Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
1.12 Mб
Скачать

9. Дайте визначення гдк шкідливих речовин в повітряному середовищі. Наведіть приклади.

ГДК шкідливих речовин - вихідна база при проектуванні нових машин і механізмів, технологічних ліній, промислових підприємств, при розрахунках вентиляції і т.д. У повітрі, що надходить всередину виробничих приміщень, концентрація шкідливих речовин не повинна перевищувати величини 0,3 ГДК для робочої зони цих приміщень.

Загрязняющее вещество

Предельно допустимая концентрация, мг/м3

Загрязняющее вещество

Предельно допустимая концентрация, мг/м3

рабочей зоны

максимальная разовая

среднесуточная

рабочей зоны

максимальная разовая

среднесуточная

Азота диоксид

5,0

0,085

0,085

Бензол

5,0

1,50

0,80

Аммиак

20

0,20

0,20

Дихлорэтан

10

3,0

1,0

Ацетон

200

0,35

0,35

Серы диоксид

10

0,5

0,05

Сероводород

10

0,008

0,008

Метанол

5,0

1,0

0,5

Фенол

5

0,01

0,01

Фтористые соединения (в пересчете на фтор)

0,5

0,02

0,005

Формальдегид

0,5

0,035

0,012

Пыль нетоксичная (известняк)

6

0,5

0,05

Хлор

1,0

0,10

0,03

Этанол

1000

5

5

10. Що таке теморегуляція організму, як вона здійснюється.

Нормальне функціонування людського організму неможливо без підтримки теплового балансу. Властивості організму підтримувати температуру тіла називається терморегуляцією. Віддача теплоти виділяється організмом в навколишнє середовище відбувається 5 шляхами.

  • конвекція

  • випромінювання

  • випаровування

  • теплопровідність

  • нагрів вдихуваного повітря

11. Основні причини забруднення повітря?

См. 7 ??

12. Назвіть шляхи зниження забруднення повітря на виробництві?

Серед системи заходів спрямованих на запобігання атмосферних забруднень, виділяють декілька основних груп: до першої групи відносять заходи, спрямовані на скорочення валових викидів забруднювачів в атмосферу. Це заходи технічного, економічного і юридичного характеру: вдосконалення технологічних процесів промислових підприємств; орієнтація на екологічно безпечні джерела виробництва електроенергії (вітрові-, геліо-, припливні-, гідроелектростанції); покращення карбюрації палива, перехід транспортних засобів на екологічно безпечні види палива.    Для захисту атмосферного повітря від забруднень автотранспортом велике значення мають заходи по плануванню та розбудові міських поселень. Зокрема озеленення автомагістралей, зонування жилих масивів, створення різнорівневих транспортних розв’язок, кільцевих доріг, використання підземного простору для розміщення автостоянок, гаражів, створення швидкісних автомагістралей, санітарно-захисних зон.    До заходів економічного характеру спрямованих на скорочення викидів в атмосферу належать: встановлення економічних санкцій (плата за викиди, плата за надмірні викиди, штрафи за заподіяння шкоди навколишньому середовищу); формування екологічних бірж, в рамках яких можна придбати чи продати право на додаткові викиди забруднюючих речовин в атмосферу; розробка заходів по стимулюванню впровадження нових технологічних процесів.    Групу заходів юридичного характеру представляють законодачі акти про охорону та використання атмосферного повітря. До них належать міжнародна конвенція ООН про зміну клімату (1992р.), а також ряд законодавчих актів державного рівня: закон України “Про атмосферне повітря” від 16.10.1992р., Положення про порядок видачі дозволів на викиди забруднювачів в атмосферу (Постанова Кабінету Мінінстрів України від 29.5.1996р.), Інструкція про порядок розробки, встановлення, перегляду та доведення лімітів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (Наказ Мінекобезпеки України від 28.6.1996р.) і т.і.    Другу групу заходів складають ті, які направлені на зменшення концентрації забруднюючих речовин в границях промислових вузлів, центрів, агломерацій. До них відносять заходи з планування розосередження, деконцентрації шкідливих виробництв по території.    До третьої групи заходів по запобіганню атмосферним забрудненням належать екологоосвітні та екологовиховні. Формування складових екологічної культури населення дозволяє впорядкувати побутове забруднення повітряного середовища, з розумінням відноситись до запровадження повітряноочисних заходів на робочих місях, в установах, організаціях і підприємтсвах.

13. Схема механічної припливно-витяжної вентиляції

При механічній вентиляції повітрообмін відбувається за рахунок різниці тиску, створюваної вентилятором або ежектором. Цей спосіб вентиляції більш ефективний, так як повітря попередньо може бути очищений від пилу і доведений до необхідної температури і вологості. У механічних системах вентиляції використовуються такі прилади та обладнання, як: вентилятори, електродвигуни, повітронагрівачі, шумоглушители, пиловловлювачі, автоматика та ін., що дозволяють переміщати повітря у великих просторах. Такі системи можуть подавати і видаляти повітря з локальних зон приміщення в необхідній кількості, незалежно від зміни умов навколишнього повітряного середовища. При необхідності повітря піддають різним видам обробки (очищенню, нагріванню, зволоженню і т.д.), що практично неможливо в системах природної вентиляції. Витрати електроенергії на їх роботу можуть бути досить великими.

  • Припливна

  • Припливної системою вентиляції називається система, що подає у приміщення певну кількість повітря, який може підігріватися в зимовий період і охолоджуватися в літній.

  • Витяжна вентиляція

  • Витяжна вентиляція служить для видалення з приміщення відпрацьованого повітря.

  • Припливно-витяжна

14. Формула для визначення необхідної повітря заміни при норм. мікрокліматі ?????

За кількістю працюючих у приміщенні. Метод використовується при концентрації шкідливих речовин у приміщенні в межах ГДК і незначних тепловиділень.

де l - мінімальна необхідна передача повітря на одного працюючого приймається за санітарними нормами при обсязі на 1 робоче місце до 20 м3, то (L = 30 м3 / год), якщо більше 20 м3, то L = 20 (м3 / год)

n - кількість працюючих у приміщенні.

15. Формула для визначення необхідної повітря надлишкового вологи

  • За надлишком вологи:

  • де W - інтенсивність вологовиділень в приміщенні

  • dy - вологість повітря, що видаляється (мг / м3)

  • dn - вологість припливного повітря (мг / м3)