Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
1.12 Mб
Скачать

12 Якими заходами можна підвищити значення фактичного кпо в приміщенні?

Sп - площа підлоги приміщення;

h 0 - світлова характеристика вікон, залежить від конфігурації і поклади від конфігурації і розмірів вікон і приміщень;

Kз - коефіцієнт запасу (30-50%) (Кз = 1, 3-1,5);

Kзд - коефіцієнт, що враховує затінення вікон ворогуючими будинками;

ЗБІЛЬШЕННЯ КОЕФІЦІЄНТІВ

Лаба 3 Дослідження параметрів мікроклімату у робочих приміщеннях

ГОСТ 12.1.005-88 встановлює гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень.

Гранично допустимі концентрації (мг / м3) шкідливих речовин у повітрі робочої зони є такі концентрації, які при щоденному впливі в межах 8:00 годин протягом усього робочого стажу не викликають у працюючих захворювань або відхилень у стані здоров'я, що виявляються сучасними методами дослідження безпосередньо в процесі роботи або у віддалені терміни.

ГДК шкідливих речовин - вихідна база при проектуванні нових машин і механізмів, технологічних ліній, промислових підприємств, при розрахунках вентиляції і т.д. У повітрі, що надходить всередину виробничих приміщень, концентрація шкідливих речовин не повинна перевищувати величини 0,3 ГДК для робочої зони цих приміщень.

    1. Назвіть параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях, що нормуються

  1. Мікроклімат виробничих приміщень - умови внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням шляхом конвекції, кондукції, теплового випромінювання та випаровування вологи. Ці умови визначаються поєднанням температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, температури оточуючих людину поверхонь та інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання.

  2. Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99

  3. Метеорологічні умови або мікроклімат у виробничих умовах визначаються наступними параметрами (ДСН 3.3.6.042-99):

1 Температура повітря, С °, (термометр).

2 Відносна вологість,%, (психрометр).

3 Швидкістю руху повітря на робочому місці, м / с, (анемометр).

4 інтенсивність теплового (інфрачервоного) випромінювання, Вт / м2, (актинометр).

2. Якими приладами і як вимірюються параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях

3. Які умови і як за госом оптимальних параметрів мікроклімату робочих місць.

  • Нормуються температура, відносна вологість, швидкість руху повітря в залежності від:

  • теплової характеристики виробничого приміщення.

  • категорії робіт за ступенем тяжкості.

  • періоду року

  • Робоча зона - це простір над рівнем підлоги або майданчика, на якому знаходяться місця постійного або тимчасового перебування працюючих заввишки до 2 м.

  • Важкість праці визначається, в основному, фізичним навантаженням на організм при праці, що вимагає переважно м'язових зусиль і енергетичного забезпечення

4. Назвіть значення нормативних параметрів мікроклімату для конкретного виробничого приміщення.

Основним нормативним документом, що регламентує параметри мікроклімату виробничих приміщень, є ДСН 3.3.6.042-99. Цей документ встановлює оптимальні і допустимі значення температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, допустиму температуру внутрішніх поверхонь приміщення (стіни, стеля, підлога) і зовнішніх поверхонь технологічного обладнання, а також допустиму інтенсивність теплового випромінювання нагрітих поверхонь у приміщенні та відкритих джерел тепла (нагрітий метал, скло, відкритий вогонь тощо) для робочої зони — визначеного простору, в якому знаходяться робочі місця постійного або непостійного (тимчасового) перебування працівників.

Для робочої зони виробничих приміщень встановлюються оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням важкості виконуваної роботи та періоду року. При одночасному виконанні в робочій зоні робіт різної категорії важкості рівні показників мікроклімату повинні встановлюватись з урахуванням найбільш чисельної групи працівників.