Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для підготовки студентів ФХ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
967.61 Кб
Скачать

3. Організація роботи місця провізора–аналітика;

Посадові обов'язки провізора-аналітика.

Типові професіонально-посадові вимоги до провізора, зайнятого контролем якості лікарських засобів, що виготовляються в аптеках, регламентовані додатком 2 до Наказу МЗ РФ від 16.07.1997 м. № 214 «Про контроль якості лікарських засобів в аптеках». Ці вимоги детально оговорюють, що повинен знати і уміти провізор-аналітик, доповнюючи кваліфікаційну характеристику провізора, затверджену Постановою Міністерства труда і соціального розвитку від 27.08.1997 м. № 43, з урахуванням спеціалізації його діяльності.

Відповідно до цих документів на провізора-аналітика покладені наступні посадові обов'язки:

Знати і уміти здійснювати на практиці всі види внутриаптечного контролю якості лікарських засобів відповідно до вимог діючої інструкції по контролю якості ліків, що виготовляються в аптеках.

Визначати автентичність лікарських речовин з використанням кольорових, флуоресцентних і микрокристаллических реакцій (виявлення катионов і функціональних груп). Провести аналіз лікарської рослинної сировини по показнику «Зовнішні ознаки».

Виконувати аналіз обчищеної води і води для ін'єкцій відповідно до вимог Державної фармакопеи.

Провести повний хімічний аналіз виготовлених в аптеці лікарських засобів, в т. ч. концентратов, напівфабрикатів, швидкопсувних і нестійких препаратів з використанням різних видів хімічного і фізико-хімічного методів аналізу.

Здійснювати контроль за дотриманням санітарного режиму, технології приготування, умов зберігання, термінів придатності і правильністю оформлення лікарських засобів, води обчищеної і води для ін'єкцій.

Керувати роботою молодих фахівців і фахівців зі середньою фармацевтичною освітою.

У необхідних випадках давати консультації з питань зберігання, технології виготовлення, контролю і оформлення до відпуску лікарських засобів.

Про всі випадки помилок і порушень докладати керівництву аптеки і вживати заходів по їх усуненню.

Вести облікову документацію.

У разі необхідності надавати першу медичну допомогу.

До середнього фармацевтичного персоналу відносяться:

Фармацевт, що здійснює виготовлення індивідуальних лікарських засобів (асистент).

Фармацевт, що здійснює безрецептурний відпуск лікарських засобів і інших аптечних товарів.

Продавець оптики.

Робоче місце провізора-контролера обладнують вертушками з реактивами та необхідними матеріалами і приладами для проведення контролю якості ліків, етикетками і сигнатурами для оформлення ліків до відпуску. Робоче місце має бути розміщене так, щоб провізор-контролер мав можливість постійно наглядати зі свого місця за роботою асистентів (фармацевтів). Стіл провізора-аналітика розташовують ближче до вікна, оснащують реактивами, піпетками, бюретками з титрованими розчинами, приладами (рефрактометром, поляриметром) для проведення фізико-хімічного та хімічного аналізу ліків.

4. Обладнання робочого місця провізора–аналітика;

Робоче місце провізора-аналітика обладнують вертушками з реактивами та необхідними матеріалами і приладами для проведення контролю якості ліків, етикетками і сигнатурами для оформлення ліків до відпуску. Робоче місце має бути розміщене так, щоб провізор-аналітика мав можливість постійно наглядати зі свого місця за роботою асистентів (фармацевтів). Стіл провізора-аналітика розташовують ближче до вікна, оснащують реактивами, піпетками, бюретками з титрованими розчинами, приладами (рефрактометром, поляриметром) для проведення фізико-хімічного та хімічного аналізу ліків.

Шафа з двома поворотними секціями із зробленими вертушками для виготовлення по рецептах ліків, вертушка для готових лікарських форм, шафа для зберігання ліків, які мають медикаменти списку П, холодильник, вмонтованих у стіл рецептора, або який стоїть окремо.

Для правильної і чіткої роботи провізора повинно бути належно обладнане робоче місце. Повинні бути довідкова література і таблиці, діючий прейскурант цін, послідні дані Державної фармакопеї, таблиці разових вищих і добових доз, таблиця пробірки доз в рідких лікарських формах, таблиця розчинності препаратів, довідкова література по несумісності лікарських препаратів, окремі покази МОЗ України і інструктивні матеріали, регламентуючі роботу провізора, справ очна література по лікарських формах із зазначенням їх синонімів і способів вживання.

На робочу місці провізора повинно бути також запит для реєстрації не правильно виписаних рецептів, псисько фамілії лікарів з номерами їх телефонів і адресами лікувальних профілактичних закладі, листок обміну відказів, дефектурний листок. У кінці зміни провізор передає усі не виконані рецепти, а також своє робоче місце слідую чому провізору.