Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2020
Размер:
29.35 Кб
Скачать

4. Яка роль мотивів професійної діяльності у прогнозуванні професійної успішності?

Мотиви грають дуже велику роль у прогнозуванні професійної успішності, адже саме вони вирішують те, на що буде направлена вся увага співробітника під час виконання його службових обов’язків. Саме тому під час прогнозування успішності діяльності велику увагу приділяють мотивам професійної діяльності, які керують тим чи іншим індивідом.

5. Які етапи проведення професійного психологічного відбору Ви знаєте?

Перший етап умовно можна назвати дослідницьким, або етапом розробки системи психологічного професійного відбору (ППВ). Він має характер науково-дослідницької діяльності і призначений для розробки методології професійного психологічного відбору для заміщення конкретних посад. Основні напрямки даного етапу:

- виявлення вимог професії до рівня розвитку певних якостей і властивостей особистості (визначення професійно важливих якостей - ПВЯ);

- визначення критеріїв успішності професійної діяльності;

- підбір психологічних методик, що дозволяють оцінити рівень розвитку ПВЯ;

- апробація психологічних методик і визначення критеріїв рівня розвитку ПВЯ (критеріїв профпридатності);

- розробка структури безпосередньої процедури професійного психологічного відбору кандидатів.

Другий етап ППВ - практичний, або етап практичного здійснення заходів професійного психологічного відбору. Саме на даному етапі здійснюється безпосередній відбір кандидатів з урахуванням розвитку їх професійно важливих якостей. Даний етап включає:

- психологічне обстеження кандидатів;

- обробку результатів обстеження;

- проведення додаткового (поглибленого) обстеження та індивідуальної бесіди (в разі необхідності);

- винесення підсумкового висновку про професійну психологічної придатності на основі сформульованого раніше алгоритму.

Третій етап ППВ - оцінний, або етап оцінки ефективності заходів професійного психологічного відбору. На цьому етапі здійснюється аналіз ефективності ППВ. Даний етап передбачає:

- збір інформації про успішність діяльності осіб, які пройшли профвідбір, і її зіставлення з результатами відбору;

- уточнення критеріїв професійно-психологічної придатності;

- уточнення структурних компонентів процедури ППВ;

- оцінку ефективності заходів ППВ;

- виявлення шляхів подальшого вдосконалення системи ППВ.

6. В чому полягає специфіка психологічного відбору?

Психологічний відбір - це процедура вивчення і оцінки ступеня розвитку, психічних і психофізіологічних якостей людини, необхідних конкретною професією, що сприяє успішному оволодінню професією і подальшої ефективної діяльності. В процесі психологічного відбору в залежності від його характеру контингенту і професійних вимог може бути передбачена оцінка, по-перше, біологічно стійких психофізіологічних якостей (пороги відчуття і сприйняття, типологічні властивості вищої нервової діяльності психомоторні якості і т. д.), по-друге, соціально-психологічних характеристик (спрямованість особистості, комунікативність, схильність до лідерства, конформізм і т. д.), по-третє, особливостей психічних процесів, станів і властивостей. У практичному відношенні психологічний відбір може розроблятися і проводитися або в повному своєму обсязі (за всіма трьома напрямками) для всебічного вивчення особистості, або тільки у вигляді психофізіологічного відбору (водії, связисти і т.п.) або соціально-психологічного відбору (на керівні спеціальності або посади).

Відбір персоналу необхідно відрізняти від підбору персоналу. У процесі відбору відбувається пошук людей на певні посади з урахуванням встановлених вимог соціального інституту, видів діяльності. При підборі - здійснюється пошук, ідентифікація вимог різних посад, видів діяльності під відомі можливості людини, накопичений їм професійний досвід, стаж і здібності.

Соседние файлы в предмете Психология труда