Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2020
Размер:
29.35 Кб
Скачать

10. Які принципи і методи професійної підготовки Ви знаєте?

1. Змістовні педагогічні принципи професійної підготовки

Вони відображають залежність підготовки від її призначення в діяльності правоохоронного органу, і на цій основі визначаються її цілі, завдання і зміст. Їх сукупність дозволяє відповісти на перший важливий педагогічний питання: чому вчити? Правильна реалізація принципів полегшується правилами (вимогами), конкретизують кожен принцип і забезпечують правильний облік кожної з закономірностей, об'єднаних принципом.

1.1. Принцип професійно-педагогічної цілеспрямованості відображає закономірний зв'язок відбору змісту підготовки від чітко осмислених і сформульованих її цілей. Мета - вихідний елемент будь-якої педагогічної системи. Підготовка без чітких цілей та похідних від неї завдань можна порівняти з метаннями заблукав в дрімучому лісі людини: сили і час розбазарюються, корисний результат малоймовірний.

1.2. Принцип професійно-прикладної спрямованості - принцип, який відповідає основному призначенню підготовки, що проводиться в практичних органах охорони права.

1.3. Принцип громадянськості відповідає закономірною підпорядкованості правоохоронної діяльності соціальних потреб суспільства. Професійно діє лише той співробітник, хто розуміє, що кожна дія має бути вивірено на умовах суспільних, громадянських інтересів і відповідати їм. Професійно навчає той керівник занять, хто вчить співробітників, що входять в навчальну групу, постійно бачити за повсякденними справами надзавдання побудови гуманного, демократичного, правового, цивілізованого суспільства, відбираючи відповідним чином зміст заняття і продумуючи способи його розкриття.

1.4. Принцип професійної обґрунтованості відповідає необхідності будувати підготовку на достовірній, що відповідає вимогам життя інформації, знаннях, перевіреному досвіді; доводити формування всіх компонентів професіоналізму до скоєного, в деталях відпрацьованого, міцно зберігається і стійкого до руйнівним факторам рівня.

1.5. Принцип професійної надійності націлений на задоволення високих вимог до професіоналізму співробітників правоохоронних органів, необхідність вчитися діяти не абияк, а найкращим чином, в будь-яких умовах, долати будь-які труднощі. Треба вчити так, щоб постійно відповідати на ускладнюються виклики часу, кримінальної та оперативної обстановки в країні і на території, що обслуговується.

У професійній підготовці важливу роль відіграють методи усередині і міжпредметних зв'язків. Значне місце в розглянутій нами проблемі займають і такі методи як лекція, лекція-бесіда, круглий стіл, дискусія, взаимопроверки і інші.

  • Лекція в літературних джерелах часто зустрічається поняття - традиційна лекція - один з методів активного навчання часто використовується при підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації робітників.

  • Лекція-бесіда вважається більш ефективним, ніж традиційна лекція, активним методом, але підготовка і організація її проведення вимагають значних витрат часу і сил. Основною метою лекції-бесіди є орієнтація всього заняття на глибоке і міцне засвоєння облікового матеріалу при спільній роботі викладача і учнів.

  • Дискусія - один з активних методів навчання і хоча вона частково присутній і при інших методах навчання, все ж для неї, як самостійного методу, є багато характерного, що і дозволило виділити її в окремий метод. Основною метою викладача при використанні в навчанні цього методу, є залучення якомога більшої кількості учнів в обговоренні програмного матеріалу, який виноситься на дискусію. Проведена дискусія дозволяє розширити і поглибити знання учнів, розвиває розумову діяльність, вміння вирішувати складні питання і виходити зі складних ситуацій, формує переконання в своїй гідність і, в кінцевому підсумку, стимулює навчання.

  • Самостійна робота - один з активних методів навчання, в основі якого закладено формування умінь і навичок раніше вивченого теоретичного матеріалу, його більш глибоке усвідомлення і закріплення. Методика проведення самостійних робіт у різних авторів описана по різному. Кожен з них, на прикладі власного досвіду, знаходить все нові і нові шляхи підвищення ефективності цієї роботи.

  • Взаимопроверка - один з активних і в той же час, в певній мірі ігрових методів хоча і рідко, але використовується при навчанні дорослих для закріплення і поглиблення пройденого матеріалу. Час для її проведення визначається викладачем заздалегідь, про що ставляться до відома і навчаються. Брати участь у взаимопроверки можуть всі учні, але як показала практика, участь всіх учнів нереально, тому викладач, обговорюючи з ними питання про підготовку і заняття, вибирає кілька найбільш надійних учнів і обговорює з ними методику роботи.

  • Метод вирішення проблемних ситуацій. При навчанні дорослих слід зупинитися і на такому важливому методі, як метод вирішення проблемних ситуацій, що лежать в основі проблемного підходу в навчанні. Важливість його, в даному випадку, полягає ще й у тому, що він застосовується до навчаються мають життєвий досвід і певний багаж знань, що з успіхом використовує викладач і майстер виробничого навчання.

Соседние файлы в предмете Психология труда