Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль4 / Гарячка паппатачі.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
221.83 Кб
Скачать

6.4Період реконвалесценції

ликі кровоносні судини скелетної мускулатури. Результатом цього процесу є інтоксикаційні прояви і ознаки пошкодження вегетативної нервової системи. Тропність вірусу до кісткового мозку приводить до гальмування утворення нейтрофілів. Патогенетичні механізми ураження інших органів мало вивчені через доброякісний перебіг хвороби. Патологоанатомічні зміни детально не вивчені, тому що захворювання перебігає легко й рідко закінчується летально.

6Клінічні прояви

6.1Класифікація

Гарячка паппатачі у МКХ 10 зазначена як «москітна гарячка»[11] (А93.1) в розділі I «Інфекційні і паразитарні хвороби» (A00-B99), підрозділі «Вірусні гарячки, що породжені членистоногими, і вірусні геморагічні гарячки»(A90-A99). В діагнозі також указують ступінь тяжкості (легкий, середньотяжкий, рідко

— тяжкий), а якщо виділено конкретний серовар (неаполітанський, сицилійський або тосканський), то зазначають і його. Виділяють три клінічні періоди хвороби:

1.початковий,

2.період розпалу,

3.реконвалесценції.

6.2Початковий період

Інкубаційний період становить 3-9 днів. Захворювання починається гостро (без продроми), часто раптово. При цьому відзначають озноб, гіпертермію (39-40°С) тривалістю 2-3 дні, рідше 4-5 днів. Хворі скаржаться на інтенсивний головний біль, гіперестезію, безсоння, дратівливість, депресію, зрідка можлива поява менінгеальних ознак, марення, втрати свідомості.

6.3Період розпалу

Біль поширюється на суглоби й м'язи, особливо інтенсивний біль в області попереку, іноді — хрестця, спини, живота. Характерні ретроорбітальний біль, кон'юнктивіт, фотофобія. Патогномонічними симптомами вважають:

Перший симптом Тауссіга — різкий біль при підніманні пальцями верхньої повіки;

Другий симптом Тауссіга — різка болісність при натисненні на очні яблука;

3

Симптом Піка — обмежена ін'єкція судин зовнішнього або внутрішнього кута склер у вигляді трикутника, поверненого вершиною до райдужної оболонки[12].

Іноді з'являються і вертикальні геморагічні смуги по ходу верхнього і нижнього прямих м'язів ока.

Зміни обличчя з набряком його і гіперемією шкіри при гарячці паппатачі часто нагадують набряк Квінке.

Привертає увагу одутлість і гіперемія обличчя, шиї, верхніх відділів груді, що нагадує «сонячну еритему», у місці укусу зрідка — папула з гіперемірованим віночком, що свербить, при забрудненні може загноїтися. Слизові ротоглотки, особливо піднебінних дужок гіпереміровані, набряклі, іноді з точковими геморагіями. На м'якому піднебінні можуть іноді з'явитися невеликі пухирці. На 2-3 день хвороби можлива поява екзантеми (кореподібна, дрібнопапульозна, уртикарна, ерітематозна), що зникає після зниження температури до норми. Язик сухий, обкладений білим нальотом, живіт безболісний, хоча у деяких хворих з'являється здуття живота й рідкі випорожнення до 3-6 разів на добу[13], живіт безболісний. Протягом першої доби захворювання відзначається тахікардія, що на 2-4 добу змінюється на брадикардію на висоті гарячки. Брадикардія триває аж до 10-15 дня нормальної температури тіла, відзначають знижений артеріальний тиск. У більшості хворих гарячка зберігається 2-3 дні (звідси одна з колишніх назв хвороби — «триденна гарячка»), у 10% може тривати до 5 днів. Повторна хвиля гарячки буває у 15% хворих через 2-12 тижнів, при цьому інтоксикація не виражена. При тяжкому перебігу розвивається серозний менінгіт, помірний набряк зорового нерва.

6.4 Період реконвалесценції

Триває від декількох днів до 2-3 тижнів. Температура знижується критично з вираженою пітливістю, спостерігають регрес симптомів. У цей період виражені симптоми астенізації, депресії, можливі невралгії.

Соседние файлы в папке Модуль4