Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 14 Робота з креслярськими видами.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.21 Mб
Скачать
  • Створення вирива деталі (місцевий розріз)

Меню: Insert > Drawing View > Broken-out Section (Вставка > Креслярський вид > Вирив деталі)

Панель інструментів: Drawing > Broken-out Section (Креслення > Вирив деталі)

Цей інструмент використовується для сполучення частини виду і частини розрізу. При цьому частина існуючого виду видаляється, і область моделі або збірки, розташована за вилученою частиною, відображається в розрізі. Цей тип виду створюється за допомогою замкнутого ескізу, пов'язаного з вихідним видом.

Щоб створити місцевий розріз, активізуйте вид, у якому вам необхідно його створити. Клацніть на кнопці Broken-out Section (Вирив деталі). На екрані з'явиться менеджер властивостей Broken-out Section (Вирив деталі), і вам буде запропоновано створити замкнутий сплайн для того, щоб продовжити створення розрізу.

Курсор заміниться курсором сплайна. Створіть замкнутий ескіз за допомогою курсору сплайна. Якщо вам не потрібно будувати профіль, виберіть замкнутий профіль перед щигликом на кнопці Broken-out Section (Вирив деталі). Установивши значення глибини вийнятого розрізу в лічильнику Depth (Глибина), клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей.

  • Створення допоміжних видів

Меню: Insert > Drawing View > Auxiliary (Вставка > Креслярський вид > Допоміжний)

Панель інструментів: Drawing > Auxiliary View (Креслення > Допоміжний вид)

Допоміжний вид - це креслярський вид, створений проектуванням ліній, спрямованих по нормалі до зазначеної кромки існуючого виду. SolidWorks також пропонує можливість створювати сегмент лінії, пов'язаний з видом, що ви можете використати для створення допоміжного виду. Однак зверніть увагу, що зв'язаний сегмент лінії повинен бути створений до того, як буде викликаний цей інструмент. Щоб створити допоміжний вид, клацніть на кнопці Auxiliary View (Допоміжний вид) на панелі інструментів.

На екрані з'явиться менеджер властивостей Auxiliary View (Допоміжний вид), і вам буде запропоновано вибрати кромку. Виділите кромку або зв'язаний ескіз, що буде використавуватися для створення допоміжного виду. Вид буде прикріплений до курсору, і в менеджері властивостей Auxiliary View (Допоміжний вид) відобразиться ряд параметрів (мал. 14.9). Також вам буде запропоновано вказати точку, у якій варто розмістити вид.

Прапорець Arrow (Стрілка) використовується для відображення стрілки напрямку перегляду у видах креслення. Ім'я допоміжного виду вказується в текстовому полі Label (Підпис). За допомогою прапорця Flip Direction (Змінити напрямок) ви можете перемикати напрямок перегляду для створення допоміжного виду.

  • Створення місцевих видів

Меню: Insert>Drawing View>Detail (Вставка>Креслярський вид>Місцевий)

Панель інструм: Drawing > Detail View (Креслення > Місцевий вид)

Місцевий вид використовується для відображення окремих деталей частини існуючого виду. Можна виділити фрагмент креслення, окремі деталі якого повинні бути показані, у вихідному виді. Обраний фрагмент буде збільшений і розміщений на кресленні як окремий вид. Ви можете керувати збільшенням місцевого виду.

Для того щоб створити місцевий вид, необхідно активізувати вид, з якого буде створений місцевий вид. Клацніть на кнопці Detail View (Місцевий вид) на панелі інструментів. На екрані відобразиться менеджер властивостей Detail View (Місцевий вид), і вам буде запропоновано побудувати ескіз кола для продовження створення виду. Створіть коло у тій частині виду, що повинна відображатися в місцевому виді. Якщо ви хочете використати інший профіль (не коло), варто створити його, зв'язавши з ескізом до виклику інструмента Detail View (Місцевий вид).

Як тільки коло буде накреслене, місцевий вид буде прикріплений до курсору і його параметрів відобразяться в менеджері властивостей Detail View (Місцевий вид), як показано на мал. 14.10. Також вам буде запропоновано вибрати розташування нового виду. Укажіть точку на аркуші креслення для розміщення виду. Параметри, доступні в менеджері властивостей місцевого виду, описані далі.

Сувій Detail Circle (Параметри кола) використовується для визначення параметрів, необхідних для відображення кола місцевого виду. За допомогою параметрів, доступних у цій панелі, ви також можете створювати винесення до місцевого виду. За замовчуванням установлений перемикач Circle (Коло). Тому частина вихідного виду, показана в місцевому виді, виділена у колі. Якщо ви створили замкнутий профіль для визначення того фрагмента, якому варто відобразити в місцевому виді, установіть перемикач на Profile (Профіль).

Параметри, доступні в списку, що розкривається, Style (Стиль):

  • Per Standard (По стандарту) використовується для створення місцевого виду відповідно до стандарту за замовчуванням;

  • Broken Circle (Коло із розрізом) використовується для відображення області вихідного виду, що повинна бути відображена на місцевому виді в розімкнутому колі;

  • With Leader (З винесенням) використовується для додавання винесення до місцевого виду;

  • No Leader (Без винесення) використовується для видалення винесення місцевого виду;

  • Connected (Сполучна лінія) використовується для створення лінії, що з'єднує місцевий вид із замкнутим профілем у вихідному виді.

У сувої Detail View (Параметри виду) доступні параметри:

  • прапорець Full outline (Обрис) використовується для відображення всього контуру замкнутого профілю місцевого виду;

  • прапорець Scale hatch pattern (Масштаб типу штрихування) використовується для масштабування типу штрихування стосовно коефіцієнта масштабу місцевого виду при створенні місцевого виду розрізу;

  • прапорець Pin position (Розташування шпильки) використовується для фіксації положення місцевого виду, якщо батьківський вид змінює розмір.

Коли ви створюєте місцевий вид, за замовчуванням він має масштаб 1:1. Можна визначити коефіцієнт масштабування в діалоговому вікні System Options (Параметри системи) таким чином, щоб місцевий вид створювався з коефіцієнтом масштабування, установленим вами. Викличте діалогове вікно System Options (Параметри системи) і виберіть параметр Drawings (Креслення) у його лівій частині. Установіть значення коефіцієнта масштабування місцевого виду на вкладці Detail view scaling (Масштаб місцевого виду) і клацніть на кнопці ОК. Тепер місцевий вид буде створюватися з коефіцієнтом масштабування, зазначеним у діалоговому вікні System Options (Параметри системи).