Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Напад Японії на Перл-Гарбор і початок війни на Тихому океані

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
27.65 Кб
Скачать

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ (1939— 2005 рр.)

Друга світова війна

Напад Японії на Перл-Гарбор і початок війни на Тихому океані

Після підписання Троїстого пакту (1940 р.) Японія проводила активну загарбницьку політику в Азії. Японські мілітаристи захопили частину Китаю, а 2 липня 1941 р. керівництво держави прийняло рішення "просуватися на Південь", тобто захопити країни Південної та Південно-Східної Азії. Японія вирішила вступити у боротьбу зі США за панування на Тихому океані.

Японський флот непоміченим підійшов до Гавайських островів і 7 грудня 1941 р. 350 літаками атакував американську військово-морську базу Перл-Гарбор. Американці втратили 19 військових кораблів, 272 літаки і понад 3 тис. військовослужбовців. 8 грудня США та Великобританія оголосили війну Японії. Німеччина та Італія заявили про свій намір воювати зі Сполученими Штатами. Таким чином, наприкінці 1941 р. всі великі держави були втягнуті у Другу світову війну.

Того ж дня японські війська вторгайся в Таїланд, який згодом став союзником Японії, Англійські Малайї та Бірму. Одночасно японський десант висадився в Індонезії та на Філіппінах, у грудні 1941 р. японці захопили Гонконг, острови Гуам та Уєйк, що були важливими опорними базами союзників.

У лютому 1942 р. капітулював Сингапур. Цього ж місяця відбулася морська битва в Яванському морі, де японці знищили з'єднану англо-американо-голландську ескадру. Незабаром японські війська окупували усі острови Індонезії, а навесні 1942 р. висадилися в Новій Гвінеї і підійшли до Австралії.

Таким чином, було загарбано величезну територію з населенням 150 млн чоловік і чималими природними багатствами.