Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практична 1

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Компютерні мережі. Інструкції до практичних робіт

Практична робота 1

Практична робота №1

Тема: «Утиліти TCP/IP. Ping, Ipconfig, Nslookup, Hostname»

Мета роботи: Вивчити і навчитися на практиці застосовувати утиліти, що використовуються для тестування і настройки мережі.

На сьогоднішній день найбільш поширеним і використовуваним є протокольний стек TCP/IP, використовуваний як в мережах ОС UNIX так і Internet. (протокольним стеком або стеком протоколів називають конкретні застосування набору протоколів).

Структура мережі TCP/IP – об'єднання локальних мереж. Окремі локальні мережі повідомляються через маршрутизатор. При цьому кожна мережа має свою унікальну адресу. Всі комп'ютери в мережі називаються хостами (host) і також мають свої унікальні адреси.

IP-адрес вузла є унікальною логічною адресою і не залежить від апаратної конфігурації мережі, довжина адреси складає 4 байти. Складові частини мережевої адреси для зручності і наочності розділяють на частини крапками.

Кожна IP-адрес складається з двох частин – адреси локальної мережі і адреси хоста в ній. Межа між частинами адреси рухома – адреса мережі може займати 3, 6, 9 розрядів, а останнє – адреса хоста в мережі. Таким чином адреси хостов в мережі відрізняються тільки в частині «адреса хоста».

Для зручності адресації мереж різних розмірів їх ділять на три класи:

Клас

Зн-е 1-го байта

Ф-т адреси мережі

Ф-т адреси хоста

К-ть підмереж

К-ть хостов

А

1 - 126

w

x.y.z

126

16777214

В

128 - 191

w.x

y.z

16384

65534

С

192 - 223

w.x.y

z

2097151

254

Рing

За допомогою відправки повідомлень з луна - запитом по протоколу ICMP перевіряє з'єднання на рівні протоколу IP з іншим комп'ютером, підтримуючим TCP IP. Після кожної передачі виводиться відповідне повідомлення з луна - відповіддю. Ping - це основна команда TCP/IP, використовувана для усунення неполадки в з'єднанні, перевірки можливості доступу і дозволу імен. Команда ping, запущена без параметрів, виводить довідку.

Синтаксис

ping [-t] [-а] [-n лічильник] [-1 розмір] [-f] [-I TTL] [-V тип] [-к лічильник] [-S лічильник] [{-о список_узлов | -k список_узлов}] [-w інтервал] [имя_конечного_компьютера]

Параметри

-t – Задає для команди ping відправку повідомлень з луна - запитом до точки призначення до тих пір, поки команда не буде перервана. Для переривання команди і виведення статистики натисніть комбінацію CTRL-BREAK. Для переривання команди ping і виходу з неї натисніть клавіші CTRL-C.

-а – Задає дозвіл зворотного імені по IP-адресу призначення. У разі успішного виконання виводиться ім'я відповідного вузла.

-n – лічильник – Задає число повідомлень, що відправляються, з луна - запитом. За умовчанням — 4.

-l – розмір – Задає довжину (у байтах) поля даних у відправлених повідомленнях з луна - запитом. За умовчанням — 32 байти. Максимальний розмір — 65527.

-f – Задає відправку повідомлень з луна - запитом з прапором «Don't Fragment» в IP-заголовке, встановленому на 1. Повідомлення з луна запитом не фрагментуються маршрутизаторами на шляху до місця призначення. Цей параметр корисний для усунення проблем, що виникають з максимальним блоком даних для каналу (Maximum Transmission Unit).

-i TTL – Загавкає значення поля Ттl в, IP-заголовке для повідомлень, що відправляються, з луна - запитом. За умовчанням береться значення TTL, задане за умовчанням для вузла. Для вузлів Windows XP це значення зазвичай рівне 128. Максимальне значення TTL — 255.

v тип – Задає значення поля типу служби (TOS) в IP-заголовке для повідомлень, що відправляються, з луна - запитом. За умовчанням це значення рівне 0. тип — це десяткове значення від 0 до 255.

- k лічильник – Задає параметр запису маршруту (Record Route) в IP-заголовке для запису шляху, по якому проходить повідомлення з эхо-запросом і відповідним йому повідомленням з луна, - відповіддю. Кожен перехід в дорозі використовує параметр запису маршруту. По можливості значення лічильника задається рівним або більшим, ніж кількість переходів між джерелом і містом призначення. Параметр лічильник має значення від 1 до 9.

-s лічильник – указує варіант штампу часу Інтернету (Internet Timestamp) в заголовку IP для запису часу прибуття повідомлення з луна - запитом і відповідного йому повідомлення з луна - відповіддю для кожного переходу. Параметр лічильник має значення від 1 до 4

-j список_узлов – Указує для повідомлень з луна - запитом використання параметра вільної маршрутизації в IP-заголовке з набором проміжних точок призначення, вказаним в списке_узлое. При вільній маршрутизації послідовні проміжні точки призначення можуть бути розділені одним або декількома маршрутизаторами. Максимальне число адрес або імен в списку вузлів — 9. Список вузлів — це набір IP-адресов (у точково-десятковій нотації), розділених пропусками.

-к список_узлов – Указує для повідомлень з луна - запитом використання параметра строгої маршрутизації в IP-заголовке з набором проміжних точок призначення, вказаним в списке_узлов. При строгій маршрутизації наступна проміжна точка призначення повинна бути доступною безпосередньо (вона повинна бути сусідньою в інтерфейсі маршрутизатора). Максимальне число адрес плі імен в списку вузлів рівне 9, Список вузлів — це набір IР-адресов (у точково-десятковій нотації), розділених пропусками.

-w інтервал – Визначає в мілісекундах час очікування отримання повідомлення з луна - відповіддю, яке відповідає повідомленню з эхо-запросом. Якщо повідомлення з луна - відповіддю не отримано в межах заданого інтервалу, то видається повідомлення про помилку "Request timed out". Інтервал за умовчанням рівний 4000 (4 секунди).

имя_конечного_компьютераЗадає точку призначення ідентифіковану IР-адресом або ім'ям вузла

/?

Відображає довідку в командному рядку.

Примітки

  • Команда ping дозволяє перевірити ім'я і IP-адрес комп'ютера. Якщо перевірка IP-адреса успішна, і перевірка імені — ні, то має місце проблема дозволу імен. В цьому випадку за допомогою запитів DNS (Domain Name System) або за допомогою методів дозволу імен NETBIOS перевірте, щоб ім'я комп'ютера, що задається, було дозволене в локальному файлі Hosts.

  • Ця команда доступна тільки якщо у властивостях мережевого адаптера в об'єкті Мережеві підключення як компонент встановлений протокол Інтернету (TCP/IP).

Приклади

Приведений нижче приклад містить результати роботи команди ping:

C:v> ping example.microsoft.com

Pinging example.microsoft.com [192.168,239.132] with 32 bytes of data:

Reply from 192.168,239.132: bytes=32 time=l00ms TTL=124

Reply from 192.168.239.132: bytes=32 time-l01ms TTL=124

Reply from 192.168.239.132 bytes=32 time=101ms TTL=124

Для відправить повідомлення точки призначення 10.0.99.221 і зіставлення з її вузловим ім'ям введіть

ping -а 10.0.99.221

Для відправки точці призначення 10.0.99.221 десяти повідомлень з луна - запитом, кожне з яких має поле даних з 1000 байт, введіть:

ping -и 10 -I 1000 10.0.99.221

Для відправки повідомлення точки призначення 10.0.99.221 і записи маршруту для 4 переходів введіть:

ping-r 4 10.0.99.221

Для відправки повідомлення точки призначення 10.0.99.221 і завдання вільній маршрутизації для точок призначення 10.12.0.1-10.29.3.1-10.1.44.1 введіть:

ping -j 10.12.0.1 10.29.3.1 10.1.44.1 10.0.99.221

Ipconfig

Служить для відображення всіх поточних параметрів мережі ТСР IР і оновлення параметрів DHCP і DNS. При виклику команди ipconfig без параметрів виводиться тільки IP-адрес. маска підмережі і основний шлюз для кожного мережевого адаптера.

Синтаксис

ipconfig [/all] [/renew [адаптер]] [/release [адаптер]] [/flushdns] [/displaydns] [/regisierdns] [/showciassid адаптер] [/setciassid адаптер [код__класса\]

Параметри

/all – Виведення повної конфігурації TC/IP для всіх адаптерів. Без цього оператора команда ipconfig виводить тільки IP-адреса, маску підмережі і основний шлюз для кожного адаптера. Адаптери можуть бути фізичними інтерфейсами, такі як встановлені мережеві адаптери, або логічні інтерфейси, такі як підключення видаленого доступу.

/renew [адаптер] – Оновлення конфігурації DHCP для всіх адаптерів (якщо адаптер не заданий) або для заданого адаптера. Даний параметр доступний тільки на комп'ютерах з адаптерами, настроєними для автоматичного отримання IP-адресов. Щоб вказати адаптер, введіть без параметрів ім'я, що виводиться командою ipconfig.

/release [адаптер] – Відправка повідомлення DHCPRELEASE серверу DHCP для звільнення поточної конфігурації DHCP і видалення конфігурації IP-адресов для всіх адаптерів (якщо адаптер не заданий) або для заданого адаптера. Цей адаптер відключає протокол TCP IP для адаптерів, настроєних для автоматичного отримання IP-адресов. Щоб вказати адаптер, введіть без параметрів ім'я, що виводиться командою ipconfig.

/flushdns – Скидання і очищення вмісту кеша зіставлення імен DNS клієнта. Під час усунення неполадок DNS цю процедуру використовують для видалення з кеша записів негативних спроб зіставлення і інших записів, що динамічно

/displaydns – Відображення вмісту кеша зіставлення імен DNS клієнта, що включає записи, заздалегідь завантажені з локального файлу Hosts, а також останні отримані записи ресурсів для запитів на зіставлення імен. Ця імен, що часто зустрічаються, без звернення до вказаних в конфігурації DNS-серверам

/registerdns – Динамічна реєстрація уручну імен DNS і IP-адресов, настроєних на комп'ютері. Цей параметр корисний при усуненні неполадок у разі відмови в реєстрації імені DNS або при з'ясуванні причин неполадок динамічного оновлення між клієнтом і DNS-сервером без перезавантаження клієнта. Імена, зареєстровані в DNS, визначаються параметрами DNS в додаткових властивостях протоколу TCP/IP.

/showclassid адаптер – Відображення коди класу DHCP для вказаного адаптера. Щоб проглянути код класу DHCP для всіх адаптерів, замість параметра адаптер вкажіть зірочку (*). Даний параметр доступний тільки на комп'ютерах з адаптерами, настроєними для автоматичного отримання IР-адресов.

/setclassid адаптер [код__класса] – Завдання коди класу DHCP для вказаного адаптера, Щоб задати код класу DHCP для всіх адаптерів, замість параметра адаптер вкажіть зірочку (*). Даний параметр доступний тільки на комп'ютерах з адаптерами, настроєними для автоматичного отримання IP-адресов. Якщо код класу DHCP не заданий, поточний код класу віддаляється.

/? – Відображення довідки в командному рядку.

Приклади

Щоб вивести основну конфігурацію TCP/IP для всіх адаптерів, введіть:

ipconfig

Щоб вивести повну конфігурацію TCP/IP для всіх адаптерів, введіть:

ipconfig /all

Щоб відновити конфігурацію IP-адреса, призначеної DHCP-сервером, тільки для адаптера Підключення по локальній мережі, введіть:

ipconfig /renew "Підключення по локальній мережі"

Щоб скинути кеш зіставлення імен DNS за наявності неполадок в зіставленні імен, введіть:

ipconfig /flushdns

Щоб вивести код класу DHCP для всіх адаптерів з іменами, що починаються із слова

Підключення, введіть:

ipconfig /showclassid Подключеніє*

Щоб задати код класу DHCP TEST для адаптера Підключення по локальній мережі, введіть:

ipconfig /setclassid "Підключення по локальній мережі" TEST

Nslookup

Надає відомості, призначені для діагностики інфраструктури DNS. Для використання цього засобу необхідно бути знайомим з принципами роботи системи DNS. Засіб командного рядка nslookup доступно, тільки якщо встановлений протокол TCP IP.

Синтаксис

nslookup [-подкоманда ...] [{ искомый_компъютер\ {-сервер]}]

Параметри

-підкоманда – Задає одну або декілька підкоманд nslookup як параметри командного рядка.

искомый_компъютер – Шукає дані для параметра шуканий комп'ютер, використовуючи поточний, заданий за умовчанням сервер імен DNS, якщо ніякого іншого сервера не вказано. Щоб отримати відомості про комп'ютер не з поточного домена DNS. у кінець імені повинна бути додана крапка.

-сервер – Указує, що даний сервер слід використовувати як сервер імен DNS. Якщо параметр -сервер не вказаний, використовується сервер DNS. заданий за умовчанням.

{help!?} – Виводить короткий опис підкоманд nslookup.

Приклади

Кожен параметр складається з дефіса (-) і наступною за ним без пропусків команди, а також, в деяких випадках, знаку рівності (=) і значень. Наприклад, щоб змінити встановлений за умовчанням тип запиту про відомості для вузла і встановити початковий час очікування рівним 10 секундам, слід ввести команду:

nslookup-querytype-hinfo-timeout=10

Hostname

Утиліта, призначена для виводу на екран NetBIOS-имени комп'ютера.

Приклад

C:\Documents and Settings\Student>hostname

С4.

6

Соседние файлы в предмете Компьютерные сети