Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2020
Размер:
29.35 Кб
Скачать

7. Які існують вимоги до процедури оцінки професійно-важливих якостей?

В поганий практиці оцінки персоналу для діагностики використовуються ті методи, які у психолога-діагноста знаходяться, що називається, «під рукою», в межах досяжності. Однак використання неправильно обраних діагностичних методів може і не дати істотного виграшу в прийнятті кадрових рішень в порівнянні зі звичайним здоровим глуздом.

Основний і найчастіше використовуваний показник ефективності діагностичних методик - коефіцієнт валідності, визначається через кореляцію діагностичних оцінок і значень якого-небудь критерію професійної успішності (продуктивність, дохід, темпи просування і т. П.). Чим вище валідність методу, тим точніше прогноз успішності менеджера за результатами діагностики.

8. Що стимулює мотивацію професійної діяльності?

  • Економічне (матеріальне) стимулювання. Один з найпопулярніших видів посилення працездатності співробітників підприємства. Грамотний підхід до оплати роботи збільшує продуктивність праці. Економічну мотивацію персоналу поділяють на два підвиди: грошову і негрошову.

  • Нематеріальне мотивування. Видів нематеріальної мотивації набагато більше. До них відносяться:

  • Похвала від адміністрації організації.

  • Підвищення по службі.

  • Підвищення кваліфікації за рахунок організації.

  • Створення дружньої, теплої атмосфери.

  • Створення іміджу фірми і турбота про нього.

  • Організація спільного дозвілля.

  • Наявність зворотного зв'язку

  • Стягнення як спосіб мотивації. Стягнення нарівні з заохоченнями входять в систему мотивації підлеглих. Стягнення носять превентивний характер і допомагають попередити неправомірні дії працівників або їх недбале ставлення до роботи. Також вони є компенсацією завданої організації шкоди.

9. Які є психологічні причини аварій і нещасних випадків?

У кожній дії людини психологи виділяють три функціональні частини: мотиваційну, орієнтовну і виконавчу.

Порушення в будь-який з цих частин тягне за собою порушення дій в цілому. Людина порушує правила, інструкції або коли він їх не хоче виконувати, або він не знає, як це зробити, або він не в змозі це зробити.

Таким чином, у психологічній класифікації причини виникнення небезпечних ситуацій і нещасних випадків можна розділити на три класи:

1. Порушення мотиваційної частини дій, яке проявляється в небажанні виконувати певні дії (операції). Дане порушення може бути відносно постійним (людина недооцінює небезпеку, схильний до ризику, негативно відноситься трудовим або технічним регламентациям, і коли безпечну працю не стимулюється ні матеріально, ні морально і т.д.) і тимчасовим (людина в стані депресії, алкогольного або наркотичного сп'яніння).

2. Порушення орієнтовної частини дій проявляється в незнанні правил експлуатації технічних систем, норм з безпеки праці і способів їх виконання.

3. Порушення виконавчої частини проявляється в невиконанні правил (інструкцій, розпоряджень, норм і т.д.) внаслідок невідповідності психічних і фізичних можливостей людини до вимог роботи. Така невідповідність може бути постійним (недостатня координація, погана концентрація уваги, невідповідність зростання габаритам устаткування, яке обслуговує і т.п.) і тимчасовим (перевтома, зниження працездатності, погіршення стану здоров'я, стрес, алкогольне і наркотичне сп'яніння).

Соседние файлы в предмете Психология труда