Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції ШІ / Лекція 8. Системологія прийняття рішень.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Лекція 8

Тема: Системологія прийняття рішень

Мета: встановити цілі системології прийняття рішень; знати основні терміни, формули СПР, навчитися розрізняти класи СПР за ознаками; визначити зв’язок між СПР та СШІ.

Тип: теоретичне

Вид: формування умінь і навичок.

Форма навч. роботи: фронтальна.

Методи навчання: словесний.

Структура заняття:

І. Організаційний момент: привітання, перевірка відсутніх. (2 хв.)

ІІ. Актуалізація опорних знань: (3-5 хв.)

  1. Що таке експертна система?

  2. Які види ЕС ви знаєте?

  3. Класифікуйте ЕС за стадією існування.

  4. З чого складається ЕС?

  5. Перерахуйте всі стадії розробки ЕС.

ІІІ. Пояснення нового матеріалу (60-65 хв.)

План

  1. Основна термінологія СПР.

  2. Класифікація СПР.

  3. Структура та функції СПР.

Процес прийняття рішень є невід’ємним атрибутом інформаційної суті людини, що забезпечує організацію та умови її життя. При цьому накопичені шляхом навчання знання дозволяють людині прийняти ефективні рішення.

Але через ускладнення в процесі науково-0технічного прогресу суспільства завдання керування різними соціально-економічними процесами за умов невизначеності, інформаційних та ….

    1. Основна термінологія та класифікація спр

Сучасна теорія прийняття рішень розглядає узагальнену процедуру прийняття рішень як інформаційний синтез абстрактної системи, що забезпечує досягнення заданої цілі.

Абстрактною системою називається множина елементів, на якій реалізовано множину відношень (зв’язків) , що впорядковують елементи в структуру

(1)

Структура (1) є нецілеспрямованою системою, оскільки вона не враховує множину властивостей , якими наділені елементи системи. Далі будемо розглядати тільки цілеспрямовані системи.

Цілеспрямованою називається система , яка має впорядковану структуру

.

СПР називається система, яка побудована на основі електронно-обчислювальної техніки і безпосередньо моделює когнітивні процеси, притаманні людині при прийнятті рішень.

СПР є обов’язковою важливою складовою частиною інтелектуальних систем різного призначення. У багатьох автоматизованих системах керування складними об’єктами та процесами СПР застосовується як система підтримки прийняття рішень (СППР). При цьому термін “підтримка” стосується таких систем, де вирішальне слово належить особі, що приймає рішення (ОПР).

За існуючими стандартами під функціонуванням СПР розуміється процес виконання системою заданого робочого алгоритму при використанні системи за призначенням, тобто за критерієм цілі створення системи.

Об`єднання широкого класу інтелектуальних систем поняттям СПР, не враховуючи їх відмінність за призначенням, обсягом інформаційних і обчислювальних функцій і складом комплекса технічних засобів (КТЗ), дозволяє з єдиних методологічних і теоретичних положень розробляти теорію їх проектування відповідно до принципів системного підходу.