Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Структура слайдів

.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
40.96 Кб
Скачать

Структура слайдів

1. «Кінематограф (1901-1939 рр.)»

2.

Те, що кіно - мистецтво, нікому доводити не доводиться. Але мистецтво це унікальне тим, що воно нерозривно пов'язане з наукою і технікою.

Перший крок до кінематографа був зроблений у 1685 році, коли був винайдений чарівний ліхтар – камера обскура (всупереч інформації про більш ранні події в інших країнах, таких як театр тіней в Китаї та Японії).

Чарівний ліхтар у спрощенні представляв собою ящик з збільшувальною трубою і світильником всередині. Позаду цього світильника стояв рефлектор-відбивач, між трубою і скринькою була щілина, де ставилося тушшю намальований кадр (цим питанням займався Леонардо да Вінчі).

3.

У 1876 році французький професор Етьєн Морра винайшов фоторушницю. У неї заправлялася стрічка, що подається за допомогою стрічкопротяжного механізму, який працював на папері. А в 1877 р. російський вчений Болдирєв винайшов целулоїдну плівку. Модернізувавши свій винахід, Морра отримав фоторушницю, яка могла використовувати плівку.

4.

Кінематограф народився 28 грудня 1885 року, коли французи брати Луї і Огюст Люм'єри вперше продемонстрували «рухомі картинки» - знятий епізод про те, як робітники виходять з воріт фабрики, і ряд інших коротеньких кінозамальовок. На глядачів це справило приголомшуюче враження.

5.

Апаратура Люм'єрів, легка, зручна («сінематограф» можна було застосовувати як для зйомки, так і для проекції фільмів) і порівняно недорога, швидко набула широкого поширення, і кінематограф став явищем світової культури.

6.

У перші роки існування до сінематографу ставилися лише як до розваги, але вже в 1910–х роках розглянули в ньому мистецтво. Першими підійшли до кіно з естетичною міркою француз Жорж Мельєс і американець Девід Гріффіт.

7.

Безсумнівно, найбільшим режисером межі століть був Жорж Мельєс, що починав свою професійну діяльність як театральний актор, режисер, а також і ілюзіоніст. Він сприйняв кінематограф як засіб, здатний значно збагатити, перш за все, трюкові можливості сцени. Мельєс прийшов до знаменитого «чарівного перетворення», коли видимий на екрані об'єкт раптом різко змінюється або взагалі перетворюється у щось інше.

8.

На початку 1000–х в кіно збільшився інтерес до розповіді складних історій, і ключову роль у розвитку та розповсюдженні необхідних розповідних прийомів відіграв американський режисер Едвін Портер. Його фільм Велике пограбування потягу (The Great Train Robbery, 1903) має дійсно непрості розповідні конструкції.

9.

“Народження нації” (The Birth of a Nation, 1915) Девіда Гріффіта. Цей фільм триває майже три години, зроблений з безсумнівною претензією на мистецтво (і таким є - незважаючи на виражено расистську ідеологію), і в ньому використана значна більшість прийомів, які були на той момент у кінорозповіді.

10.

Сінематограф з'явився в Росії. 4 травня 1896 на відкриття літнього сезону в розважальному закладі «Акваріум» у Санкт-Петербурзі, в тому самому приміщенні, в якому в 1918 році знімалися перші радянські художні фільми, почалися гастролі іноземного атракціону «Сінематограф братів Люм'єр».

11.

Чарльз Спенсер Чаплін (1889-1977) Чарлі Чаплін - англійський кінорежисер і актор. Улюблений актор мільйонів глядачів, який з комічним гротеском підкреслював трагедію життя “маленької людини”

12.

13.

Джон Форд (John Ford)

видатний американський

кінорежисер, письменник,

майстер вестерну.

14.

У 1928 році Уолт Дісней створив перший повністю озвучений мультфільм - «Пароходик Віллі» з Міккі Маусом у головній ролі.

15.

Рене Клер (фр. René Clair, наст. ім'я фр. René-Lucien Chomette; 11 листопада 1898, Париж - 15 березня 1981) - один із самих значних французьких кінорежисерів 1920-х і 1930-х років, творець жанру музичного фільму, письменник, актор. Відмінні риси його картин - ліризм і глибоке розуміння людської психології в поєднанні з гумором на межі буфонади і сатиричним поглядом на суспільство. Відстоював незалежність французького кінематографа від Голівуду, боровся проти «угоди Блюма - Бирнса».

16,

17.

“Віднесені вітром” - американська епічна мелодрама 1939 року.

18.

Виникнення перших фільмів в Росії

Російське кіновиробництво веде відлік з 15 жовтня 1908 кінодрама називалася «Понизова вольниця».

19. Німе кіно

Яків Протазанов

«Пікова дама»

«Отець Сергій»

Сергій Ейзенштейн

«Броненосець “Потьомкін”»

20.

Народження звукового кіно

Перший звуковий фільм у Росії – “Путівка у життя” режисера Миколи Екка. У 1932 р. на острові Лідо біля Венеції відбувся перший в історії Європи кіноперегляд, який став Міжнародним Венеціанським кінофестивалем.

21.

Музична комедія – жанр, який отримав особливе розповсюдження у 30-х роках. Засновником жанру вважають Григорія Васильовича Олександрова.

22.

Олекса́ндр Петро́вич Довже́нко  український письменник, кінорежисер,  кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

23.

У 30-х роках Олександр Довженко постав як самобутній кінорежисер, фундатор поетичного кіно, визнаний світом митець. Чарлі Чаплін зазначав: «Слов'янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка».

24.

Пригадаємо з вдячністю вчених і винахідників: Плато, Рейно, Едісона, Маре, Ньюбріджа, Демени, братів Люм'єр - всіх тих, хто з любові до відкриттів допомогли винаходу, який вони вважали лише "наукової іграшкою" і яке виявилося новим засобом вираження машиною , фабрики мрій, арсеналів поезії.