Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еміль золя, ругон-маккари.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.05.2020
Размер:
24.25 Кб
Скачать
  1. Цикл романів «Ругон-Маккари» - природнича й соціальна історія однієї родини в добу Другої імперії. Історія створення, тематика проблематика, специфіка жанру.

Цикл романів «Ругон-Маккари» складається з 20 романів, кожен з яких становить окрему цілість, але разом з іншими ярскраво відображає картину французьких реалій часів Наполеона ІІІ, починаючи з державного перевороту 2 грудня 1852 і закінчуючи седанською зрадою. Головними героями виступають представники двох родин, що походили від однієї матері – Аделаїди Фонк (Фук), та двох батьків – Ругона і Маккара. У процесі розвитку сюжету, родини розгалужуються, проникаючи у всі верстви суспільства, від найнижчих до найвищих. Таким чином Золя зумів в одному творі продемонструвати деталі життя усіх суспільних прошарків тогочасної Франції.

Крім різниці у соціальному стані, кожен член сім’ї успадковує від Аделаїди певну якість, яка виражається в ньому гіпертрофовано, і часто визначає хід розгортання сюжету.

Загалом можна виявити дві основні мети автора у цьому творі:

  • Зобразити, наскільки одна родина здатна вплинути на перебіг історичних подій;

  • Представити якою мірою історичні події вливають на щоденне життя різних верств населення.

Однією з особливостей циклу є те, що автора фактично немає. Він не надає своєї думки і не виказує свого ставлення до подій твору, а радше розбирає їх як досвідчений хірург чи анатом розповів би про незвичну патологію, цікаву мутацію організму. Цей прийом притаманний для фізіологічного роману, характерні риси якого пронизують всі романи циклу.

Написання серії романів Еміль Золя почав у 1868 році і тоді вже захоплювався концепцією теорії спадковості, тому у творах циклу посилання на неї легко прослідковуються. У початковій версії роману Золя робить акцент на фізіологічній складовій, але згодом, після демонстрації початкових нарисів видавцю А. Лакруа, він ставить перед собою ціль художньо описати не тільки фізичні, а й соціальні закони, що впливають на поведінку персонажів твору. Також автор прагне продемонструвати державний переворот, розповісти правду про війну, про вимираючі залишки дворянства та про стан робочого класу.

Згодом, в процесі своєї «еволюції», формат роману трохи відійшов від початково задуманого і, у зв’язку зі збільшуваною значимістю соціальної сфери життя країни для автора, Золя пояснює возвеличення Ругонів над Маккарами не принципами теорії спадковості, а радше впливом загальносуспільних подій на долю окремої людини.

  1. Роман «Кар’єра Ругонів» як інтродукція до циклу, визначення в ньому провідних тем і мотивів усього циклу.

Роман «Кар’єра Ругонів» став прологом соціальної епопеї Золя. Місцем дії автор обрав не Париж, а провінцію, якщо точніше – вигадане маленьке південне місто під назвою Плассан. Причиною такого вибору скоріш за все було те, що в провінції реакція на монархічний переворот 1851 року розгорталася навіть яскравіше, ніж у великому місті. Також там виразніше проявляється зрадницька роль буржуазії у процесі перевороту.

Роман стає фундаментом усього циклу романів. На початку роду, у момент його зародження закладаються основи химерних моральних принципів, від яких і починається шлях родини до свого самознищення.

Родина Ругонів протягом багатьох років прагнула дорватися до багатства, і тому події державного перевороту стали закликом до дії і часом, коли справи роду пішли вгору. Комерція успіху не принесла, тому Ругони пустили в хід політичні капітали. Політичний переворот не може тривати довго, і в ці декілька днів персонажам роману потрібно робити свій вибір. Перед ними постають запитання: грабувати чи не грабувати, хапати посаду чи не хапати? Але ж якщо не піти нечесним шляхом, то не забезпечиш собі майбутнє. Таке ставлення до життя, така життєва позиція персонажів пронизує увесь цикл, проявляючись більшою чи меншою мірою у кожному з них.

Основу роду заклала Аделаїда Фонк, донька багатого городника, яку всі вважали дівчиною не сповна розуму. Вона одружується з селянином-наймитом Ругоном. Від цього шлюбу на світ з’являються П’єр, який у свою чергу стає батьком енергійних, честолюбних та цинічних Ежен, Арістид, темної маніпуляторки Сідонії і далекого від реального життя Паскаля. Вже у наступному поколінні рід Ругонів буде приречений на виродження.