Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики АДВІСМАШ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
470.02 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз стану та результатів окремих напрямів діяльності тов нвф «адвісмаш»

2.1. Планово-економічна діяльність підприємства

Планово-економічна служба здійснює систематичне спостереження за виконанням підприємством і всіма його підрозділами поточних і перспективних планів, замовлень, правильністю застосованих норм виробітку та відрядних розцінок, договірних цін і тарифів, виявляють недоліки у виробничій і фінансово-господарській діяльності, відшуковують резерви підвищення продуктивності праці та зниження собівартості продукції. Економічну службу на підприємстві очолює головний економіст (заступник директора з питань економіки). Він відповідає за організацію планової роботи на підприємстві. Підпорядковані йому відділи здійснюють контроль за виконанням планових завдань, проводять аналіз діяльності підприємства. У його компетенції є також питання фінансів, організації праці та заробітної плати.

Основними завданнями планово-економічного відділу на ТОВ НВФ «Адвісмаш» є формування єдиної економічної політики на основі аналізу стану і тенденцій розвитку галузі, економічне планування й аналіз економічного стану підприємства, формування цінової політики підприємства.

Висококваліфіковані фахівці забезпечують організацію раціональної виробничо-господарської діяльності ТОВ НВФ «Адвісмаш», що призводить до підвищення економічної ефективності та прибутковості , а також:

  • складають фінансові плани підприємства;

  • повний (комплексний) аналіз усіх видів діяльності товариства;

  • удосконалення концепції планування витрат на здійснення діяльності підприємства, інвестиційні програми;

  • контроль за виконанням підрозділами підприємства планових завдань;

  • займаються розробкою та затвердженням у встановленому порядку цін і тарифів на роботи;

  • виконують роботу щодо удосконалення організації праці та систем оплати робітників підприємства тощо.

Важливе значення в організації аналізу має його методичне забезпечення. Від того, які методики аналізу застосовують на підприємстві, залежить результативність аналізу. Відповідальність за методичне забезпечення аналізу зазвичай покладають на спеціаліста, котрий здійснює керівництво аналітичною роботою на підприємстві. Він зобов'язаний постійно удосконалювати методику комплексного аналізу господарської діяльності на основі вивчення досягнень науки і передового досвіду у сфері аналізу і впроваджувати її в усі сегменти підприємства, здійснюючи підготовку і перепідготовку кадрів із питань аналізу. Особливе значення має розробка власних або адаптація готових комп'ютерних програм аналізу, що дають змогу оперативно і комплексно досліджувати результати господарської діяльності з використанням економічно-математичних методів.

Будь-які результати аналітичного дослідження діяльності підприємства в цілому або його сегментів має бути оформлено відповідними документами. Це можуть бути аналітичний звіт (пояснювальна записка), довідка, висновок.

Аналітичний звіт (пояснювальну записку) зазвичай складають для зовнішніх користувачів. Якщо результати аналізу призначені для внутрішньогосподарського використання, їх оформляють як довідку або висновок.

Зміст аналітичного звіту має бути достатньо повним. Передовсім у ньому мають міститися загальні питання, що відображають економічний рівень розвитку підприємства, умови його господарювання, характеристику асортиментної і цінової політики, конкурентоспроможності продукції, широту і частку ринків збуту продукції, репутацію підприємства, його імідж у діловому світі. Необхідно також зазначити становище товарів на ринках збуту, тобто на якій стадії життєвого циклу перебуває кожний товар на ринку (на стадії впровадження, зростання і розвитку, зрілості, насичення і спаду).

Зміст довідки або висновку за результатами аналізу, на відміну від пояснювальної записки, може бути конкретнішим, акцентованим на відображенні недоліків або досягнень, виявлених резервів, способів освоєння їх. При цьому може бути опущено загальну характеристику підприємства та умов його діяльності.

Проаналізуємо особливості організації виробництва ТОВ НВФ «Адвісмаш» за допомогою табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Особливості організації виробництва

Основні аспекти організації виробництва

Характеристика

Тип виробництва

Серійне

Вид виробничої структури

Лінійно-функціональна

Основні цехи

Виробничі цехи 1, 2

Допоміжні цехи

Конструкторське бюро, склад

Основні технологічні операції (назва, зміст, тривалість)

Технологічна операція включає в себе установи, позиції, технологічні і допоміжні переходи, робочий і додаткові ходи.

Установа - частина технологічної операції, характерна тим, що закріплення оброблюваного виробу не змінюється.

Позиція - фіксоване положення, яке незмінно займається виробом, що оброблюється разом з фіксуючим пристроєм відносно інструмента або нерухомої частини обладнання для виконання певної частини операції.

Закріплювання - прикладання сил або пар сил до виробу з метою постійності його положення, досягнутого при базуванні.

Базування - частина технологічної операції, що полягає в наданні виробу положення, необхідного для виконання робіт (під час конструювання, обробки або проведення контрольних операцій).

Технологічний перехід - закінчена частина технологічної операції, яка виконується тими ж засобами технологічного оснащення при незмінних технологічних режимах і установі.

Допоміжний перехід - закінчена частина технологічної операції, яка складається з дій людини і обладнання, під час яких не змінюються властивості виробу, але необхідних для виконання технологічного переходу. Наприклад, базування і закріплювання виробу, зміна інструмента тощо.

Робочий хід - частина технологічного переходу, яка складається з однократного переміщення інструмента відносно оброблюваного виробу. Робочий хід супроводжується зміною форми, розмірів або якості поверхні.

Допоміжний хід - частина технологічного переходу, яка складається з однократного переміщення інструмента відносно оброблюваного виробу, що необхідний для виконання робочого ходу.

Продовження табл. 2.1

Провідні цехи/провідне устаткування

Механооброблювальне виробництво/ механічне обладнання

Технологічний цикл

Технологічний цикл машинобудівного заводу включає: виготовлення заготовок; обробка заготовок; складання.

Примітка. Складено автором

Також для більш детальної характеристики планово-економічної діяльності проведемо аналіз основних техніко-економічних показників ТОВ НВФ «Адвісмаш», використовуючи дані таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Аналіз основних техніко-економічних показників підприємства за 2016-2018 р.

№ з/п

Показники

Одиниця виміру

2016 р.

2017 р.

2018 р.

Темп росту 2018р. до 2016 р., %

1

2

3

4

5

7

8

1.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт, послуг

тис. грн.

30349

46818

46075

151,8

2.

Середньоспискова чисельність:

осіб

50

54

53

106

-   працівників

-   робітників

24

23

24

100

3.

Середньорічний виробіток одного працівника

тис. грн.

606,98

867

869,34

143,22

4.

Фонд оплати праці

тис. грн.

4628,20

6443,06

7494,7

161,9

5.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника

грн.

7713,7

9943

11784,12

152,8

6.

Собівартість реалізованої продукції

тис. грн.

21000

31617

34352

163,6

7.

Чистий прибуток (збиток) всього

тис. грн.

2601

5685

3477

133,7

8.

Витрати на 1 грн. реалізованої продукції

грн.

0,69

0,68

0,75

108,7

9.

Рентабельність/ збитковість продукції, робіт, послуг,

%

12,4

17,9

10,1

81,4

10.

Рентабельність/ збитковість продажу

%

8,6

12,1

7,6

88,4

11.

Середньорічна вартість основних засобів (за залишковою вартістю)

тис. грн.

2589,5

2476,5

3695,5

142.7

Продовження табл. 2.2

12.

Фондовіддача

грн./грн.

11,72

18,91

12,5

106,6

Примітка. Складено автором на основі фінансової звітності ТОВ НВФ «Адвісмаш»

Аналіз основних техніко-економічних показників підприємства за 2016-2018 рр. свідчить про те, що чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт, послуг у 2018 році порівняно з 2016 роком збільшився на 51,8 %. Відповідно й відбулося збільшення чистого прибутку на 33,7 % у 2018 році порівняно з 2016 роком.

Середньоспискова чисельність працівників за досліджуваний період незначно змінювалася, так у 2016 році було 50 осіб, у 2017 році 54 особи, а у 2018 році 53 особи.

Фонд оплати праці у 2018 році порівняно з 2016 роком збільшився на 61,9 %. Відповідно середньомісячна заробітна плата одного працівника за досліджуваний період зросла на 52,8 %. Збільшення фонду оплати праці, а в результаті збільшення середньомісячної заробітної плати було результатом збільшення на рівні законодавства мінімальної заробітної плати, підвищення посадових окладів, тарифних ставок на підприємстві. Це в свою чергу спричинило збільшення середньорічного виробітку одного працівника на 43,22 %, що свідчить про покращення умов роботи на підприємстві.

Собівартість реалізованої продукції у 2018 році порівняно з 2016 роком збільшилася на 63,6 %, також зросли й витрати на 1 грн. реалізованої продукції (на 8,7 %), що пов'язано зі змінами ринкової вартості сировини.

Ось щодо таких показників як рентабельність / збитковість продукції, робіт, послуг, а також рентабельність / збитковість продажу, то дані показники за досліджуваний період зменшилися у 2018 році порівняно з 2016 роком на 18,6 % та 11,6 %. На це вплинули такі чинник як: рівень організації виробництва й управління, структура капіталу та його джерела формування, ступінь використання виробничих ресурсів, обсяг, якість і структура продукції тощо.

Протягом досліджуваного періоду відбувається зростання середньорічної вартості основних фондів. Так якщо у 2016 р. їх середньорічна вартість складала 2589,5 тис. грн., то у 2018 р. цей показник збільшився на 42,7 % рази та складав 3695,5 тис. грн., що зумовлено придбанням нових машин та обладнання. Оскільки середньорічна вартість основних засобів зростала значно нижчими темпами, ніж обсяг виробництва продукції, то показник фондовіддачі має позитивну динаміку і збільшився на 6,6 %. Такі зміни свідчать про підвищення ефективності використання основних засобів.

Основні фонди підприємства – засоби праці, які функціонують в процесі виробництва тривалий час (більш 365 днів), зберігаючи при цьому свою натурально-речовинну форму, а свою вартість переносять на вартість виготовленої продукції поступово по мірі їх використання. На основі цих даних, а також використовуючи баланс підприємства, здійснимо оцінку показників стану основних засобів ТОВ НВФ «Адвісмаш» (табл. 2.3).

Таблиця 2.3

Динаміка показників руху, стану та ефективності використання основних фондів

Показники

2016 р.

2017 р.

2018 р.

Темп росту 2018 р. до 2016 р., %

  1. Вартість основних засобів на початок періоду, тис. грн.

2781

2398

2555

91,9

  1. Вартість основних засобів на кінець періоду, тис. грн

2398

2555

4836

201.7

  1. Вартість введених протягом року основних засобів, тис. грн.

450

833

3182

707,1

  1. Вартість виведених протягом року основних засобів, тис. грн.

8

144

0

0

  1. Сума нарахованого зносу, тис.грн.

15319

16610

17821

116,3

  1. Коефіцієнт зносу основних засобів

0,72

0,77

0,76

105,5

  1. Коефіцієнт придатності основних засобів

0,28

0,23

0,24

85,7

  1. Коефіцієнт оновлення основних засобів

0,04

0,05

0,17

425

  1. Коефіцієнт вибуття основних засобів

0,003

0,06

0

0

  1. Коефіцієнт приросту основних засобів

0,04

0,05

0,2

500

  1. Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.

2589,5

2476,5

3695,5

142,7

  1. Середньорічна вартість виробничого обладнання, тис.грн

1347

1229

2360

175,2

Продовження табл. 2.3

  1. Питома вага активної частини основних фондів,%

52,0

49,6

63,8

122,7

  1. Середньооблікова чисельність працівників, осіб

74

77

77

104,1

  1. Валовий прибуток, тис. грн.

9349

15201

11723

125,4

  1. Фондовіддача, грн.

11,7

18,9

12,5

106,8

  1. Машиновіддача, грн.

22,5

38,1

19,5

86,7

  1. Фондомісткість, грн.

0,09

0,05

0,08

88,9

  1. Фондоозброєність, грн.

34,9

32,2

47,9

137,2

  1. Технічна озброєність, грн.

26,9

22,8

44,5

165,4

  1. Рентабельність/збитковість основних засобів, %

100,4

229,6

94,1

93,7

Примітка. Складено автором на основі фінансової звітності ТОВ НВФ «Адвісмаш»

Виходячи з даних табл. 2.3 можна сказати, що за період з 2016 по 2018 рр. відбулися зміни в вартості основних фондів, даний показник зменшився з 2781 тис. грн. у 2016 році до 2555 тис. грн. у 2018 році, тобто на 8,1 % (на початок періоду), хоча у 2018 році порівняно з 2017 роком збільшився на 6,5 %; та зростав з 2398 тис. грн. до 4836 тис. грн., тобто на 101,7 % (на кінець періоду). Причиною такого зростання є те, що вартість введених протягом року основних засобів значно перевищує вартість виведених протягом року основних засобів.

Також ми можемо побачити зростання суми нарахованого зносу в 2018 році порівняно з 2016 роком на 16,3 %, це означає, що на підприємстві частина основних засобів потребує модернізації або заміни. Про це також свідчить щорічне зростання коефіцієнту зносу та зменшення коефіцієнту придатності. Коефіцієнт оновлення більший ніж коефіцієнт вибуття, що свідчить про значне оновлення основних фондів. Коефіцієнт приросту основних засобів у 2018 році становить 0,2, що на 400 % більше ніж у 2016 році.

Питома вага активної частини основних фондів також має тенденцію до збільшення, хоча і в 2017 році порівняно з 2016 роком було зменшення на 4,6 %, проте вже у 2018 році порівняно з 2016 роком було збільшення на 22,7 %.

Валовий прибуток показує здатність підприємства використовувати наявні в ньому ресурси, включаючи сировину, робочу силу та інші матеріали. Так, даний показник має нестабільний характер, у 2017 році порівняно з 2016 роком було збільшення показника на 62,3 %, а у 2018 році порівняно з 2017 роком було зменшення показника на 77,1 % і валовий прибуток у 2018 році становив 11723 тис. грн.

Фондовіддача збільшується на 6,8 % у 2018 році порівняно з 2016 роком – що є позитивним явищем, оскільки характеризує зростання частки виготовленої продукції, що припадає на 1 грн. вартості основних фондів. Це спричинено зростанням обсягу виробництва товарної продукції. Оберненим показником до фондовіддачі є фондомісткість, так даний показник у 2016 році становив 0,09 грн., а у 2018 році 0,08 грн., що на 11,1 % менше ніж за 2016 рік.

Фондоозброєність характеризує вартість основних фондів в розрахунку на 1-го працівника, тобто забезпеченість персоналу основними засобами. Фондоозброєність за 2016-2018 рр. зросла на 37,2 %. Така позитивна динаміка викликана збільшенням середньорічної вартості основних засобів. Машиновіддача показує обсяг виробництва на 1 грн. вартості машин і обладнання. За даний період вона зменшилася у 2018 році порівняно з 2016 роком на 13,3 %, що засвідчує зниження ефективності використання активної частини основних засобів.

Технічна озброєність зросла з 26,9 грн. у 2016 році до 44,5 грн. у 2018 році. Рентабельність основних засобів характеризує прибутковість на 1 грн. вкладену в основні засоби. Якщо в 2016 році вона становила 100,4 %, то у 2018 році спостерігається зменшення даного показника до 94,1 %, що означає зменшення ефективності використання фондів.

Оборотні фонди – це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживаються в кожному технологічному циклі виготовлення продукції і повністю переносять всю свою вартість на вартість цієї продукції. Ефективність їх використання проаналізуємо в табл. 2.4.

Таблиця 2.4

Динаміка показників ефективності використання оборотних активів за 2016-2018 рр.

Показник

2016 р.

2017 р.

2018 р.

Відхилення 2018 р. від 2016 р. (+,–)

  1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт, послуг, тис.грн.

30349

46818

46075

15726

Продовження табл. 2.4

  1. Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.

2589,5

2476,5

3695,5

1106

  1. Матеріальні витрати, тис. грн.

11621

21555

24409

12788

  1. Валовий прибуток, тис. грн.

9349

15201

11723

2374

  1. Коефіцієнт оборотності оборотних активів

1,77

2,43

1,88

0,11

  1. Рентабельність/збитковість оборотних активів,%

14,3

25,9

14,2

-0,1

  1. Період обороту оборотних активів, днів

203

148

191

-12

  1. Прибуток на 1 грн. матеріальних витрат, грн.

0,22

0,26

0,14

-0,08

  1. Матеріаломісткість, грн.

0,55

0,68

0,71

0,16

  1. Матеріаловіддача, грн.

1,81

1,47

1,41

-0,4

Примітка. Складено автором на основі фінансової звітності ТОВ НВФ «Адвісмаш»

Наведені в табл. 2.4 дані свідчать, що за аналізований період середньорічна вартість оборотних засобів збільшилась на 1106 тис. грн., що значним чином пов’язано із зростанням дебіторської заборгованості перед підприємством, зростанням товарів та виробничих запасів. Зростання вартості оборотних активів порівняно нижчими темпами, ніж обсягів виробництва продукції спричинило скорочення періоду оборотності на 12 днів, що безумовно позитивно характеризує ефективність використання оборотних коштів. Матеріальні витрати зросли на 12788 тис. грн., прибуток на 1 грн. матеріальних витрат зменшується за рахунок збільшення цих витрат.

Для оцінки ефективності використання оборотних засобів необхідно розглянути коефіцієнт оборотності оборотних засобів. Так у 2016 році оборотні засоби за рік здійснювали 1,77 обороти, а у 2018 році на 0,11 більше і становили 1,88 обороти. Фактично, збільшення значення показника говорить про те, що необхідно менше ресурсів для того, щоб підтримувати поточний рівень активності. Це веде до вивільнення частини фінансових ресурсів, які можуть бути спрямовані на інтенсифікацію поточної діяльності. Рентабельність оборотних активів у 2016 році становила 14,3 %, у 2017 році було відчутне збільшення до 25,9 %, а у 2018 році даний показник зменшився до 14,2 %.

Спостерігається збільшення матеріаломісткості на 0,16 грн. у 2018 році порівняно з 2016 роком (що спричинене збільшенням матеріальних витрат на підприємстві) і, відповідно, зменшення матеріаловіддачі до 1,41 грн. у 2018 році (що спричинено зростанням обсягу виробництва продукції).

Таким чином, аналіз господарської діяльності ТОВ НВФ «Адвісмаш» дає можливість зробити висновок про значне ефективне управління даним господарюючим суб’єктом, що пов’язано зі зростанням прибутковості та рентабельності діяльності, приростом обсягів виробництва та реалізації продукції. Впродовж 2016-2018 рр. ТОВ НВФ «Адвісмаш» нарощувало масштаби своєї діяльності, через що й покращуються фінансові результати.