Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 18 Проектування та структура САПР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
311.81 Кб
Скачать

3. Системний підхід до автоматизації проектування

Розглянемо основні принципи організації САПР. Метою створення САПР є підвищення якості та техніко-економічного рівня проектованих об'єктів при їхньому створенні та застосуванні, підвищення продуктивності праці, скорочення строків, зменшення вартості й трудомісткості проектування.

Очевидно, що створення САПР у першу чергу повинне бути обумовлене техніко-економічною доцільністю.

      • Структура сапр

Складеними структурними частинами САПР є підсистеми, що володіють всіма властивостями систем і створювані як самостійні. Підсистемою САПР називають виділену по деяких ознаках частина САПР, що забезпечує одержання закінчених проектних рішень.

По призначенню підсистеми САПР розділяють на такі. що проектують та обслуговують. До проектуючих відносять підсистеми, що виконують проектні процедури та операції, наприклад, підсистема логічного проектування, підсистема конструкторського проектування, підсистема технологічного проектування, підсистема проектування деталей і складальних одиниць і т.п. До обслуговуючим відносять підсистеми, призначені для підтримки працездатності підсистем, що проектують, наприклад, підсистема інформаційного пошуку, підсистема документування, підсистема графічного відображення об'єктів проектування і т.п.

Стосовно об'єкта проектування розрізняють об’єктно-орієнтовані (об'єктні) і об'єктно-незалежні (інваріантні). До об'єктного відносять підсистеми, що виконують одну або кілька проектних процедур або операцій, безпосередньо залежних від конкретного об'єкта проектування. До інваріантного відносять підсистеми, що виконують уніфіковані проектні процедури й операції, наприклад функції відпрацьовування, що не залежать від особливостей проектованого об'єкта.

Підсистеми складаються з компонентів, об'єднаних загальною для даної підсистеми цільовою функцією та забезпечуючих функціонуванням цієї підсистеми.

Структурна єдність підсистеми забезпечується зв'язками між компонентами різних забезпечень САПР.

      • Принципи організації сапр

До них відносять принципи включення, системної єдності, розвитку, комплексності, інформаційної єдності, сумісності, стандартизації.

Принцип включення забезпечує розробку САПР на основі вимог, що дозволяють включати цю САПР у САПР більш високого рівня.

Принцип системної єдності полягає в тому, що при створенні, функціонуванні та розвитку САПР зв'язки між підсистемами повинні забезпечувати цілісність системи.

Відповідно до принципу розвитку САПР повинна створюватися і функціонувати з урахуванням поповнення, удосконалювання та відновлення підсистем і компонентів.

Принцип комплексності забезпечує зв’язаність проектування елементів і всього об'єкта на всіх стадіях, дозволяє здійснювати узгодження і контроль характеристик елементів та об'єкта в цілому.

Принцип інформаційної єдності складається у використанні в підсистемах, компонентах і засобах забезпечення САПР єдиних умовних позначок, термінів, символів, проблемно-орієнтованих мов, способів подання інформації, що відповідають прийнятим нормативним документам.

Відповідно до принципу сумісності мови, символи, коди, інформаційні й технічні характеристики структурних зв'язків між підсистемами, засобами забезпечення і компонентами повинні забезпечувати спільне функціонування підсистем і зберігати відкриту структуру системи в цілому.

Принцип стандартизації полягає у проведенні уніфікації, типизації та стандартизації підсистем і компонентів, інваріантних до проектованих об'єктів і галузевої специфіки, а також у встановленні правил з метою впорядкування діяльності в області створення і розвитку САПР.

Підсистеми повинні вводитися в дію й функціонувати незалежно від інших підсистем. Єдність загальносистемних вимог забезпечує проектна служба САПР.