Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2 Прилади, що застосовуються в роботі

Фотоелектричний люксметр типу Ю-16 призначений для вимірювання освітленості ( з безпосереднім відліком за шкалою, лк ) при штучному освітленні лампами розжарювання.

При вимірюванні природного освітлення покази люксметра необхідно помножити на поправочний коефіцієнт К= 0,8.

Принцип дії люксметра ґрунтується на явищі фотоелектричного ефекту. При освітленні фотоелемента в замкнутій ланці, що складається з фотоелемента і вимірювача, виникає електричний струм, який відхиляє стрілку вимірювача. Величина струму і, отже, відхилення стрілки вимірювача пропорційні освітленості робочої поверхні фотоелемента.

Люксметр Ю-16 має три основні межі вимірювання, лк (25, 100, 500 ), та три додаткових (2500, 10000, 50000 ). На корпусі приладу розміщені дві клеми та перемикач меж вимірювання. Селеновий фотоелемент має форму прямокутника розмірами 50х60 мм з робочою площею 25 см2. На корпус фотоелемента надягають поглинач, який дозволяє розширити основні межі вимірювання в 100 разів ( під час застосування поглинача покази приладу помножують на 100 ).

Похибка приладу має найбільше значення на початку шкали. Тому для підвищення точності вимірювання при малих відхиленнях стрілки необхідно перемкнути прилад на меншу межу вимірювання.

Під час використання в роботі люксметра іншої марки, необхідно керуватися інструкцією щодо його застосування.

4 Питання для самоперевірки та контролю

  1. Значення раціонального виробничого освітлення.

Близько 90% всієї інформації про зовнішній світ надходить в наш мозок саме через очі.

Найбільший вплив на продуктивність праці здійснюють вібрації (38,9%) і освітленість (33,4%), менше - вміст пилу (21,4%) і шум (5,4%).

Завданнями раціонального освітлення є:

1. Поліпшення зорових умов роботи.

2. Створення сприятливої виробничої обстановки.

3. Зменшення небезпеки виробничого травматизму

Раціональне освітлення повинно

  • бути достатнім, щоб очі без напруження могли розрізняти деталі;

  • постійним у часі, для цього напруга в мережі живлення не повинна коливатися більше ніж на 4 %;

  • рівномірно розподіленим по робочих поверхнях, щоб очам не доводилось відчувати різкого світлового контрасту;

  • не викликати сліпучої дії на органи зору людини як самого джерела світла, так і відбиваючих поверхонь, що знаходяться в полі зору працівника (зменшення блискучості джерел світла досягається застосуванням світильників, які розсіюють світло);

  • не викликати різких тіней на робочих місцях, в проїздах, проходах у разі правильного розташування світильників (прожекторів);

  • бути безпечними - не викликати вибуху, пожежі в приміщеннях.)

  1. Основні світлотехнічні поняття та визначення.

Кількісні показники:

Світловий потік (F) - потік променевої енергії, що оцінюється оком по світловому відчуттю. Одиницею світлового потоку є люмен (лм) - світловий потік, що випромінюється точковим джерелом світла силою в одну Кандела, поміщеним в вершину тілесного кута в один стерадіан.

Сила світла (I) - характеризує просторову щільність світлового потоку в певному напрямку. Одиницею сили світла є кандела (кд) - сила світла точкового джерела, що випускає світловий потік в один люмен, рівномірно розподілений всередині тілесного кута в один стерадіан.

Освітленість Е - характеризует поверхневу щільність світлового потоку і визначається відношенням світлового потоку, що падає на поверхню, до її площі:

                      Е = F / S, де F - світловий потік; S - площа. Одиницею освітленості є люкс (лк)

  • Яскравість L - величина, що дорівнює відношенню сили світла, випромінюваного елементом поверхні в даному напрямку, до площі проекції цієї поверхні на площину, перпендикулярну до того ж напрямку:

  • де I - сила світла, що випромінюється поверхнею в заданому напрямку, кд; S - площа поверхні, м2; a- кут до нормалі поверхні, що освітлюється. Вимірюється кд / м2

  • Коефіцієнт відображення це відношення відбитого тілом світлового потоку Fр до падаючого F: