Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова маркетингові дослідження ПАТ Фармак.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

1.2. Сруктуризація проблеми і побудова моделі основних причинно – наслідкових зв’язків

Виявлення проблем проводиться в основному шляхом експертного опитування керівників і спеціалістів фірми. Це дає змогу отримати порівняно надійну інформацію про проблеми фірми. Процедура виявлення проблем, які перешкоджають успішній діяльності фірми на ринку, включає формування так званого каталогу проблем і їх структуризацію. Зв'язок проблем визначається через взаємовідношення «причина-наслідок». Таке відношення характеризує одну проблему як причину, а іншу - як наслідок.

Граф проблем являє собою логічно обґрунтоване відображення послідовності вирішення сукупності проблем вдосконалення маркетингової діяльності з урахуванням максимального використання результатів розв'язання попередніх проблем. [5]

Для того, щоб побудувати граф проблем, необхідно розглянути всі види діяльності фірми, по кожному виду діяльності визначити напрямки вдосконалення маркетингової діяльності і проблеми , які перешкоджають успішному маркетингу.

Для того, щоб детальніше визначити проблеми підприємства, побудуємо граф проблем (табл. 4 ).

Табл. 4

Розширення збутової мережі

 

Збільшення бази гуртових посередників

Дослідження вподобань гуртових посередників

 

Анкетування гуртових посередників

1.3 Формулювання робочої гіпотези

Робоча гіпотеза - це тимчасове припущення або здогад, який допомагає побудувати гіпотезу. За допомогою таких робочих гіпотез тимчасово групують факти, а потім уже її формулюють. Робоча гіпотеза може стати в ході подальшого дослідження науковою гіпотезою. Висунувши робочу гіпотезу і переконавшись, що вона не може пояснити явище, котре нас цікавить, чи пояснює його неправильно, її відкидають, замінюють іншою робочою гіпотезою.

Гіпотеза випливає з проблеми - основної задачі дослідження. В процесі подальшого дослідження необхідно забезпечити перевірку попереднього припущення або гіпотези про наявність основних причинно-наслідкових зв'язків у вирішенні проблем маркетингу на конкретному, фактичному матеріалі з використанням первинних і вторинних джерел інформації, або розробити нову гіпотезу. [6]

Гіпотеза даного підприємства заражена на табл. 5.

Табл. 5

Методологія дослідження

Проблема: Збільшення бази гуртових посередників підприємства.

Компоненти проблеми: компанія планує збільшення обсягу виробництва, тому доцільно було б розширити базу гуртових посередників підприємства "Фармак"

 

Пошукові питання

- який попит на ліки?

- на які ліки найбільший попит?

- як збільшити базу посередників?

- яких посередників обрати?

 

Гіпотеза

Проведення дослідження за допомогою анкедування допоможе дати відповідь на всі запитання та обрати нового посередника. Після цього запропонувати співпрацю.

Розділ 2. Планування і організація маркетингового дослідження