Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-4.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
306.18 Кб
Скачать

4 Маршрутизація

Проблема маршрутизації полягає у виробленні маршруту, по якому буде рухатися пакет у багато вузловій мережі. Цей маршрут повинен задовольняти певні вимоги. Найчастіше потрібно мінімізувати час проходження пакету мережею.

На просту і складну маршрутизацію розподіляють умовно. При простих методах маршрутизації у проміжних вузлах немає маршрутна інформація щодо вузла складного ПО, що її забезпечує.

    1. Проста маршрутизація

Випадкова маршрутизація полягає в тому, що вузол, який отримав пакет, що йому не призначений, пересилає його в один зі двох вихідних каналів.

Канал обирається випадково та рівноймовіро. Щоб запобігти безмежному блукання пакета мережою в нього вмонтовується лічильник, пройдених вузлів. Якщо значення лічильника перевищує вказану цифру, кадр знищується.

У випадку лавинної маршрутизації кожен вузол, що отримав транзитний пакет, передає його у всі вbхідні канали. Як і у випадку випадкової маршрутизації, пакет має лічильник пройдених вузлів. Лавинна маршрутизація генерує у мережі значний потік, але гарантує доставку пакету.

2.2. Складна маршрутизація

Як видно з запропонованої схеми, складну маршрутизацію поділяють на детерміновану та адаптивну.

Методи детермінованої М – і передбачають виконання у проміжних вузлах таблиць маршрутизації (ці таблиці не змінюються автоматично в залежності від стану мережі Їх змінюють вручну).

Методи адаптивна М – і гнучкими, тобто маршрутна інформація, може змінюватися в залежності від стану окремих ланок мережі - їх завантаженості, або виходу з ладу.

Маршрутизація «за досвідом». Спочатку транзитивні пакети кожного вузла спрямовують у випадкові вихідні канали. Однак кожен пакет, крім адрес відправника і одержувача, має лічильник кількості пройдених каналів. Вузол аналізує цю інформацію і буває таблицю найблищих вузлів. Після побудови таблиць вузол працює у режимі детермінованої маршрутизації.

Метод якнайшвидшого передавання.

Станції ставлять за мету якнайшвидше позбутися транзитного пакету. Для кожного вихідного каналу фіксується час, коли він передавав пакет певному адресатові. У цьому методі, крім інформації про час передавання, виконують інформацію про наявність та довжину черг до вихідних каналів.

Локально – адаптивна маршрутизація.

Висновок про спрямування пакету в конкретній вихідний канал робиться на підставі тільки локальної інформації (з лише цього вузла). Такою локальною інформацією є наявність та довжина черг до вихідних каналів.

Розподілена маршрутизація.

У кожному вузлі зберігаються маршрутні таблиці у яких зазначені маршрути до кожного з адресатів з мінімальною затримкою. Спочатку такі таблиці будують за допомогою теоретичного розрахунку на основі відомої топології мережі. Потім ці дані постійно одновляються на підставі вимірювань. Таку маршрутизацію часто виконують у реальних системах, мережі працюють стабільно.

Централізована маршрутизація.

У мережах з централізованою адаптивною маршрутизацією є центральна інстанція, якій усі вузли передають усі вузли передають інформацію про завантаженість каналів, і наявність черг. На підставі цієї інформації ця інстанція розраховує таблиці маршрутизації і переймає їх усім вузлам мережі. У цьому випадку генерується незначний додатковий маршрутний потік. Недоліки такої схеми маршрутизації є те, що маршрутні таблиці, що маршрутні таблиці, що надходять до вузлів вже є застарілими. Крім того, надійність роботи обумовлена надійністю сервера централізованої маршрутизації.

Гібридна маршрутизація. Цей метод є комбінацією локально – адаптивної та централізованої маршрутизації у цьому випадку враховані переваги і недоліки обох методів. Сервер розсилається всім вузлам маршрутні таблиці однак у кожному вузлі враховується і наявність вихідних черг.

Контрольні питання

  1. Яку назву мають фрагменти, на які поділяється повідомлення?

  2. З якою метою здійснюється поділ?

  3. Який з параметрів є найважливішим при оцінці якості зв’язку мережею?

  4. На які частини розбивається пакет? Поясніть призначення кожної.

  5. Поясніть, яким чином здійснюється обмін даними між джерелом і споживачем?

  6. Поясніть сенс інкапсуляції пакетів.

  7. Яким чином адресуються об’єкти мережі? Опишіть обидва способи.

  8. Яку структуру має стандартна МАС-адреса?

  9. Які методи керування обміном даними в мережі ви можете назвати?

  10. Опишіть суть централізованого методу.

  11. Опишіть суть детермінованого методу.

  12. Опишіть суть випадкового методу.

  13. Опишіть суть маркерного методу.

  14. В якій з базових топологій можна застосовувати описані методи?

  15. Що таке колізії?

  16. Дайте визначення маршрутизації.

  17. Опишіть відомі вам методи.

19

Соседние файлы в предмете Компьютерные сети