Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.О.П / 3_кол / Лекції / лекция_C++ (5)_у.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
170.5 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 5. ПРОСТА ПРОГРАМА. ВИВЕДЕННЯ ТЕКСТУ НА ЕКРАН. ВВЕДЕННЯ З КЛАВІАТУРИ.

План

  1. Проста програма.

  2. Виведення тексту на екран.

  3. Препроцесор.

  4. Директиви clrscr() і getch().

  5. Пам'ять.

  6. Змінні.

  7. Виведення змінних на екран.

  8. Запис в змінні типа int і float.

  9. Введення з клавіатури.

1. Проста програма

Мова програмування – це деякий набір символів, директив (команд, які може виконувати комп'ютер) і правил використання цього набору. Для того, щоб написати просту програму на будь-якій мові програмування, перш за все треба знати форму представлення директив, послідовність їх написання, а також правила, по яких вони виконуються.

Під програмою розуміється деякий набір директив, які задовольняють певним правилам даної мови. Під директивою тут розуміється записана по правилах мови вказівка, яку комп'ютер при розгляді обов'язково виконає. Слова директиви, код, команди і оператори розглядаються як синоніми. Зараз ми познайомимося з кодом простої програми на мові С.

void main()

{

}

Отже, всі програми мови C починаються з директиви void main(), за якою відразу слідує символ { – фігурна дужка, що відкривається, тобто початок програми. Завершується код програми символом } – фігурна дужка, що закривається, кінець програми. Дану програму можна записати ще у вигляді

void main() { }

або

void main () { }

Представлену програму прийнято називати пустушкою.

Зауваження 1. Змінювати написання директиви в програмі на свій розсуд не можна. Будь-яка зміна директиви є помилкою, і програма з неточно записаними директивами комп'ютером не сприймається. Наведемо приклади неправильних код програми-пустушки.

Void main()

{

}

void main();

{

}

void main

{

}

void main()

{

}.

Пояснимо, чому коди представлених програм неправильні. У програмі 1 в слові Void використовується заголовна буква V, в програмі 2 після директиви void main() поставлена крапка з комою, в програмі 3 після слова main немає дужок, в програмі 4 після директиви закриваюча фігурна дужка поставлена крапка.

Зауваження 2. Всі написані директиви програми виконуються комп'ютером по порядку починаючи з першої.

Зауваження 3. Директиви відкриваюча фігурна дужка і закриваюча фігурна дужка можуть використовуватися в програмі довільна кількість разів. Програму-пустушку, наприклад, можна записати так:

Void main()

{ { { } } }

або

Void main() { {} {} {} }

При багатократному використанні фігурних дужок треба дотримувати просте правило: кожній відкриваючій фігурній дужці повинна відповідати що закриває. Між фігурними дужками можуть знаходитися директиви мови C, які, власне кажучи, і формують код програми для вирішення завдань. Оператори, які поміщені у фігурні дужки, прийнято називати блоком операторів.

Для того, щоб комп'ютер виконав складену програму треба:

1. Завантажити Borland C.

2. Викликати редактор мови.

3. Використавши символи клавіатури, набрати текст програми.

4. Використавши комбінацію клавіш Ctrl+F9, активізувати виконання набраної програми.

Мова C підтримує два екрани:

1) робочого поля мови С;

2) видачі результатів розрахунку.

Перехід з одного екрану в іншій здійснюється натисненням комбінацією клавіш ALT+F5.

Екран робочого поля мови C є вікном з набором команд меню, які управляють роботою інтегрованого середовища Borland C. Екран видачі результатів призначений для інформації, яку необхідно вивести користувачеві на екран в процесі роботи програми. Природно, виведення необхідної інформації на екран визначає програміст, який розробляв дану програму. Інформація на екрані може з'являтися і в процесі роботи програми і при її завершенні. Можливий випадок, коли в прцессе роботи програми виведення інформації на екран не передбачене. Прикладом останнього випадку може служити програма-пустушка.

Зауваження 4. Після завершення роботи програми комп'ютер повертається в робоче поле мови C.

Соседние файлы в папке Лекції