Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 15 Робота з креслярськими видами (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.13 Mб
Скачать
  • Додавання позначень базової поверхні до креслярських видів

Меню: Insert>Annotations>Datum Feature Symbol (Вставка>Примітки>Позначення базової поверхні)

Панель інструментів: Annotations > Datum Feature (Примітки > Базова поверхня)

Позначення базової поверхні використовуються як довідкові елементи при додаванні геометричних допусків на креслярські види. Для додавання позначення базової поверхні клацніть на кнопці Datum Feature (Базова поверхня) на панелі інструментів. На екрані з'явиться діалогове вікно Datum Feature (Базова поверхня), а до курсора додасться символ позначення базової поверхні з параметрами за умовчанням. Вікно властивостей Datum Feature (Базова поверхня) представлено на мал. 15.4.

Параметри, доступні в діалоговому вікні Datum Feature (Базова поверхня), обговорюються нижче.

Текстове поле Label (Мітка) використовується для завдання символу, що позначає базову поверхню. Список Тип  мітки використовується для завдання типу позначення базової поверхні (за умовчанням для документа, квадрат, круг).

Вибравши параметри позначення базової поверхні, вкажіть точку на існуючому елементі креслярського виду і перемістіть курсор, щоб задати довжину і положення позначення базової поверхні. Після цього до курсора знову додається символ позначення базової поверхні. Таким чином можна додати будь-яку кількість позначень. Послідовність імен позначень базової поверхні, що додаються, автоматично нумерується на основі вибраного символу.

  • Додавання геометричних допусків (відхилень форми) до креслярських видів

Меню: Insert > Annotations > Geometric Tolerance (Вставка > Примітки > Відхилення форми)

Панель інструментів: Annotations > Geometric Tolerance (Примітки > Відхилення форми)

При проектуванні необхідно задавати різні параметри разом з розмірами і допусками. Такими параметрами можуть бути геометричні умови, профіль поверхні, матеріали і т.д. Всі ці параметри можна задати за допомогою інструмента Geometric Tolerance (Відхилення форми) Для додавання відхилення форми до креслярських видів клацніть на кнопці Geometric Tolerance (Відхилення форми) на панелі інструментів. На екрані з'явиться діалогове вікно Properties (Властивості), як показано на мал. 15.6. Крім того, до курсора додасться символ геометричного допуску.

Область Feature control frames (Панель параметрів) призначена для вибору параметрів геометричного допуску, який відображаеться в рамці. Зверніть увагу, що два рядки в цій області відносяться до різних рамок. В рамки можуть бути додані наступні параметри: позначення геометричної характеристики, символ діаметра, величина допуску, матеріал і посилання на бази. Кнопка GCS (Позначення геометричної характеристики) використовується для визначення геометричної характеристики. Якщо клацнути на цій кнопці, на екрані з'явиться діалогове вікно Symbols (Символи), в якому можна вибрати позначення геометричної характеристики для геометричного допуску. Діалогове вікно Symbols (Символи) показано на мал. 15.7. Ви можете вибрати стандарт позначення геометричної характеристики із списку Symbol library (Бібліотека позначень). Виберіть потрібний символ і клацніть на кнопці ОК. В області попереднього перегляду відобразиться геометричний допуск.

Поле Tolerance l (Допуск 1) використовується для вказівки значення допуску по відношенню до геометричної характеристики, визначеної за допомогою кнопки GCS (Позначення геометричної характеристики). Кнопка Diameter (Діаметр) дозволяє додати символ діаметра із значенням допуска. Кнопка МС (Умови витрати матеріалу) дозволяє задавати умови на матеріал в геометричному допуску. Клацніть на кнопці МС (Умови витрати матеріалу), і на екрані з'явиться діалогове вікно Symbols (Символи), показане на мал. 15.7. Параметри поля Tolerance  2 (Допуск  2) аналогічні розглянутим вище. Це поле використовується при необхідності завдання другого допуску.

Поле Primary (Первинний) використовується для завдання характеристик бази, що додається до елементів на креслярському виді за допомогою інструмента Datum Feature Symbol (Позначення базової поверхні). Аналогічним чином можна визначати вторинну і третинну бази (поля Secondary і Tertiary).

Лічильник Frames (Кадри) використовується для збільшення кількості рамок, що необхідне при складанні складніших геометричних допусків.

В області Projected tolerance zone (Виступаюче поле допуску) задається висота виступаючого поля допуску. Встановіть прапорець Show PTZ (Відобразити виступаюче поле допуску) і введіть потрібну висоту в полі введення Height, що з'явилося на екрані (Висота).

Клацніть на кнопці Options (Налаштування), щоб вивести на екран діалогове вікно Geometric Tolerance Options (Параметри геометричних допусків). В ньому ви можете задати параметри для виносної лінії, стрілки, шрифту і т.д.

Встановіть прапорець Between two points (Між двома точками) і введіть допуск в полі, що з'явилося на екрані, щоб задати геометричний допуск між двома точками або елементами.

SolidWorks2004!!! GTol Favorite (Геометричні допуски, що часто використовуються) дозволяє зберігати геометричний допуск для подальшого використання.