів вам відомі? Яким чином укладаються публічні договори? У чому полягають особливості укладення договорів на торгах?

10.Як вирішуються спори між сторонами при укладанні договорів?

11.Як встановлюється момент початку та закінчення дії договору?

12.Які підстави та наслідки змінення договору?

13.Які підстави та наслідки розірвання договорів?

Практичні завдання.

Задача №1. Підприємство “Сіф” направило на адресу фірми “Соляріс” проект договору, предметом якого був продаж фірмі партії телевізорів. Фірма договір підписала і він набрав сили.

У договорі вартість телевізорів не вказувалася, однак малася позначка про узгодження ціни сторонами додатковою угодою.

Одержавши телевізори фірма зробила оплату телевізорів за ціною, визначеною довільно.

Не погодившися з сумою оплати, підприємство “Сіф” звернулося в господарський суд з позовом про стягнення вартості телевізорів за ціною реалізації їхніми комерційними магазинами. При цьому підприємство приклало довідку одного з комерційних магазинів.

Питання

1.Чи допускається законодавством укладення договору без визначення ціни?

2.Яке рішення повинен винести господарський суд?

Задача 2. Між Виконкомом місцевої Ради і магазином “Дарунки” був укладений договір оренди нежилого приміщення. За зазначеним договором магазин зобов'язався виплачувати орендну плату щомісяця. Однак у січні, лютому, березні і квітні 2010 року магазин у зв'язку з відсутністю коштів орендну плату Виконкому не вносив.

Виконком 2 травня 2010 року направив магазину претензію про розірвання договору оренди на підставі несвоєчасної сплати орендної плати магазином.

Магазин 15 травня 2010 року перерахував Виконкому заборгованість з орендної платні за 4 місяці.

Однак незважаючи на це Виконком у червні 2010 року пред'явив в господарський суд позов про дострокове розірвання договору оренди.

Питання

1.У яких випадках орендодавець має право розірвати угоду оренди достроково?

2.Чи будутьзадоволені вимоги Виконкома про розірвання угоди достроково?

3.Чи змінить рішення суду та обставина, що магазин погасив заборгованість за договором протягом 2 тижнів після пред’явлення претензії?

Задача 3. Між науково-виробничим об’єднанням “Сатурн” та державним підприємством “Схід-Захід” укладено договір на встановлення та технічне обслуговування систем колективного прийому телебачення в готелі “Рівне”, що належав державному підприємству.

Відповідно до умов договору НВО повинно було здійснити проектну, конструкторську розробку системи колективного прийому ефірного і супутникового ТБ, за власний кошт закупити обладнання, здійснити його монтаж і запуск, а після введення в експлуатацію системи – здійснювати її технічне обслуговування. Через три місяці систему було прийнято в експлуатацію, складено кошториси на загальну суму 170 тис. 900 грн., що було погоджено у встановленому порядку із державним підприємством. Але згодом підприємство “Схід-Захід” в односторонньому порядку своїм листом відмовився від виконання умов договору, частково відшкодувавши витрати НВО. Об’єднання звернулося до суду із позовом про стягнення із замовника решти суми боргу.

Питання:

1.Чи допускається законодавством одностороння відмова від виконання договірних зобов’язань? Якщо допускається – то в яких випадках?

2.Яким чином оформлюється розірвання договору? Як відбувається розірвання договору

всудовому порядку?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Тема 4. Договори щодо передачі майна у власність

1.Поняття, характер та різновиди договору купівлі-продажу.

2.Зміст договору купівлі-продажу.

3.Відповідальність за порушення договору купівлі-продажу. Захист прав споживачів.

Необхідно усвідомити, що угоди купівлі-продажу, постачання, контрактації, міни, дарування відносяться до групи угод, спрямованих на передачу майна у власність. Студенти повинні знати: на які підгрупи поділяється дана група; за якою ознакою відбувається віднесення угод до тієї або іншої підгрупи; яка форма потрібна для укладання

певних видів угод цієї групи; наслідки недотримання простої письмової і нотаріально посвідченої письмової форми при укладенні угод; права й обов'язки покупця і продавця; терміни пред'явлення претензій з приводу недоліків проданої речі; види угод купівліпродажу. У даній темі варто докладно розглядати тільки угоди, що укладаються за участю громадян, а по інших угодах необхідно знати лише їх формулювання, риси, подібності і розходження між ними, значення цих угод (більш докладно ці угоди вивчаються в курсі "Господарське право").

При розгляді угоди купівлі-продажу за участю громадян треба усвідомити значення цієї правової форми для придбання майна в приватну власність (з урахуванням змін законодавства, зокрема, що стосується угоди купівлі-продажу будинку). Висвітлюючи питання про права покупця у випадку продажу йому речі неналежної якості варто звернутися до відповідного розділу Закону України "Про захист прав споживачів" і іншим законодавчим актам.

Під час висвітлення питань, пов’язаних з угодами міни, слід зважати на те, що до цих угод застосовуються ті ж самі правила, що й до угод купівлі-продажу, оскільки кожна з сторін є й продавцем і покупцем водночас.

Щодо угод дарування, то тут необхідно з’ясувати, хто може бути сторонами угоди, що може виступати об’єктом дарування та яка форма угоди дарування передбачається законом в залежності від різновиду об’єкту дарування.

Контрольні питання до теми.

1.Які поняття та зміст договору купівлі-продажу? Хто є сторонами договору купівліпродажу?

2.Як визначаються умови договору купівлі-продажу, за відсутності яких умов він визначається як неукладений?

3.Як визначається момент виникнення права власності (іншого речового права) у покупця та хто несе ризик випадкової загибелі проданого майна?

4.Які права та обов’язки сторін за договором купівлі-продажу, а також правові наслідки невиконання або неналежного виконання прийнятих на себе сторонами зобов’язань за договором ?

5.Які особливості купівлі-продажу підприємства та іншої нерухомості?

6.Що таке договір роздрібної купівлі-продажу та які особливості його окремих різновидів? У якому порядку та у якій формі укладається договір роздрібної купівліпродажу?

7.У чому полягають особливості прав та обов’язків сторін за договором роздрібної купівлі-продажу? Які правові наслідки виникають у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням прийнятих на себе сторонами за договором обов’язків?

8.Визначте, які права споживачів закріплені в українському законодавстві, а також які існують способи захисту цих прав?

9.Яка правова природа та особливості договору міни?

10.Поняття, зміст, форма та види договору дарування. Назвіть підстави розірвання договору дарування та їх правові наслідки?

Практичні завдання.

Завдання 1. Складіть схему різновидів угод купівлі-продажу.

Завдання 2. Керуючись положеннями статей ЦК України визначте момент укладення угоди роздрібної купівлі-продажу при різних формах та методах торгівлі.

Завдання 3. Складіть договір, який містить обіцянку дарування у майбутньому.

Завдання 4. Визначте види строків, які застосовуються при укладенні угоди купівлі-

продажу.

Завдання 5. Складіть угоду купівлі-продажу холодильника на виплату.

Задача №1. Підприємство “Господар” уклало 20.04 2003 р. із товариством з обмеженою відповідальністю “Нове” угоду купівлі-продажу будинку, що належав підприємству “Господар”. Працівники бюро технічної інвентаризації відмовили в реєстрації угоди, посилаючися на те, що угода купівлі-продажу будинку не була нотаріально посвідчена, а отже, є недійсною. ТОВ “Нове” звернулося до господарського суду із позовом про спонукання БТІ до здійснення реєстрації угоди.

Питання:

1.Які наслідки недодержання обов’язкової нотаріальної форми угоди?

2.Які аргументи застосовуватиме товариство на підтримку своїх позовних вимог?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача №2. 20 травня 2005 року громадянин Іванченко придбав за договором купівліпродажу в магазині "Сигнал" автомобіль "Таврія". Їдучи на купленій автомашині в Державтоінспекцію для її реєстрації Іванченко не справився з керуванням і зіштовхнувся з автомашиною під керуванням Сидорова.

Сидоров звернувся до Іванченка з вимогою про відшкодування збитку, заподіяного його автомашині в сумі 800 грн. Однак Іванченко відмовив Сидорову у відшкодуванні збитку, мотивуючи це тим, що куплена ним автомашина в ДАІ не зареєстрована і він ще не одержав технічний паспорт автомобіля, що засвідчив би його право власності на придбаний автомобіль.

Питання:

1.З якого моменту право власності та ризики випадкової загибелі чи ушкодження майна переходять від продавця до покупця за угодою купівлі-продажу автомобіля?

2.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №3. У травні 1998 року Плахотін купив у Садіна велосипед. У липні 1999 року Плахотін передав велосипед у майстерню з ремонту для підготовки його до майбутніх поїздок (розібрати, почистити, і т.п.), за що сплатив 20 грн. При розбиранні велосипеда виявилася тріщина на ступиці переднього колеса, а також частковий зрив різьблення на затискному гвинті сидіння.

Плахотін звернувся в суд з позовом до Садіна, вимагаючи розірвання договору і повернення сплаченої ним суми, а також відшкодування збитків у сумі 20 грн.

Заперечуючи проти позову Садін заявив, що про виявлені недоліки він не знав, претензію Плахотін йому не заявляв і пропустив термін позовної давнини для задоволення своїх вимог.

Питання:

1.Який термін встановлений законом для пред’явлення вимог щодо прихованих недоліків майна?

2.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №4. Антоненко П.І. продав у травні 2006 року Лукашову А.М. за 50000 грн. житловий будинок, що знаходиться у Полтаві. Оскільки Лукашов вже мав будинок, розташований у Кременчуці, сторони, побоюючись, що нотаріус відмовить їм у посвідченні угоди купівлі-продажу будинку, обмежилися простою письмовою формою угоди.

Лукашов сплатив 30000 грн. одразу, а решту суми пообіцяв сплатити протягом року. Переїхавши в будинок, Лукашов виявив, що дерев’яна підлога уся згнила і потребує

повної заміни. Через це Лукашов відмовився сплачувати решту суми Антоненку, мотивуючи це тим, що Антоненко приховав від нього цей недолік. Антоненко своєї вини не визнав, заявивши, що він продавав старий будинок і через це і ціна була невисока. Не отримавши від

Лукашова решту суми за будинок, Антоненко звернувся з позовом до суд про примусове стягнення з Лукашова 20000 грн.

Питання:

1.У якій формі необхідно укладати угоду купівлі-продажу будинку?

2.Яке рішення повинен винести суд?

3.Чи змінилося б рішення суду, якщо б Лукашов не мав у власності ще одного житлового будинку?

Задача №5. 15 квітня 2008 року громадянин Сошенко придбав у Савченка за угодою купівлі-продажу автомобіль ВАЗ 2107, яким той розпоряджався на підставі генерального доручення, виданого Савченку власником автомобіля Алексеєвим.

У травні 2008р. Алексеєв звернувся до суду з позовом про розірвання угоди купівліпродажу ВАЗ 2107 та про вилучення автомобіля в громадянина Сошенка через те, що доручення, видане ним Савченку, на момент укладення угоди було недійсним.

Питання:

1.В якому випадку доручення є недійсним?

2.Яке рішення повинен винести суд?

3.Чи може Алексеєв звернутися до Савченка з вимогою про повернення грошей, отриманих Савченком за угодою купівлі-продажу автомобіля ВАЗ 2107?

Задача №6. Громадянин Яловий оформив угоду купівлі-продажу в кредит музикального центру з підприємством «Аудіотехніка». Перший внесок склав 50% від загальної вартості товару. Інші 50% покупець зобов’язувався сплатити протягом року, виходячи з 1/12 частки боргу щомісяця.

Протягом наступних 6 місяців Яловий точно виконував взяте на себе зобов’язання. Після цього підприємство “Аудіотехніка” повідомило покупця про те, що у зв’язку з підвищенням ціни на даний різновид товару щомісячні внески Ялового на наступні 6 місяців збільшуються на 20%.

Покупець не визнав дії підприємства законними та звернувся за допомогою до юриста.

Питання:

1.Якими нормами права регулюється купівля-продаж у розстрочку та в кредит?

2.У яких випадках дозволяється збільшення відсотків за купівлею-продажем у кредит?

3.Яку відповідь повинен надати Яловому юрист?

Задача №7. 10 травня 1997р. громадянин Петров продав громадянину Осначу квартиру. Угода була оформлена нотаріально і Оснач передав вказану в угоді суму Петрову. Але виявилося, що цієї суми не вистачає для того, щоб покрити борг Петрова за іншим зобов’язанням. Знаючи про скрутне становище Петрова ввечері 10 травня 1997р. до нього з’явився громадянин Мороз і запропонував йому купити в нього цю ж квартиру за більш високою ціною, якої вистачило б для покриття боргу. Врахувавши цю обставину Петров уклав угоду купівлі-продажу з Морозом, але при цьому угода не була нотаріально посвідчена.

Наступного дня Петров повідомив Оснача про нову угоду та заявив, що розриває угоду з Осначем, а гроші поверне пізніше.

Питання:

1.Якими нормами цивільного законодавства регулюються ці відносини?

2.Чи є чинною угода купівлі-продажу між Петровим та Морозом?

3.Як слід вчинити громадянину Осначу?

Задача №8. В суд звернулася Замуреєнко з позовом про повернення їй 2-кімнатної квартири, що належала їй на праві приватної власності. У позові Замуреєнко пояснювала, що Василенко, якому вона здала свою квартиру у найм, уклав з Денисовим угоду, за якою

обмінював цю 2-кімнатну квартиру на 1-кімнатну квартиру, що належала Денисову. Жодних письмових документів стосовно цього обміну складено не було.

Питання:

1.Чи буде угода між Василенком та Денисовим визнана угодою міни?

2.Чим регулюється угода міни житлових приміщень?

3.Як повинен вирішити справу суд?

Задача №9. Павлов А.Г., що був піклувальником Іванова С.П., визнаного судом обмежено дієздатним через зловживання спиртними напоями, подарував від імені Іванова автомобіль Москвич 2141, що належав тому на праві приватної власності, своєму сину – Павлову А.А. З моменту встановлення піклування над Івановим цей автомобіль фактично знаходився у користуванні Павлова А.Г.

Іванов С.П. звернувся до суду з позовом про визнання цієї угоди недійсною.

Питання:

1.Чи є правомірні підстави для вимог Іванова С.П.?

2.Чи може Іванов сам звертатися до суду з позовом?

3.Чи повинен Павлов А.Г. нести відповідальність за свої дії? Якщо так, то яку?

Задача №10. В суд звернувся з позовом Гандзевич О.З. про відшкодування майнових збитків, завданих йому Попудренком. У позові Гандзевич пояснював, що Попудренко передав йому за угодою дарування кольоровий телевізор «Sony». Натомість Гандзевич обіцяв Попудренку допомогти побудувати дачний будинок.

Під час використання телевізору Гандзевичем відбулося запалення телевізору, яке завдало шкоди майну Гандзевича на суму 800 грн. Експертиза довела, що телевізор був несправний, що й стало причиною пожежі.

Питання:

1.Визначте, який характер має угода дарування та чи відповідає цим вимогам вказана в задачі угода ?

2.Чи повинен Попудренко відшкодовувати збитки?

3.Чи міг би Попудренко, в разі відсутності дефекту у телевізорі, вимагати виконання обіцянки від Гандзевича?

Задача №11. У 1996р. громадянка Черненко Г.В. передала у дар громадянці Бикановій О.П. за нотаріально посвідченою угодою дарування житловий будинок, що належав їй на праві приватної власності. При цьому Биканова взяла на себе обов’язок утримувати Черненко та залишити за нею у користування одну кімнату в цьому будинку. Це зобов’язання вони оформили розпискою.

У 1998р. Черненко захворіла. За час її хвороби Биканова не забезпечила догляд та необхідну матеріальну допомогу. Черненко змушена була жити у друзів.

Враховуючи ці обставини Черненко подала позов до суду про визнання угоди дарування будинку Бикановій недійсною. Відповідачка заперечувала проти позову, пояснюючи, що укладення угоди дарування є безоплатним, а в Черненко є збереження в Ощадбанку і через це вона матеріальної допомоги не потребувала.

Питання:

1.Визначте, яка угода має місце за даних обставин?

2.Ознаками якої угоди охоплюються зобов’язання Биканової?

3.Яке рішення повинен винести суд?

Задача №12. Громадянин Іванченко А.В. подарував своєму синові Іванченку А.А. на 17річчя 2-кімнатну квартиру. При цьому угода була укладена в письмовій нотаріальній формі.

Через 2 місяці Іванченко А.В. дізнався, що його син подарував цю квартиру благодійній організації «Надія». З організацією угода була укладена у письмовій нотаріальній формі.

Іванченко А.В. звернувся до суду з позовом про визнання цієї угоди недійсною через її незаконність.

Питання:

1.Хто може бути сторонами в угоді дарування?

2.Чи може батько неповнолітньої особи вимагати визнання угоди, укладеної його сином, недійсною? Якщо так, то у яких випадках та за яких обставин?

3.Яке рішення повинен винести суд?

Тема 5. Договори постачання, контрактації. Постачання енергоносіїв.

1.Поняття договору постачання. Суб'єкти договору і їх структура. Укладання і зміст договору постачання.

2.Виконання договору постачання. Відповідальність за порушення договору постачання.

3.Поняття договору контрактації. Суб'єкти договору і їх структура. Зміст і виконання договору контрактації.

4.Договір постачання енергоносіїв.

При вивченні даної теми варто докладно розглянути основні положення укладання угод постачання і контрактації, їх зміст, форму й основні розділи, а також порядок зміни і розірвання цих угод. Розглядаючи ці питання студенти зобов'язані вивчити не тільки відповідні розділи Цивільного Кодексу України, але і Положення "Про постачання товарів виробничо-технічного призначення" і Положення "Про постачання товарів народного споживання", а також Угоду "Про загальні умови постачань товарів між організаціями держав - учасників СНД”. Особливо варто зупинитися на Правилах міжнародної торгівлі "Інкотермс" і порядку їх застосування в Україні. В цілому угоди постачання більш детально будуть розглядатись у курсі “Господарське право”. Тому необхідно лише надавати загальну характеристику “Умовам Інкотермс” та їх чотирьом групам.

Особливої уваги заслуговують питання, пов'язані з відповідальністю за порушення угод постачання і контрактації. Необхідно чітко усвідомити додаткові обов'язки організаціїзаготівника при виконанні угоди контрактації і розходження між форвардними і ф'ючерсними договорами як різновидами угоди контрактації в сучасних умовах переходу на рейки цивілізованої ринкової економіки.

Студентам необхідно усвідомити, якими технічними передумовами повинні володіти сторони при укладанні угоди про постачання енергетичних й інших ресурсів, а також які особливості існують при укладанні угоди між споживачами (абонентами) і постачальнимиорганізаціями і між енергосистемами і блоками-станціями.

Висвітлюючи питання про відповідальність сторін за порушення даних договірних зобов'язань необхідно обов'язково розглянути питання про міру відповідальності споживача за перевитрату продукції, що поставляється, і випадки, за яких енергопостачальна організація звільняється від відповідальності за недовідпущення продукції.

Контрольні питання до теми.

1. Який договір називають договором постачання? Що розуміється під договором контрактації?

Соседние файлы в предмете Гражданское право