Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

c3162c7d6d25960f63d95f0740a3113dCivil'ne-pravo,-metod.2015

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
429.84 Кб
Скачать

2.Чим відрізняється договір постачання від договорів купівлі-продажу, контрактації та підряду? У чому полягає особливість договору постачання товарів для державних потреб та договору контрактації сільськогосподарської продукції для державних потреб?

3.Який порядок укладення, зміни та розірвання договорів постачання та контрактації?

4.Які основні права та обов’язки сторін за договором постачання, договором контрактації ви можете назвати? Визначте порядок приймання товарів за договором.

5.Які міри відповідальності передбачає діюче законодавство за порушення сторонами зобов’язань, що виникають з договору постачання, контрактації?

6.В чому полягають особливості договору постачання енергоносіїв?

Практичні завдання.

Завдання 1. 21.01.2010р. Торговий дім “Снеж” звернувся до ВАТ “Автогаз” із проханням поставити йому 7 автомобілей “Газель” в квітні та 8 автомобілей “ГАЗ” в червні. Підготуйте

проект договору постачання товарів, який постачальник направить покупцю.

Завдання 2. Складіть схему: “Види та розміри відповідальності за порушення зобов’язань за договором постачання.”

Завдання 3. Складіть проект договору контрактації між фермером та заготівельником на придбання 10 тон яблук.

Задача №1. 5 січня товариство з обмеженою відповідальністю «Сізіф» звернулося до виробничого підприємства «Титан» із проханням поставити йому до кінця місяця 75 балок, вказавши свій поточний рахунок і гарантувавши негайну оплату. 15 січня підприємство відвантажило товариству замовлені балки. Але претензію підприємства про оплату балок товариство відхилило, посилаючися на те, що договір постачання між ними укладено не було, а лист, з яким товариство звернулося до підприємства, воно розцінювало як пропозицію для укладання договору. Підприємство звернулося до суду.

Питання:

1.Який порядок укладання господарських договорів передбачено чинним законодавством України?

2.Чи може договір постачання укладатися шляхом прийняття до виконання замовлення?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №2. Між виробничим підприємством “Хвиля” і оптовою фірмою “Рондо” було укладено договір постачання партії запчастин за обумовленою ціною. Після падіння курсу національної валюти собівартість запчастин різко підвищилася, і постачальник – підприємство “Хвиля” – запропонував внести зміни до договору постачання в частині, що стосувалася ціни товарів. Оскільки замовник відмовився вносити відповідні зміни до договору, підприємство-постачальник припинило відвантаження товарів. Фірма “Рондо” звернулася до суду із позовом про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням договору постачання.

Питання:

1.Яке юридичне значення має підвищення/зниження курсу іноземної валюти? Чи може це бути підставою для зміни умов договору?

2.Чи можна у судовому порядку примусово внести зміни до договору? Якщо можна – то

вякому порядку?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №3. Між акціонерним товариством “Ураган” і товариством з обмеженою відповідальністю “Темп” було укладено договір, за яким ТОВ “Темп” зобов’язувалося поставити ліфтове обладнання для АТ. Оплату передбачалося здійснити після постачання обладнання. ТОВ “Темп” затримало постачання обладнання на 10 днів, і АТ звернулося до

нього з претензією про стягнення передбаченої договором пені за прострочення постачання у розмірі 10% від вартості обладнання за кожен день прострочення. ТОВ “Темп” просило зменшити розмір пені, посилаючися на те, що законодавством встановлено граничний розмір штрафних санкцій за подібними зобов’язаннями.

Питання:

1.Який розмір штрафних санкцій передбачений законодавством за прострочення постачання?

2.У яких випадках господарський суд може зменшувати розмір неустойки, що встановлена угодою?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд у випадку звернення до нього АТ?

Задача №4. Державний будівельний трест “Будівельник” уклав із малим приватним підприємством “Дон” договір, за яким “Дон” зобов’язувався поставити тресту дизельне пальне на умовах передоплати. “Будівельник” вчасно перерахував МПП усю суму, обумовлену договором, проте “Дон” своїх зобов’язань не виконав і пальне не поставив. Районний прокурор подав позов до господарського суду в інтересах “Будівельника” про стягнення вартості пального та обумовленого договором штрафу за прострочення виконання зобов’язання в розмірі 20% від суми передоплати.

Питання:

1.Який розмір неустойки передбачено законодавством за прострочення постачання?

2.Чи мав право прокурор подавати позов на захист інтересів державного підприємства?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача №5. Товариство з обмеженою відповідальністю “Валда” уклало з ліспромгоспом договір постачання лісоматеріалів на умовах передоплати. ТОВ перерахувало повну вартість пиломатеріалів, проте у встановлений строк пиломатеріали поставлено не було. Тому ТОВ пред’явило позов до постачальника з вимогою про повернення раніше сплачених сум, сплату неустойки та відшкодування збитків, завданих у результаті відповідної сплати ТОВ неустойки його контрагенту за нездійснене постачання столярних виробів, що мали бути виготовлені із отриманих матеріалів.

Питання:

1.Яким чином повинна оформлюватися угода про неустойку? Який граничний розмір відповідальності постачальника за несвоєчасне постачання будівельних матеріалів?

2.Чи підлягають задоволенню вимоги ТОВ до ліспромгоспу?

3.Чи зміниться рішення якщо буде встановлено, що заготовлені для постачання товариству пиломатеріали були знищені повінню?

Задача №6. Акціонерне товариство «Альфа» пред’явило позов до виробничого кооперативу «Скіфія» про стягнення неустойки за недопостачання рідкого скла. Кооператив не відмовився від факту невиконання договірних зобов’язань, проте просив звільнити його від відповідальності, оскільки його контрагенти, в свою чергу, не поставили йому силікат натрію для виробництва рідкого скла.

При розгляді спору господарський суд встановив, що контрагенти виробничого кооперативу – виробники силікату натрію – визнані банкрутами і припинили свою діяльність, а тому кооператив не зміг закупити необхідну сировину для виготовлення скла. Враховуючи ці обставини, господарський суд відмовив АТ в задоволенні позову.

Питання:

1.Чи може суб’єкт підприємницької діяльності звільнятися від відповідальності за невиконання договірного зобов’язання, якщо таке невиконання було спричинене відповідним невиконанням зобов’язань його контрагентами?

2.Чи можна наведені в ситуації обставини вважати форс-мажорними? Чи матиме це значення для правильного вирішення справи?

3. Чи обґрунтоване рішення суду?

Задача №7. Між рибоконсервним заводом і торгівельним підприємством «Натан» була укладена угода постачання рибних консервів. Рибоконсервний завод свої зобов’язання не виконав протягом осіннього сезону, в зв’язку з чим торгівельне підприємство пред’явило позов про сплату неустойки. В господарському суді відповідач пояснював, що недопостачання продукції пов’язане з невиконанням зобов’язань постачальників самого заводу – риболовецьких об’єднань, які через штормову погоду на тривалий час змушені припинити рибний вилов. Торгівельне підприємство «Натан» відкинуло аргументи постачальника, вважаючи, що вони мають значення у відносинах між консервним заводом і риболовецькими об’єднаннями і не стосуються відносин з постачання , які існують на підставі угоди між «Натаном» та рибоконсервним заводом.

Питання:

1.Яка загальна характеристика договору поставки?

2.Чи може завод перекласти відповідальність на своїх контрагентів у даному випадку?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача №8. Між заводом "Азовсталь" і АТ "Ілта" був укладений договір постачання 30 тонн металопрокату в 3-му кварталі 2004 року. Завод у зазначений термін поставив металопрокат у кількості 15 тонн.

АТ "Ілта" направила позов проти заводу про стягнення неустойки за недопостачання металопрокату. В господарському суді позивач наполягав на стягненні неустойки.

Завод, заперечуючи проти позову, посилався на те, що невиконання договірних зобов'язань з постачання металопрокату відбулося в зв'язку з незабезпеченістю заводу сировиною. В обґрунтування своїх заперечень завод надав господарському суду відповідні докази незабезпечення сировиною.

Питання:

1.Чи може завод перекласти відповідальність на своїх контрагентів?

2.Яке рішення має прийняти господарський суд?

3.Яке буде рішення, якщо завод запропонує здійснити допостачання залишкових 15 тон у наступному кварталі цього ж року?

Задача №9. Об'єднання "Енергоресурси" уклало договір постачання верстатів із заводом "Будмаш" на суму 300 тис.грн. У договорі сторони передбачили обов'язок об'єднання крім оплати поставлених верстатів перерахувати додатково суму 100 тис.грн. у фонд розвитку виробництва заводу.

Об'єднання пред'явило позов про стягнення з заводу зазначених 100 тис.грн. як зайво отриманої суми.

Питання:

1.Чи є вимога об'єднання обґрунтованою? Що вважається зайво отриманими коштами?

2.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Тема 6. Договори щодо передачі майна у користування

1.Поняття передачі майна у тимчасове користування.

2.Класифікація угод щодо передачі майна у тимчасове користування.

3.Зміст угоди оренди.

4.Порядок укладення, зміни та припинення угод оренди.

При розгляді даної теми в першу чергу потрібно дати загальне поняття зобов'язань щодо передачі майна в користування і визначити їх основні види і характер.

Для характеристики угоди майнового наймання (оренди) варто визначити поняття, характер, предмет, сторони і зміст даного угоди, а також запам'ятати підстави для поділу цього виду на підвиди. Особливо варто зупинитися на таких різновидах угоди прокату як прокат технічних засобів (лізинг) і побутовий прокат.

Студентам необхідно також усвідомити особливості такого різновиду оренди як оренда землі й інших природних ресурсів, її особливості, терміни і випадки можливої суборенди, а також поняття концесії (більш докладно ці угоди розглядаються у курсі “Земельне право”).

Належну увагу варто приділити і договору господарської оренди, тому що її об'єктом є цілісні майнові комплекси або земельні ділянки, надані для ведення господарської (підприємницької) діяльності за якої орендар одержує самостійне речове право на орендоване ним майно.

Як різновид угоди майнового наймання існує угода фінансової оренди (лізингу). Студенти зобов'язані добре орієнтуватися в особливостях цього угоди, сферах його застосування, його відмінностях від угоди рентингу (короткострокової оренди).

Що стосується угоди безплатного користування майном (позички), необхідно визначити його характер ( при цьому не забувати, що ця угода може бути як реальною, так і консенсуальною), відмінності від угоди майнового найму, форму угоди, її зміст і виконання, а також види відповідальності за невиконання або порушення цієї угоди (обмежена, підвищена).

Контрольні питання до теми.

1.Як визначається зобов’язання про надання майна у користування? Які види зобов’язань з надання майна у користування передбачені цивільним законодавством?

2.Яка сфера застосування та місце оренди в системі зобов’язань з надання майна у користування? Як співвідносяться поняття “оренда” та “майновий найм”?

3.Яке майно може бути передано в оренду? Яким чином визначається майно, що виступає предметом договору оренди? Яке значення має строк як елемент договору оренди та які правила визначення орендної плати?

4.Хто може виступати орендодавцем за договором оренди? Особливості оренди як форми (способу) розпорядження та управління державною і комунальною власністю?

5.Хто і у якому розмірі несе витрати по експлуатації та ремонту орендованого (найнятого) майна, а також зробленого у ньому поліпшення? Допускається чи ні суборенда та піднайом майна?

6.У чому полягають особливості регулювання договору прокату? Які ознаки характеризують договір прокату як публічний договір?

7.Який порядок та умови оренди транспортних засобів? Які різновиди договору оренди транспортних засобів ви можете навести та які ознаки лежать в основі їх розмежування?

8.У чому полягають спеціальні правила, які регулюють оренду будівель, споруд, підприємств як об’єктів нерухомості?

9.Які цивільно-правові особливості зобов’язань про безоплатне користування майном?

Учому полягають відмінності договору безоплатного користування (договору позички)?

Практичні завдання.

Завдання 1. Складіть проекти наступних орендних договорів (на вибір):

договір оренди нежитлового приміщення, яке знаходиться у власності орендодавця;

договір про надання в оренду нежитлових приміщень, які є державною (комунальною) власністю;

договір оренди будівлі, споруди, підприємства (іншого об’єкту нерухомості);

договір про оренду площі у павільйоні роздрібної торгівлі та надання сервісних послуг;

договір оренди автотранспортного засобу;

договір оренди приладів, обладнання та інших технічних засобів;

договір про переуступку прав;

договір суборенди.

Завдання 2. Викладіть у письмовій формі об’яву про конкурс на оренду риболовного корабля, який належить пароплавству, якщо на отримання в оренду претендують: екіпаж

цього пароплава та громадянин-підприємець.

Завдання 3. Дайте від імені нотаріуса відповідь громадянину, який вимагає включити у

заповіт на ім’я сина вказівку про передачу йому права на оренду гаража.

Завдання 4. Складіть у письмовому вигляді таблицю, яка містить елементи подібності та відмінності лізингу з такими цивільно-правовими інститутами як оренда, купівля-продаж (постачання), позика, кредит, порука.

Задача №1. З вини орендаря сталася пожежа, якою було пошкоджено складські приміщення. За договором оренди, у випадку пожежі чи іншого пошкодження майна з вини орендаря, орендар повинен був відшкодувати:

А) суму орендної плати за час проведення ремонтних робіт; Б) вартість ремонтних робіт, що проводяться орендодавцем, яка визначається за

кошторисом будівельної організації.

Питання:

1.Хто несе ризик випадкової загибелі майна?

2.Чи було завдано майну орендодавця збитків? Що означає термін “збитки” за чинним законодавством?

3.Чи відповідають законодавству наведені положення договору оренди? Чи задовольнить суд вимоги орендодавця у випадку, якщо орендар відмовиться добровільно відшкодувати вказані суми?

Задача №2. Фірма “Міст” уклала із громадянином Щуренком у травні 2009 р. договір оренди його приватизованої квартири для розміщення у ній магазину. Однак у відповідній ЖЕО, куди звернулися представники фірми для реєстрації договору, повідомили, що оренда квартир для таких цілей відтепер заборонена, оскільки змінилося відповідне законодавство.

Питання:

1.Якими нормативними актами регламентовано здачу квартир, що належать громадянам, в оренду?

2.Чи потрібно реєструвати договори оренди квартир? Якщо так – то у якому органі?

3.Чи відповідають дійсності доводи працівників ЖЕО про те, що оренда квартир для нежитлових потреб заборонена?

Задача №3. Між двома підприємствами було укладено договір оренди нежитлового приміщення строком на 11 місяців. Плату за користування приміщенням передбачалося вносити щомісячно. Оскільки протягом шести місяців орендар не сплачував орендних платежів, орендодавець надіслав йому листа, в якому повідомляв про дострокове розірвання договору і вимагав забрати товари, які зберігалися у приміщенні. У своїй відповіді орендар повідомляв, що одностороння відмова від виконання зобов’язань заборонена, і погрожував звернутися до суду із позовом про усунення перешкод в користуванні приміщенням.

Питання:

1.Чи передбачає законодавство випадки дострокового розірвання договору оренди? Чи може таке розірвання відбуватися в односторонньому порядку?

2.Що можна порадити орендодавцеві у цій ситуації?

Задача №4. ТОВ“Граніт” у 2002 р. здавало в оренду складські приміщення з метою зберігання в них кави, що потім реалізувалася через мережу магазинів роздрібної торгівлі. Зміна кон’юктури ринку і різке зростання вартості кави призвело до зменшення обсягів продажу і утворення заборгованості орендної плати.

Коли представник орендаря прибув для отримання чергової партії товару, орендодавець відмовився видати товар, погрожуючи при цьому не видавати каву до погашення заборгованості. Орендар направив орендодавцю лист, в якому зазначив, що вартість товару в сотні разів перевищує заборгованість по орендних платежах і що подібним чином він не вправі примушувати до сплати суми заборгованості.

У відповідь на претензію орендодавець частково погодився з неправомірністю своїх вимог і запропонував орендарю отримати каву в кількості, меншій, ніж заявлено, а решту товару, вартість якого дорівнює заборгованості по орендних платежах, залишити в розпорядженні орендодавця.

Питання:

1.Визначте істотні умови договору оренди.

2.У якому порядку вирішуються спори між орендодавцем та орендарем?

3.Що можна порадити орендодавцеві та орендареві? Вирішіть ситуацію.

Задача № 5. Між двома приватними підприємствами у квітні було укладено договір оренди сховища для зберігання у ньому цукру (у мішках) та борошна (у паперових пакетах) строком на 6 місяців. За договором орендодавець зобов’язувався створити належні умови для зберігання товару, а також забезпечити охорону сховища.

По закінченні строку договору представники орендаря і орендодавця прибули до сховища. Відкривши його, вони з’ясували, що внаслідок тривалих злив стіни і дах сховища протікли, через що товар повністю втратив якість і товарний вигляд. Орендодавець запропонував орендареві відшкодувати вартість товару, що була записана у договорі оренди. Орендар наполягав на відшкодуванні вартості товару з урахуванням підвищення за період зберігання курсу долара США у 2 рази.

Питання:

1.Ознаки яких зобов’язань присутні у договорі оренди сховища?

2.Чи обумовлене нормативними актами використання курсу долара (Індексу інфляції) як порівняльної величини для розрахунку суми збитків?

3.Яке рішення має прийняти суд у випадку звернення до нього орендаря?

Тема 7-8. Загальні положення договору підряду. Договір будівельного підряду

1.Поняття і види зобов'язань щодо виконання робіт.

2.Поняття і зміст договору підряду.

3.Договір побутового підряду.

4.Договір на абонентське обслуговування.

5.Поняття і різновиди договору підряду на капітальне будівництво.

6.Укладення, зміна і припинення договору підряду на капітальне будівництво.

7.Договір підряду на виробництво проектних і дослідницьких робіт.

Програма курсу передбачає вивчення загальних положень про угоду підряду, тому що більш докладно ця угода розглядається в курсі «Господарське право».

Характеризуючи зобов'язання щодо виконання робіт необхідно дати не тільки загальну характеристику даної групи угод, але і виділити підстави для розподілу їх на групи, а також усвідомити, у чому складаються відмінності цих зобов'язань від інших різновидів. Для цього потрібно визначити, що є результатом роботи, як він впливає на саме зобов'язання в

цілому і на предмет зобов'язання зокрема. Варто також засвоїти відмінності угоди підряду і трудового угоди.

При розгляді угоди підряду студенти повинні мати уявлення про кошторис як істотну умову угод даного виду і про можливість присутності в угоді підряду такої сторони як субпідрядник.

Більш складне питання, з яким зіштовхуються студенти при розгляді цієї теми, - це порядок несення ризику при виконанні робіт, випадковій загибелі або псуванні матеріалів і іншого майна, при погіршенні якості робіт, а також порядок задоволення претензій із приводу істотних і несуттєвих недоліків. Тому варто приділити особливу увагу вивченню цих аспектів теми.

Особливе місце в групі зобов'язань по виконанню робіт займають угода побутового замовлення і угода на абонентне обслуговування, тому що з ними зіштовхується більшість громадян у своїй повсякденній діяльності. До угоди побутового замовлення застосовуються загальні правила про угоду підряду. По окремих видах обслуговування громадян затверджені типові угоди побутового замовлення, відступи від яких, що обмежують права замовників, є недійсними. При розгляді питання про відповідальність за невиконання або неналежне виконання угоди побутового замовлення необхідно ретельно вивчити Закон України «Про захист прав споживачів».

При вивченні питань про угоду підряду на капітальне будівництво і на виконання проектно-дослідницьких робіт потрібно приділити увагу в тій мірі, у якій вимагає лише загальне розуміння особливостей і головних характерних рис, оскільки цей вид угод докладно вивчається в темі «Капітальне будівництво. Правове регулювання» у господарському праві.

Необхідно лише виділити, що в ЦК України дані загальні положення відносно угоди підряду на капітальне будівництво. Студентам варто засвоїти основні поняття, що відносяться до цієї угоди, види капітального будівництва і способи здійснення капітального будівництва, різновиди угоди підряду на капітальне будівництво, обов'язки замовника, підрядника і субпідрядника.

Крім вищевказаних моментів також потрібно звернути увагу при висвітленні цієї теми на майнову відповідальність сторін за порушення умов угоди, її особливості і обсяги, форми неустойки за даною угодою.

Контрольні питання до теми.

1.Визначте поняття та зміст договору підряду. У чому полягають відмінності договорів підрядного типу від договорів про надання майна у власність (інше речове право), у користування, договорів про безоплатне надання послуг , а також трудового договору?

2.Як визначаються умови договору підряду, при відсутності яких він визначається як неукладений?

3.Які права та обов’язки сторін виникають за договором підряду, а також правові наслідки невиконання або неналежного виконання прийнятих на себе зобов’язань сторонами за договором?

4.Що являє собою договір побутового підряду та які особливості його окремих різновидів?

5.Яку інформацію підрядник повинен надати замовнику до укладення договору побутового підряду і після його укладення? В якому порядку і в якій формі укладається договір підряду?

6.У чому полягають особливості прав та обов’язків сторін за договором побутового підряду? Які правові наслідки виникають у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням прийнятих на себе сторонами договору обов’язків?

7.Що таке договір капітального будівництва? Назвіть його особливості та різновиди.

8.Що розуміється під технічною документацією та який порядок внесення до неї змін?

9.У якому порядку встановлюється майнова відповідальність сторін за порушення умов договору на капітальне будівництво?

Практичні завдання.

Задача №1. Між приватним підприємством “Бриг” та ТОВ “Норд” було укладено договір підряду, за яким ТОВ “Норд” зобов’язувалося виконати ремонтні роботи в приміщенні, що належало ПП. При прийнятті підприємством роботи з’ясувалося, що товариство виконало ремонт із порушенням технології (нерівно покладені кахлі, вологий паркет і т. ін.). Незважаючи на це, товариство відмовилося від належного виконання робіт без додаткової оплати. Через місяць після прийняття робіт ПП надіслало претензію ТОВ, у якій наполягало на завершенні ремонтних робіт своїм коштом, але у зв’язку із тим, що претензія не мала дати і номера, а також була підписана не керівником ПП, ТОВ “Норд” відмовилося її розглядати. Через 8 місяців приватне підприємство “Бриг” надіслало повторну претензію, що містила всі необхідні реквізити, на яку ТОВ “Норд” не відповідало. Підприємство звернулося до господарського суду.

Питання:

1.Які наслідки настають для сторони за договором у разі недодержання нею порядку пред’явлення претензії?

2.Протягом якого строку замовник має право на пред’явлення позову про виявлені недоліки в роботі, виконаній за договором підряду?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача №2. ТОВ “Світанок”, укладаючи договір підряду на ремонтно-будівельні роботи, не склало кошторису робіт як окремого документу. Податкова інспекція подала позов до суду з вимогою про визнання договору недійсним на цій підставі. Відповідач проти позову заперечував, мотивуючи це тим, що акт приймання-передачі виконаних робіт, що був складений представниками сторін, містить перелік робіт та їх вартість.

Питання:

1.Що є істотними умовами договору підряду? Чи є кошторис істотною умовою договору? Чи завжди він складається?

2.Яке юридичне значення має акт приймання-передачі виконаних робіт, у в яких випадках складається?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №3. Між підприємством “Жовті сторінки України” та комерційною фірмою “Оксі” було укладено договір, за яким підприємство “Жовті сторінки України” зобов’язувалося виготовити і розмістити у довіднику з ідентичною назвою рекламну інформацію фірми “Оксі”. Остання, в свою чергу, зобов’язувалася оплатити ці роботи у 14-ти денний строк з моменту підписання договору. Вартість робіт встановлювалася в умовних одиницях (розрахунок 1у.о. = 1$ США) у гривнях за курсом НБУ на момент оплати. Оскільки фірма протягом 6-ти місяців не оплатила виконані роботи, підприємство вирішило звернутися до суду із позовом про стягнення суми заборгованості. Відповідач заперечував проти позову, посилаючися на те, що йому позивачем не було надано акту виконаних робіт.

Питання:

1.Чи правомірно встановлювати суму оплати за договором в умовних одиницях, прирівнюючи їх до долара США чи іншої іноземної валюти?

2.Чи є обов’язковим складання акту виконаних робіт?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача №4. Іванов запросив знайомого майстра газового господарства Кирилова для установки газової плити в його будинку. Кирилов, будучи підрядником, зажадав від Іванова аванс у розмірі 30 грн. Іванов передав йому зазначену суму.

У період виконання робіт Іванов зажадав встановити газову плиту в приміщенні, що не має вентиляції.

Пославшись на правила безпеки експлуатації газової плити Кирилов відмовився від подальшого виконання робіт, а Іванов зажадав повернути аванс і відшкодувати йому збитки, нанесені неналежним виконанням договору підряду.

Вирішіть суперечку.

Задача №5. Реутов уклав договір з ремонтною організацією на абонементне обслуговування кольорового телевізора. У квітні 2003 р. телевізор вийшов з ладу, але підприємство відмовилося зробити ремонт у рахунок абонентної плати.

Реутов звернувся в суд з вимогою зобов'язати відповідача відремонтувати телевізор, а також зробити перерахунок абонентної плати, тому що відповідач не виконує договірних обов'язків - не робить профілактичне обслуговування телевізора.

Судом було вірогідно встановлене, що Реутов порушив свої обов'язки за договором - розкрив пломби на телевізорі, а ремонтна організація дійсно протягом року не проводила профілактичного обслуговування телевізора.

Яке рішення повинен винести суд ?

Задача №6. Завод залізобетонних виробів уклав договір на будівництво адміністративного будинку з будівельною організацією.

Відповідно до договору між сторонами встановлювалося поетапне виконання окремих робіт. У ході будівництва підрядчиком були порушені терміни виконання окремих робіт і зроблена неякісна установка однієї зі стін будинку.

За зазначене порушення будівельна організація сплатила заводу неустойку за порушення термінів виконання окремих робіт у сумі 3000 грн. і за неякісну установку стіни 5000 грн.

Будівельна організація у встановлений договором термін будинок побудувала і зажадало повернення неустойок, посилаючись на ГК України.

Чи правомірні вимоги будівельної організації?

Задача №7. Між фірмою “Антекс” і УКБ міськвиконкому був укладений договір на капітальне будівництво. Будучи генпідрядником УКБ міськвиконкому уклало договір субпідряду з БМУ-6, що здійснювало часткове будівництво будинку для фірми “Антекс”.

Після початку провадження робіт генеральний підрядник, посилаючись на закон, став здійснювати технічний нагляд за відповідністю обсягу, вартості і якості виконуваних робіт проектам і кошторисам тієї частини будівництва, що здійснювалася БМУ-6.

Крім цього, УКС направив свого представника в БМУ-6 для організації роботи, розміщення і використання механізмів. Представник УКС надав керівництву БМУ-6 наказ УКБ про те, як останній повинний здійснити організацію своєї роботи.

Керівництво БМУ-6 не погодилося з таким рішенням, посилаючись на ГК України. Однак генпідрядник наполягав на правомірності своїх дій, мотивуючи це тим, що ГК

України встановлює стосунки тільки між Замовником і Підрядником, а БМУ-6 є субпідрядником.

Правильно вирішіть суперечку.

Тема 9. Загальні положення щодо надання послуг. Договір перевезення

1.Транспортні зобов'язання.

2.Система і види транспортних угод.

3.Відповідальність сторін за невиконання чи неналежне виконання угоди перевезення вантажу.

4.Угода перевезення в прямому змішаному сполученні. Угода буксирування.

5.Угода перевезення пасажира і багажу.

6.Угода транспортної експедиції.

Транспортні угоди необхідно розглядати в ракурсі нинішньої економіко-правової ситуації, коли відбувається масове збільшення угод даного виду, пов'язане з розширенням міжнародних зв'язків України з партнерами з ближнього і далекого зарубіжжя. Тому на початку необхідно дати характеристику транспортних зобов'язань, їх види, приділивши особливу увагу транспортним зобов'язанням, що випливають з актів планування. Розглядаючи ж власне транспортні угоди варто запам'ятати, що вони класифікуються: а) за видми транспорту (автомобільний, повітряний, морський, річковий), що здійснює перевезення; б) угоди на перевезення вантажів; в) допоміжні транспортні угоди.

Угоди даного виду регламентуються, крім ЦК України, Повітряним кодексом, Законом України «Про транспорт», «Про автомобільний транспорт», Статутом залізниць, Статутом автомобільного транспорту, Статутом внутрішнього водного транспорту, Кодексом торгівельного мореплавства, а також Правилами міжнародної торгівлі «Інкотермс» і різними Правилами й інструкціями.

Надаючи характеристику угод перевезення вантажів студенти зобов'язані показати своє знання Правил «Інкотермс», уміння оперувати основними поняттями з Правил і визначати відмінні риси їхніх основних умов, а також під час перевезення яким видом транспорту вони застосовуються.

Особливу увагу варто звернути на питання про відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання угоди перевезення вантажів. Необхідно знати обставини, за яких перевізник звільняється від відповідальності за несхоронність вантажів, а також випадки, за яких перевізник несе обмежену відповідальність. Стосовно морських перевезень студенти повинні вільно оперувати такими поняттями, як загальна і окрема аварія, диспаша, диспашер, чартер, коносамент.

Контрольні питання до теми.

1.Яка система транспортних угод? У чому полягає значення та особливості угод про організацію перевезень вантажів?

2.Яке співвідношення норм Цивільного кодексу України та транспортних статутів (кодексів), які відносяться до порядку укладення транспортних угод?

3.Угода перевезення вантажів та її суттєві умови.

4.В яких випадках дозволяється переадресація вантажів залізницею?

5.Який предмет угоди транспортної експедиції, її роль та значення при здійсненні перевезень вантажів?

6.Підстави та межі майнової відповідальності сторін за порушення умов угод перевезення вантажів.

7.В яких випадках перевізник звільняється від відповідальності за порушення плану перевезень та умов угод перевезення вантажів?

8.Який вантаж вважається втраченим, зіпсованим чи пошкодженим?

Соседние файлы в предмете Гражданское право