Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції ШІ / Лекція 7. Експертні системи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
92.67 Кб
Скачать

2. Архітектура ес.

При розробці експертної системи прийнято поділяти її на три основних модулі:

  1. база знань;

  2. машина логічного висновку;

  3. інтерфейс із користувачем.

База знань містить знання, що відносяться до конкретної прикладної області, у тому числі окремі факти, правила, що описують чи відносини явища, а також, можливо, методи, евристики і різні ідеї, що відносяться до рішення задач у цій прикладній області.

Машина логічного висновку вміє активно використовувати інформацію, що міститься в базі знань.

Інтерфейс із користувачем відповідає за безперебійний обмін інформацією між користувачем і системою; він також дає користувачу можливість спостерігати за процесом рішення задач, що протікають у машині логічного висновку.

Прийнято розглядати машину висновку й інтерфейс як один великий модуль, звичайно називаний оболонкою експертної системи, чи, для стислості, просто оболонкою.

В описаній вище структурі власне знання відділені від алгоритмів, що використовують ці знання. Такий поділ зручно по наступним розуміннях. База знань, мабуть, залежить від конкретного додатка. З іншого боку, оболонка, принаймні в принципі, незалежна від додатків. Таким чином, розумний спосіб розробки експертної системи для декількох додатків зводиться до створення універсальної оболонки, після чого для кожного додатка досить підключити до системи нову базу знань. Зрозуміло, усі ці бази знань повинні задовольняти тому самому формалізму, що оболонка "розуміє". Практичний досвід показує, що для складних експертних систем сценарій з однією оболонкою і багатьма базами знань працює, не так гладко, як би цього хотілося, за винятком тих випадків, коли прикладні області дуже близькі. Проте, навіть якщо перехід від однієї прикладної області до іншої вимагає модифікації оболонки те, принаймні основні принципи її побудови звичайно вдається зберегти.

На рисунку статична ЕС на стадії проектування.

База знань поділяється на екстенсіальну частину (базу даних (БД), або робочу пам’ять) та інтенсіальну частину (базу знань (БЗ)).

БД призначена для зберігання вихідних та проміжних даних поточної задачі.

У БЗ зберігаються довгострокові дані, що описують ПГ, та правила перетворення даних ПГ.

Знання, якими наповнюють ЕС, поділяють на: знання першого роду (факти, явища, закономірності – істини, що визнані в даній ПГ та зафіксовані в джерелах інформації) та знання другого роду (емпіричні правила, здобуті на основі досвіду, праці та інтуїції, і факти, що описують ПГ).

Підсистема накопичення знань автоматизує процес наповнення ЕС знаннями, які спрямовує інженер знань, застерігає від помилок введеня.

Інтерфейс, або підсистема спілкування, формує сприятливі обставини для користувача та інженера знань у ході розв’язання задачі, добування знань, а також пояснення результатів роботи.

Розв’язувач на основі вхідних даних з БД і отриманих з БЗ формує таку послідовність операцій, яка призводить до розв’язання задачі.

Система пояснень служить для підвищення довіри до ЕС, крок за кроком, або зразу пояснює роботу ЕС, надає інформацію про те, які правила і факти були застосовані. (Що полегшує тестування системи)

Експерт повинен багато знати в потрібній ПГ, бути надзвичайно працьовитим та вміти структурувати свої знання. Від нього залежить повнота та правильність знань.

Інженер знань – це розробник ЕС, який займається приведенням знань, здобутих від експерта, до вигляду придатного для розміщення в БЗ.

Експерт ті інженер знань працюють з ЕС на етапі наповнення та доповнення БД та БЗ, а на етапі експлуатації замість них в архітектурі присутній кінцевий користувач. Таким чином ЕС може працювати в двох режимах: режимі добування знань та режимі розв’язування.

Динамічні ЕС (ЕС реального часу) є основним напрямком роботи по створення ЕС другого покоління. В їх архітектуру введені підсистеми моделювання зовнішнього світу, зв’язку з зовнішнім оточення, обліку часової логіки подій, що обробляються. Вони виконують роль активного помічника користувача або виконуючого механізму в автоматизованих системах управління. Крім того динамічні ЕС мають засоби самостійного вилучення знань з даних, що надходять в систему в ході її створення і експлуатації, та їх аналізу. Тобто блоки Експерт на Інженер знань замінюються / доповнюються Блоком взаємозв’язку з зовнішнім світом, Базою моделей світу і користувача, Блоком виведення знань та Аналізатором знань.