Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
258.56 Кб
Скачать

Друкувати лише у випадку крайньої необхідності. Щоб забезпечити річне споживання офісного паперу необхідно знищити 768 000 000 дерев віком від 50 до 200 років.

Тема 2. Побудова міжгалузевого балансу на основі моделі лєонтьєва

У сучасній економіці утворилися складні взаємозв’язки між окремими галузями. Ефективне ведення національного господарства передбачає наявність балансу між ними. Кожна галузь при цьому виступає подвійно – з одного боку, як виробник деякої продукції, а з іншого – як споживач продукції, що виробляється іншими галузями. Виникає доволі непроста задача розрахунку зв’язків між галузями через випуск та споживання продукції різних видів. Таку задачу вирішив американський економіст В.В. Леонтьев, який у 30-і роки ХХ ст. запропонував економіко-математичну модель міжгалузевого балансу (метод «витрати-випуск»), яка пізніше була названа в його честь.

Модель міжгалузевого балансу (МГБ) – економіко-математична модель, що характеризує міжгалузеві виробничі взаємозв’язки у національній чи регіональній економіці.

Одним із базових понять МГБ є поняття галузі. Розрізняють господарську та технологічну галузі.

Господарська галузь – сукупність підприємств, що характеризуються спільністю основної продукції, технологи її виробництва, основних фондів, професійних навичок працівників. Окрім основного виду продукції, що визначає галузеву приналежність, господарська галузь може виробляти значну кількість так званих непрофільних видів продукції, наявність яких обумовлена комплексним використанням сировини, обслуговуванням основного виробництва, використанням відходів, завантаженням вільних виробничих потужностей і т.п.

На відміну від цього при використанні моделі Леонтьева застосовується поняття чистої або технологічної галузі.

Технологічна галузь – сукупність технологічних процесів по виробництву певних видів продукції незалежно від того, чи є вони профільними або непрофільними на підприємствах, де вони реалізуються.

Продукція одного підприємства може складатися з продуктів різних технологічних галузей. З іншого боку, продукція технологічної галузі може включати продукти, виробленими багатьма господарськими галузями.

МГБ для галузей є таблицею (табл. 2.1), що відображає зв'язки між об'ємами витрат на виробництво продукції (у галузевому розрізі), з одного боку, і об'ємами вироблюваної галузями продукції, з іншого боку. МГБ може бути розроблений, як у вартісній так і у натуральній формі.

У МГБ зазвичай через і відображають номер виробляючої галузі (), тобто номер рядка, а через j – номер споживаючої галузі, тобто номер стовпчика ().

Таблиця 2.1 – Модель міжгалузевого балансу

Виробляючі галузі

Споживаючі галузі

Кінцевий продукт

Валовий продукт

1

2

n

1

x11

x12

x1n

y1

x1

2

x21

x22

x2n

y2

x2

xij

n

xn1

xn2

xnn

yn

xn

Умовно чиста продукція

z1

z2

zn

Валовий продукт

x1

x2

xn

Розглянемо показники які використані у табл. 2.1.

Соседние файлы в папке Лекции_ЭММ