Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції ШІ / Лекція 7. Експертні системи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
92.67 Кб
Скачать

3. Методи та етапи проектування ес.

Процес проектування поділяють на розробку та передпроектні роботи.

До передпроектних робот відносяться вирішення таких питань:

  • Чи можлива розробка ЕС?

  • Чи буде користь від розробки ЕС?

  • Чи відповідає задача, яка розглядається, методам ЕС?

Задача розробки ЕС може бути розв’язаною, якщо:

  • Експерт у змозі вирішити завдання за невеликій період (одна-дві доби).

  • Є досвідчені експерти, здатні пояснити методи, які використовують;

  • Є достатньо коштів.

Користь можна виразити як прибуток або проникнення обчислювальної техніки в нові галузі, де неможливо використовувати експерта, або як прискорення обробки інформації, або заміну декількох експертів.

ЕС відповідають за досить складні, але вузькі задачі, де інформація не числова, а символьна, тобто розв’язувана задача не повинна мати великих обчислень; задачі мають не алгоритмічні, а евристичні розв’язування.

Розробка є послідовністю наступних проектних стадій:

  1. Ідентифікація – виявляють задачу та мету розробки, визначають додаткові умови розв’язуваної задачі, ресурси потрібні для розробки і категорії користувачів. Результат – вимоги до ЕС.

  2. Концептуалізація – з допомогою експерта проводять змістовний аналіз ПГ. Результат – поняття, що будуть використовуватися, структура взаємозв’язків між ними та методи розв’язання задачі.

  3. Формалізація – визначають способи подання та інтерпретації всіх видів знань, формалізують основні поняття. Результат – структура знань.

  4. Виконання – організовують знання експерта для їх ефективної роботи. Результат – набір правил.

  5. Дослідна експлуатація – визначають здатність ЕС вирішувати завдання, придатність для роботи з користувачами. Результат - ЕС класифікується як комерційна.

  6. Тестування – перевіряють розв’язання декількох прикладів. Результат – Якщо тестування вдале, проводиться удосконалення (4) і БЗ Поповнюється даними для використання широкого набору прикладів. Якщо невдала методика розв’язання, то проводиться формалізація (3). Якщо задачі не розв’язуються, то треба знову виконати (1) або (2), або переконструювати ЕС при повернення на (3)

Особлива увага приділяється процесу добування знань при формуванні БД та БЗ. Виділяють два методи добування знань:

  1. Метод спостереження. (Експерт розв’язує задачу вголос. Це заноситься до протоколу. Інженер знань аналізує протокол і виділяє правила, факти, зв’язки між ними. Цей метод іноді доповнюється фазою „очищення” – коментарем експерта з приводу виділених знань).

  2. Інтуїтивний метод. (Інженер знань вивчає літературу, навчається розв’язувати задачу і виділяє правила, факти, зв’язки між ними. Після чого взаємодіє з експертом, щоб перевірити свої знання).

Прискорити створення ЕС можна через використання інструментальних засобів інженерії знань, спеціалізованих оболонок, експертних інструментальних систем та баз знань.

ІV. Підсумок заняття.

Контрольні запитання

  1. Що таке експертна система?

  2. Які види ЕС ви знаєте?

  3. Класифікуйте ЕС за стадією існування.

  4. З чого складається ЕС?

  5. Перерахуйте всі стадії розробки ЕС.

4