Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольні завлання.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
103.58 Кб
Скачать

Київський університет права Контрольна робота №3

1. Дайте повну відповідь на питання: «Наука цивільного права і цивільне право як навчальна дисципліна»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин»

3. Розв’яжіть задачі.

Завдання №1

Прокурор звернувся в Корсунівський міський суд з заявою, в якій просив оголосити Соколова померлим, мотивуючи це тим, що 10 травня 2003 року Соколов не з'явився для виконання своїх трудових обов'язків на судно «Остронс», де він працював. Проведеним розслідуванням місце знаходження Соколова не встановлено. На думку прокурора, яка ґрунтується на побічних доказах, Соколов втопився, купаючись у морі в стані сп'яніння.

Корсунівський міський суд рішенням від 1 вересня 2004 року заявлену вимогу задовольнив.

Чи є правильним рішення?

Завдання №2

Дашкова звернулась до суду з заявою оголосити померлим її батька - Хитайлова. При цьому вона посилалась на довідку военкомата від 20 травня 1946 року про те, що Хитайлов, знаходячись на фронті, зник безвісти у грудні 1941 року. В заяві Дашкова вказала, що визнання Хитайлова померлим їй необхідно для оформлення права спадкування майна діда, померлого 21 квітня 1999 року. Згідно ч. 1 ст. 1266 ЦК України вона, як онучка, може бути спадкоємицею за законом за умови, що на момент відкриття спадщини немає в живих її батька (сина діда).

Новочеркаський міський суд заявлену вимогу задовольнив і вказав днем смерті Хиталова день вступу рішення суду в законну силу - 20 червня 1999 р.

Чи правильне рішення суду?

Завдання №3

Смирнов рибалив на озері. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилось на очах у чотирьох жителів сусіднього села, які ловили рибу з берега. Тіло Смирнова не знайшли.

Дружина Смирнова через 6 міс. після нещасного випадку звернулась до суду про оголошення Смирнова померлим. Суд виніс рішення про оголошення її чоловіка померлим.

Чи правильне рішення суду?

Завдання №4

Воронін поплив на човні рибалити на Каховському водосховищі. Після шторму він додому не повернувся. Ні човна, ні тіла Вороніна не було знайдено. Каховський міський суд виніс рішення про встановлення факту смерті Вороніна.

Чи правомірне рішення суду?

Завдання № 5

Між Кучеровим і його дружиною склалися неприязні відносини. В липні 1998 року після чергової сварки Кучеров зібрав свої речі і поїхав, нікому не кажучи про те, куди він їде. В січні 1999 року (дату встановити не вдалося) сестра Кучерова одержала від нього лист, в якому брат нічого не написав ні про своє місцезнаходження, ні про свою роботу, Після цього листа ніяких відомостей від Кучерова не було. Дружина Кучерова, бажаючи вступити в шлюб другий раз, звернулась 20 листопада 2001 року до суду з заявою про оголошення Кучерова померлим.

Чи є підстави для задоволення позову дружини Кучерова?

Як вона може захистити свої права?

Київський університет права Контрольна робота №4

1. Дайте повну відповідь на питання: «Поняття, структура та види цивільних правовідносин»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Система цивільного права»

Соседние файлы в предмете Гражданское право