Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

57472743

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
9.72 Mб
Скачать

ПРАКТИКУМ З ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ УКРАЇНИ

За загальною редакцією Н. В. Василини, Ю. Д. Притики

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Київ ВД «Дакор»

2018

УДК

П

Рекомендовано до друку Вченою радою юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Протокол № 11 від 18 липня 2018 р.)

Рецензенти:

Кармаза Олександра Олександрівна, д.ю.н., … Ханик-Посполітак Роксалана Юріївна, к.ю.н., доц.,завідувач кафедри

приватного права факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могілянська академія».

За загальною редакцією:

Василина Н. В., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Притика Ю. Д., д.ю.н., проф., професор кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Практикум з цивільного процесу України : Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / За заг. ред. Н. В. Василини, Ю. Д.Притики – Київ : ВД «Дакор», 2018. – 332 с.

ISBN 978-617-7679-05-8

Навчальний посібник (практикум) підготовлено відповідно до программи навчальної дисципліни «Цивільний процес України». Ним охоплюється короткий зміст тем, теоретичні питання для самоконтролю, тестові та практичні завдання, що дозволять набути теоретичних знань та здобути практичних навичок при вивченні курсу з цивільного судочинства.

Для студентів, магістрів, аспірантів і викладачів юридичних факультетів і вузів.

УДК

АВТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ

Василина Н. В., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридич­ ного факультету­ КНУ імені Тараса Шевченка – тема 1 (у співаворстві з Захаровою О.С.), тема 2 (у співавторстві з Ткачук А.О.), тема 6 (у співавторстві з Захаровою О.С.), тема 7 (у співаворстві з Круковес В.В.), тема 8 (у співавторстві з Круковес В.В.), тема 9 (у співавторстві з Круковес В.В.), тема 10 (у співавторстві з Круковес В.В.), тема 13 (у співавторстві з Ізаровою І.О.), тема 15, тема 16, тема 17 (у співаворстві з Круковес В.В.);

Васильєва-Шаламова Ж. В., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 3 (у співавторстві з Саленко О.В.);

Грабовська О. О., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 4;

Захарова О. С., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридич­ ного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 1 (у співавторстві­ з Василиною Н.В.), тема 6 (у співавторстві з Василиною Н.В.);

Ізарова І. О., д.ю.н., доц., юридичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка – тема 11, тема 12, тема 13 (у співавторстві з Василиною Н.В.), тема 21;

Кіреєва Н. О., к.ю.н., доц., доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 5, тема 14;

Круковес В. В., аспірант кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 7 (у співавторстві

зВасилиною Н.В.), тема 8 (у співавторстві з Василиною Н.В.), тема 9 (у співавторстві з Василиною Н.В.), тема 10 (у співавторстві

зВасилиною Н.В.), тема 17 (у співавторстві з Василиною Н.В.);

Притика Ю. Д., д.ю.н., проф., професор кафедри правосуддя юри-

дичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – тема18, тема 19;

 

© Колектив авторів, 2018

3

ISBN 978-617-7679-05-8

© ТОВ «ВД «Дакор», 2018

 

Саленко О. В., к.ю.н., доцент кафедри правосуддя юридичного факультету­ КНУ імені Тараса Шевченка – тема 3 (у співавторстві з Васильєвою-Шаламовою Ж.В.);

Ткачук А. О., аспірант кафедри правосуддя юридичного факуль­ тету КНУ імені Тараса Шевченка – тема 2 (у співавторстві з Василиною Н.В.);

Шурин О. А., к.ю.н., асистент кафедри правосуддя юридичного факультету­ КНУ імені Тараса Шевченка – тема 20.

4

Тема1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЦИВІЛЬНОГО

ПРОЦЕСУ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

План

1.Предмет, метод, система цивільного процесуального права.

2.Поняття, структура та завдання цивільного судочинства.

3.Джерела цивільного процесуального права.

4.Дія цивільних процесуальних норм у часі, просторі та відносно кола осіб.

5.Поняття та підстави виникнення цивільних процесуальних правовідносин. Суб’єкти, об’єкти та зміст цивільних процесуальних правовідносин.

6.Основні засади здійснення цивільного судочинства. Класифікація та характеристика основних засад цивільного судочинства.

Короткий зміст теми

Цивільні права захищаються в судовому та позасудовому по­ рядку. Форма захисту визначає послідовний порядок (процедуру) вчинення дій уповноваженним органом (особою), до компетенції якого належить здійснення такого роду діяльності. Водночас спосіб захис­ ту права визначає можливі та допустимі законом або договором дії

5

Тема 1

юрисдикційного органу, спрямовані на відновлення порушених, невизнаних­ або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

ЦивільнимкодексомУкраїнипередбачено,щозахистсуб’єктивного цивільного права та інтересу здійснюється:

у судовому порядку (ст. 16 ЦК);

в адміністративному порядку – Президентом України, орга­ нами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування (ст. 17 ЦК);

нотаріусом (ст. 18 ЦК);

самозахист цивільних прав (ст. 19 ЦК).

Судова форма захисту є найбільш універсальною, оскільки на відміну­ від інших форм захисту, юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір, досить повно визначає процесуальні права і обов’язки всіх учасників процесу, спрямована на публічний і відкритий розгляд справи та зобов’язує суд ухвалювати законні та справедливі рішення, що ґрунтуються на фактах, встановлених судом під час судового процесу і вирішення справи з дотриманням основних засад здійснення судочинства.

Цивільна процесуальна форма – це встановлена законодавством система­ вимог щодо визначення юрисдикції та повноважень загальних судів стосовно розгляду та вирішення цивільних справ, порядку здійснення цивільного судочинства.

Цивільне судочинство – це врегульована нормами цивільного процесуального­ права процедура (порядок) розгляду та вирі­шення цивільних справ, що визначає зміст процесуальної діяльності суду та учасників судового процесу, а також межи їх повноважень.

Цивільне процесуальне право – це сукупність правових норм, предме­ том регулювання яких є првовідносини, що виникають у процесі здійснення судочинства в цивільних справах.

Цивільне процесуальне право як самостійна галузь права має свій специфічний предмет і метод правового регулювання.

Предметом цивільного процесуального права є правовідносини,­ які виникають між судом і учасниками судового процесу під час здійснення судочинства в цивільних справах.

Метод цивільного процесуального права – це сукупність закріплених у нормах цивільного процесуального права засобів впливу на відносини, що виникають під час здійснення цивільного судочинства.

6

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

Для цивільного судочинства характерним є імперативно-диспо- зитивний метод, тобто такий, що поєднує владновідносини учас­ників цивільно-процесуальних правовідносин із диспозитивністю прав учасників справи.

Завдання цивільного судочинства визначено ст. 2 ЦПК України, зокрема­ ними є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ.

Мета цивільного судочинства – ефективний та своечасний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

До джерел цивільного процесуального права належать нормативні акти, які містять загальні та спеціальні правила, що визначають або впливають на процесуальну діяльність.

Наука цивільного процесуального права вивчає цивільний процес як галузь права й охоплює:

історію становлення цивільного судочинства;

однойменні норми та правові інститути цивільного процесу зарубіжних­ країн, розгляд цивільних справ за участю іноземного елемента;

шляхи реформування цивільного судочинства, аналіз судової

практики.

Дія цивільних процесуальних норм у часі характеризується тим, що незалежно від часу відкриття провадження у справі до процесуальних дій застосовується той процесуальний закон, який є чинним на момент вчинення такої дії.

Дія процесуального закону в просторі визначається територіальними межами його обов’язковості. Під час розгляду та вирішення цивільних справ, виконання окремих процесуальних дій судами України застосовується­ законодавство про цивільне судочинство, тобто Конституція України, ЦПК України та Закон України «Про міжнародне приватне право». Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені ЦПК, застосовуються правила міжнародного договору.

Дія процесуального закону за колом осіб означає його обов’язкову силу для всіх громадян, підприємств, установ та організацій будь-якої форми власності, громадських організацій та їх об’єднань.

7

Тема 1

Відповідно до ЦПК структура цивільного процесу складається із системи проваджень. Характерним та об’єднуючим для них є те, що всі вони відкриваються в суді першої інстанції. В теорії цивільного процесу їх називають видами цивільного судочинства.

Вид цивільного судочинства – це встановлений нормами цивіль­ ного процесуального права порядок (процедура) розгляду і вирішення окремих категорій цивільних справ, подібних за матеріально-право- вою природою.

Відповідно до ст. 19 ЦПК України в цивільному процесі визначено три види цивільного судочинства:

наказне провадження;

позовне провадження (загальне або спрощене);

окреме провадження.

Наказне провадження є видом непозовного провадження, призначеним для розгляду справ за вимогами про стягнення грошових сум, за умови відсутності спору про право.

Загальне позовне провадження є видом позовного провадження, призначеним для розгляду та вирішення справ відносно спору про право (матеріально-правова вимога), які через складність або інші обставини не можуть бути розглянуті повно та об’єктивно у порядку спрощеного позовного провадження.

Спрощене позовне провадження є видом позовного провадження, призначеним для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Малозначними справами є:

справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загаль­

ного позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для праце­ здатних осіб.

Окреме провадження є видом непозовного провадження, призначеним для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових

8

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Вказані провадження цивільного судочинства характерні для їх відкриття судами першої інстанції. Виходячи з інстанційної юрисдикції, цивільне судочинство може складатися, крім провадження в суді першої інстанції, також із проваджень з перегляду судових рішень – апеляційного, касаційного провадження, а також провадження­ з перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами.

Цивільні процесуальні правовідносини – це врегульовані нормами цивільного процесуального права відносини, що виникають між судом та учасниками судового процесу під час здійснення судочинства в цивільній справі.

Цивільні процесуальні правовідносини мають такі характерні

ознаки:

виникають виключно на диспозитивній основі в результаті вольових­ дій осіб, які звертаються до суду за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів;

обов’язковим суб’єктом цих правовідносин є суд;

– виникають та реалізуються ці правовідносини винятково на підставі процесуальних норм;

кожному процесуальному праву кореспондує певний процесуальний обов’язок, і навпаки, тобто кожна процесуальна дія одного учасника процесу має процесуальні наслідки для всіх учасників процесу;

ці правовідносини структуровані у провадження, які, своєю чергою, складаються із стадій, що послідовно змінюють одна одну.

Усіх суб’єктів цивільних процесуальних відносин можна поділити на дві групи:

І. Суди, які здійснюють правосуддя в цивільних справах:

1)у суді першої інстанції;

2)у суді апеляційної інстанції;

3)у суді касаційної інстанції; ІІ. Учасники судового процесу:

1)учасники справи (сторони, треті особи, заявники, заінтересо-

вані особи, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб);

9

Тема 1

2)представники,

3)інші учасники судового процесу.

Загальний об’єкт цивільних процесуальних правовідносин збігається з метою процесуальної діяльності – це захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Щодо окремих цивільних процесуальних правовідносин виокремлюється спеціальний об’єкт, наприклад, відповідач, треті особи в цивільному процесі намагаються захистити свої суб’єктивні права, а це може не збігатися з інтересами позивача в цивільній справі тощо.

Зміст цивільних процесуальних правовідносин складається з ци­ вільних процесуальних прав та обов’язків суб’єктів правовідносин і процесуальних дій щодо їх реалізації.

Засади (принципи) цивільного процесуального права – це нормативно закріплені фундаментальні положення (ідеї), що визначають специфіку, зміст і форму здійснення правосуддя у цивільних справах.

Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є:

верховенство права;

повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом;

гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами;

мова цивільного судочинства

змагальність сторін;

диспозитивність;

пропорційність;

обов’язковість судового рішення;

забезпечення права на апеляційний перегляд справи;

забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, встановлених законом;

розумність строків розгляду справи судом;

неприпустимість зловживання процесуальними правами;

відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

10

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

Теоретичні питання для самоконтролю

1.Які види цивільного судочинства передбачені ЦПК України?

2.Дайте визначення цивільного судочинства

3.Охарактеризуйте форми та способи захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Чим судова форма захисту суб’єктивних прав відрізняється від інших форм захисту права?

4.Які джерела цивільного процесуального права Ви знаєте?

5.Охарактеризуйте структуру цивільного процесу. Розкрийте суть понять «провадження» та «стадія» цивільного судочинства.

6.Охарактеризуйте предмет науки цивільного процесуального права.

7.Охарактеризуйте предмет і метод цивільного процесуального права як галузі права.

8.Розкрийте правила дії процесуального закону в часі, просторі та відносно кола осіб.

9.Розкрийте роль і значення основних засад (принципів) цивільного процесуального права як основи правової галузі, в якій вони функціонують та як частини загальної системи принципів права.

10.Назвіть найпоширеніші підстави та критерії класифікації засад (принципів) цивільного процесуального права, наведіть прик­ лади класифікації за кожною підставою.

11.Ознайомтеся та охарактеризуйте роботу А. Х. Гольмстена

«Принцип тождества в гражданском процессе», яку він захистив у Київському Імператорському Університеті Святого Володимира у 1886 році. Які положення цієї роботи видалися вам найвагомішим внеском у розвиток науки цивільного процесуального права?

12.Розкрийте сутність і значення принципу доступності правосуддя. Охарактеризуйте положення ЦПК України, в яких розкрито зміст принципу доступності. Ознайомтеся із роботою Н. Ю. Сакари «Проблеми доступності правосуддя в цивільних справах».

13.Проаналізуйте рішення ЄСПЛ у справі Наталії Михайленко проти України. Які елементи забезпечують право на доступ до суду

впорядку цивільного судочинства? Чи можуть законом бути встановлені обмеження права на доступ до суду?

14.Охарактеризуйте принцип змагальності цивільного судочинства. Проаналізуйте, які елементи принципу змагальності закріплено

вчинному ЦПК України.

11

Тема 1

Тестові завдання

1. Що є метою цивільного судочинства?

a)захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави;

b)захист інтересів держави, прав та інтересів юридичних осіб;

c)справедливий, неупереджений і своєчасний розгляд та вирішення цивільних справ;

d)розгляд та вирішення цивільних справ з метою встановлення справедливості.

2.Яке з наведених визначень цивільного процесу найбільш точно

іповно розкриває його сутність?

a)система процесуальних дій суду та учасників процесу, змістом якої є їхні права та обов’язки;

b)діяльність із розгляду та вирішення цивільних справ;

c)захист та охорона порушених цивільних прав;

d)діяльність суду, учасників процесу, інших правоохоронних органів із розгляду та вирішення цивільних справ.

3.Яке з наведених визначень предмету цивільного процесуального права більш точно і повно розкриває його сутність?

a) це суспільні відносини, які виникають між судом та учасни­ ками процесу під час здійснення правосуддя;

b) це суспільні відносини між позивачем і відповідачем;

c) це суспільні відносини між порушником права та заявником; d) правові відносини між судом і заявником у цивільній

справі.

4.Якими нормативно-правовими актами має керуватися суд у своїй діяльності:

a) Конституцією України, законами України та іншими норма­

тивно-правовими

актами, що регулюють процесуаль-

ну діяльність, а

також міжнародними договорами, згода

на обов’язковість яких надана Верховною Радою України; b) тільки законами та міжнародними договорами;

12

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

c) будь-якими нормативно-правовими актами, ухваленими

в установленому законом порядку;

d)тільки ЦПК України, який містить норми, що регулюють цивільні процесуальні правовідносини.

5. Які положення закону має застосувати суд, якщо під час розгляду справи було внесено зміни до ЦПК України?

a) ті, які є чинними на момент вчинення процесуальних дій;

b)

ті,

які

були

чинними

на

момент

відкриття

провадження

 

у справі;

 

 

 

 

 

c)

ті,

які

були

чинними

на

момент

відкриття

провадження

у справі, якщо закон, який встановлює нові обов’язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам цивільного процесу, чи обмежує їх використання;

d)суд має керуватися тими нормами закону, які будуть чинними на момент ухвалення ним рішення у справі.

6. Які з наведених проваджень характеризують діяльність суду як вид цивільного судочинства?

a)позовне, наказне й окреме провадження;

b)провадження у суді першої інстанції, перегляд судових рішень, виконавче провадження;

c)позовне, заочне, наказне, окреме, провадження у справах за участю іноземців;

d)позовне, апеляційне, касаційне, провадження з перегляду судових рішень за нововиявленими та винятковими обставинами.

7. Чи застосовується судами України Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод під час розгляду і вирішенні справ

упорядку цивільного судочинства?

a)так, оскільки вона є ратифікованою в порядку, передбаченому Конституцією України;

b)ні, судами України застосовуються тільки рішення ЄСПЛ, в якому вони застосовують положення Конвенції;

c)вона застосовується в разі участі у справі іноземців;

d)ні, суди України в своїй діяльності керуються виключно національним законодавством.

13

Тема 1

8.Якою мовою може здійснюватися цивільне судочинство? a) державною мовою;

b) державною мовою або мовою більшості населення, яке проживає на відповідній території;

c) державною, російською чи іншою регіональною мовою;

d) державною або іншою мовою, якою володіють обидві сторони.

9.Який принцип цивільного судочинства буде порушено, якщо від судді будуть вимагати пояснень з питань, які були предметом обговорення

внарадчій кімнаті?

a)незалежності суддів;

b)змагальності;

c)гласності судового процесу;

d)верховенства права.

10. В чому полягає сутність засади ( принципу) доступності цивільного судочинства як складової конституційного права особи «на суд»?

a)кожна особа має право звернутися до суду у порядку, встановленому ЦПК України для захисту своїх порушених, невиз­ наних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів;

b)кожна особа має право звернутися до суду у випадках, встановлених законом, для захисту своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів;

c)кожна особа має право звернутися до суду з позовом, складеним регіональною мовою або мовою меншин;

d)суд не може відмовити у правосудді, якщо громадянин України, іноземець, особа без громадянства вважають, що їхні права і свободи порушено або порушуються, створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші ущемлення прав і свобод.

Практичні завдання

1. Ознайомтеся із науковими підходами М. Й. Штефана, В. В. Комарова­ та інших вітчизняних учених щодо визначення стадійності та проваджень цивільного судочинства. Проаналізуйте структуру цивільного процесу.

14

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

2. Ознайомтесь і проаналізуйте статтю О. О. Грабовської «Змагальна модель цивільного судочинства: поняття та природа».

3. Проаналізуйте статтю О. С. Захарової «Завдання цивільного судочинства. Деякі теоретичні проблеми» («Адвокат» – 2009, № 11 – С.10-14).

4. Як співвідносяться завдання і мета цивільного судочинства? Складіть таблицю змін визначення головного завдання цивільного судочинства в хронологічному порядку за запропонованим прикладом.

Нормативно-

Роки

Формулювання основної мети

прийняття

правовий акт

цивільного судочинства

та чинності

 

 

 

 

 

5. Порівняйте структуру цивільного, адміністративного, господарського та кримінального судочинства та складіть таблицю за запропонованим прикладом.

Провадження і стадії судочинства

Цивільне судочинство

Кримінальне судочинство

Адміністративне

судочинство

Господарське судочинство

6.Визначте коло джерел цивільного процесуального права та зобразіть їх вертикальну ієрархію.

7.Проаналізуйте засади (принципи) цивільного процесуального права, закріплені в різних законодавчих актах, складіть таблицю принципів цивільного процесуального права, які містяться в Конституції України, ЦПК України, у законах України «Про судоустрій

істатус суддів» та «Про міжнародне приватне право» за запропонованою схемою.

15

Тема 1

 

 

ЦПК

Закон України

Закон України

 

Конституція

«Про

«Про

 

України

міжнарод-

 

України

судоустрій і

 

2004 року

не приватне

 

 

статус суддів»

 

 

 

 

право»

Засади (принци-

 

 

 

 

пи) цивільного

 

 

 

 

процесуального

 

 

 

 

права

 

 

 

 

Чи є засади (принципи) цивільного судочинства, які дублюються у всіх зазначених актах законодавства? Чи однаково визначено зміст таких засад (принципів) у різних актах законодавства?

Задачі

Задача № 1

Громадянин Грузії Туманідзе мав посвідку на проживання в Україні і тривалий час перебував у шлюбі з гр. Василенко. Від шлюбу вони мали двох неповнолітніх дітей: дочку Алісу – 7 років та сина Амвросія – 3 років. У зв’язку з тим, що шлюбні стосунки припинилися Туманідзе відмовився надавати кошти на утримання дітей. Гр. Василенко звернулася до суду з позовом про стягнення з гр.. Туманідзе аліментів на дітей.

В суді гр. Туманідзе заявив, що не володіє українською мовою, якою здійснювалося судочинство у справі. Суд звернувся до посольства Грузії в Україні з пропозицією надати перекладача гр. Туманідзе, але останнє відмовило суду, пославшись на те, що немає штатних перекладачів.

Оскільки гр. Василенко володіла грузинською мовою, то запропонувала здійснювати переклад для гр. Туманідзе, чого не заперечував відповідач.

Суд розглянув справу і задовольнив позов.

Гр. Туманідзе не погоджуючись з рішенням суду подав апеляційну скаргу і просив скасувати рішення суду, мотивуючи тим, що не розумів сутність процесуальних дій, які відбувалися в процесі, оскільки гр. Василенко неправильно перекладала їх зміст. Гр. Туманідзе вважає, що тим самим було порушено його право на використання ним у судовому процесі рідної мови.

16

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

Проаналізуйте правомірність підстави апеляційної скарги. Чи порушено в цій ситуації засаду (принцип) мови судочинства. В чому полягає сутність засади (принципу) мови цивільного судочинства?

Задача № 2

У судовому засіданні у справі за позовам гр. Петренка до гр. Василенка про визнання права на спадщину, позивач заявив клопотання­ про здійснення відеозапису судового засідання співробітниками телеканалу «Інтер».

Суд запитав у відповідача, чи погоджується він на проведення відеозапису, і оскільки відповідач не дав своєї згоди на відеозапис, суд відмовив позивачу в задоволенні зазначеного клопотання.

Чи порушив суд права позивача, якщо так, то які саме? Яким чином у залі судового засідання проводиться відеозапис судового засідання?

Розкрийте сутність засади (принципу) гласності судового процессу.

Задача № 3

Чи можуть бути суб’єктами цивільних процесуальних правовідносин і виступати в якості учасника справи:

А) Петренко – 12 років, Стасюк – 14 років, психічнохворий Луценко–20років,якісвоїмидіямизавдалишкодиТОВ«Укрзалізниця» (спалили товариний вагон);

Б)прокурорПечерськогорайонум.Києвавінтересахгр.Василенка, який самостійно не міг звернутися до суду у справі про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним, оскільки виїхав на постійне місце проживання до Канади;

В) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в інте­ ресах недієздатного гр. Луценка у справі за його позовом до Київради про відшкодування моральної шкоди, заподіяної шляхом розміщення транспарантів на вікнах його квартири;

Г) Судовий розпорядник, який склав протокол про притягнення гр. Петренка до відповідальності за неповагу до суду, оскільки останній вигукував непристойності на адресу суду після ухвалення та проголошення рішення за його позовом.

Задача № 4

Визначить до яких видів цивільного судочинства належать зазначені категорії справ:

17

Тема 1

А) про усиновлення дитини іноземними громадянами; Б) про стягнення заборгованості за комунальні послуги;

В) про стягнення заборгованості нарахованої, але не виплаченої заробітній платі;

Г) про встановлення факту смерті; Д) про розірвання договору оренди (найму) земельної ділянки.

Задача № 5

Гр. Петренко звернувся до суду з позовом до гр.. Василенко про стягнення боргу у сумі 70000 грн. за договором позики.

У судовому засіданні позивач визнав позов в повному обсязі і запропонував­ позивачеві замість грошової суми передати у власність автомобіль Ford Foсus вартістю 100000 грн. Позивач не заперечував проти цього і запропонував укласти мирову угоду.

Суддя, в провадженні якого знаходилась справа, відмовив у затвердженні мирової угоди, оскільки вартість машини значно перевищувала розмір боргу.

Чи правильно діяв суд? Чи не протирічать дії суду засадам здійс­ нення цивільного судочинства і яким саме?

Задача № 6

Згідно з ч. 1 ст. 352 ЦПК України особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права та обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю­ або частково.

Як ви вважаєте, які принципи цивільного процесуального права відображає ця правова норма? Як співвідносяться принципи юридичної визначеності судового рішення та права на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень?

Список літератури

1.Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р (в новій редакції). [Електронний ресурс] // Режим доступу : http:// zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/print1371132704516576.

2.Постанова Пленуму ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних­ справ від 01 березня 2013 р. № 3 «Про деякі питання

18

Теоретичні основи цивільного процесу. Завдання та основні засади...

юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/ laws/show/v0003740-13

3.Міжнародний пакт про громадянські і політичні права від 16.12.1966 Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada. gov.ua/laws/show/995_043.

4.Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada. gov.ua/laws/show/995_004.

5.Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 02.06.2016 Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/ show/1402-19.

6.Про доступ до судових рішень: Закон України від 22.12.2005

3262-IV Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada. gov.ua/laws/show/3262-15.

7.Про безоплатну правову допомогу: Закон України від 02.06.2011

3460-VI Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada. gov.ua/laws/show/3460-17.

8.Про незалежність судової влади : постанова Пленуму Верховного Суду України від 13.06.2007 № 8 Електронний ресурс. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0008700-07.

9.Аналіз роботи судів загальної юрисдикції за різні роки [Елек­ тронний ресурс] // Верховний Суд України. – Режим доступу : http:// www.scourt.gov.ua/clients/vs.nsf/0/EFBE07EA5BCB611DC2256C96004A E920?OpenDocument&CollapseView&RestrictToCategory=EFBE07EA5 BCB611DC2256C96004AE920&Count=500&.

10.Василина Н. В. Особливості позасудової форми захисту права власності / Н. В. Василина //Актуальні питання публічного та приватного права. – 2013. – № 3 (03 ). – С. 30-33.

11.Василина Н.В. Зміст цивільно-процесуального регулювання / Н.Василина// Підприємство, господарство і право. – 2017. – 10. – С. 16-21.

12.Захарова О. С. Завдання цивільного судочинства. Деякі теоретичні проблеми / О. С. Захарова // Адвокат. – № 11. – 2009. – С. 10–13.

13.Штефан М.Й. Цивільний процес. Видання друге, перероблене і доповнене – К. : Ін Юре, 2005. – 620 с.

14.Андрушко А. В. Принцип диспозитивності цивільного процесуального права України [Текст] : Автореф. дис. ... канд. юрид. наук:

19