- •Урок 1: Початок Роботи в Illustrator
- •Iнструментарій
- •Урок 2: Малюємо основні фігури
- •Урок 3: Малюємо за допомогою Pencil Tool
- •Урок 4: Малюємо за допомогою Pen Tool
- •Урок 5: Використовуємо кисті
- •Урок 6: Створюємо Складові Шляхи
- •Урок 7: Робота з квітами і заливаннями
- •Урок 8: Редагування об'єктів, верств, груп
- •Урок 9: Прозорість і графічні стилі
- •Урок 10: Трансформуємо і Пересуваємо Фігури
- •Урок 11: Основи Роботи з Текстом
- •Урок 12: Накладання Фігур і Квітів
- •Урок 13: Фотореалізм з використанням Градієнтної Сітки
- •Урок 14: Використання Інструменту Символ (Symbol)
- •Урок 15: Створюємо Спецефекти
- •Урок 16: Застосування 3d Тиснення і Фаски (Extrude & Bevel)
- •Урок 17: Викривлення за допомогою Ефекту Деформації
- •Урок 18: Використання Живої Фарби
- •Урок 19: Маскуємо з допомогою Відсікаючої Маски/Непрозорої Маски
- •Урок 20: Збереження та друк
- •Урок 21: Робимо дизайн логотипів
- •Міністерство освіти і науки України Вище професійне училище № 1 м. Рівне Методичні вказівки
- •«Робота в програмі Adobe Illustrator»
Урок 15: Створюємо Спецефекти
Використання фільтрів і живих ефектів дозволяє нам швидко створювати безліч спецефектів. Можна згладити гострі кути, створити деформований текст, додавати падаючі тіні і робити текстури з живими ефектами. В Illustrator є безліч фільтрів, і ви можете виявити безліч творчості, експериментуючи з ними.
Живі Ефекти або Фільтри Для створення спецефектів ми можемо використовувати або Живі Ефекти або Фільтри. У більшості випадків я буду використовувати живі ефекти, так як з ними я можу вносити зміни в процесі, використовуючи панель виду (Appearance Palette). Вибір за вами
Живі Ефекти: Коли ви застосовуєте до фігур живі ефекти, ви зможете вносити зміни до ефектів і фігури в процесі. Вам знадобиться розширити фігуру і розбити її в ланцюг Фільтри: Коли ви використовуєте фільтри, ви не можете вносити зміни у ефекти. Фігура вже розширена
Растрові Ефекти Є кілька ефектів, які використовують растрові, а не векторні ефекти. Це всі ефекти, що знаходяться в нижній секції меню ефектів (Effect menu), а також ефекти Shadow, Inner Glow, Outer Glow. Коли ви застосовуєте растрові ефекти, використовується дозвіл в налаштування растру, які можна налаштувати, натиснувши Effect>Document Raster Effects Settings. Растрові ефекти не вважаються за векторні, так як містять бітову карту високого дозволу.
Практичне Використання Ефектів Округлі Кути (Effect>Stylize>Round Corners) Округлі кути дуже корисні для створення гладких вигинів з гострих кутів. Можна поставити потрібний радіус, щоб регулювати ступінь згладжування кутів. Це додасть стилю ваших іконок і зробить ваші ілюстрації більш природними.
Опції Деформування Це один з моїх улюблених фільтрів. Він змусить ваш текст виділитися з натовпу шляхом його спотворення ефектом арки, риб'ячого ока або хвилі. Також їм можна перетворити нудні лінії в хвилі. Це те, над чим можна багато експериментувати.
Перекручування та Трансформація (Effect>Distort & Transform>Roughen) Roughen, Zig Zag і Twist це дуже корисні інструменти в секції Distort, які дозволяють швидко округлити або навпаки зробити грубіші форми. Ними можна зробити обривки паперу, хвилі або грунт наприклад. Внизу приклад того, як можна зробити гірський силует просто шляхом додання лінії грубуватості.
Редагування або Видалення Живих Ефектів Після того, як ви застосували Живий Ефект, його можна редагувати за допомогою Панелі (Appearance Palette). Внизу показано стрілка з ефектом Округлих Кутів. Можна редагувати її шляхом подвійного натискання на ефект або видалити його, натиснувши на іконку кошика.
Висновок Є ще маса речей, які можна зробити за допомогою живих ефектів, тому приділіть цьому час, проекспериментуйте. Не забудьте натиснути Object>Expand Appearance, якщо вам потрібно розширити фігури.
Урок 16: Застосування 3d Тиснення і Фаски (Extrude & Bevel)
Використовуючи Живі 3D Ефекти, ви можете легко додати об'ємність вашим 2D малюнками. Незважаючи на те, що функції обмежені, ви все ж зможете контролювати вид 3D фігур через освітлення, затемнення, обертання та інше. Ви також зможете легко відображати ваші малюнки на 3D поверхнях. Давайте подивимося, як працює кожен 3D ефект...
3D Тиснення і Фаска 3D Тиснення додає глибину фігурі, роблячи її 3D. Виберіть вашу фігуру і натисніть Effect>3D>Extrude & Bevel. Вискочить вікно опцій. Поміняйте глибину тиснення (Extrude Depth), щоб визначити ступінь глибини. Фаска визначає вид країв 3D фігури. Натисніть і простягніть куб, щоб визначити, як зірка обертається в 3D просторі. Ви також можетt поміняти тінь поверхні, щоб позначити текстуру.
3D Обертання Ефект 3D обертання надає глибину фігурі шляхом повороту по осях. На малюнку знизу я намалював половину пляшки. Ефект 3D обертання проверне її по крайній лівій осі на 360 градусів, щоб сформувати 3D пляшку. Щоб обертати фігуру натисніть Effect>3D>Revolve.
Н
анесення
Малюнків
Можна
легко наносити на графіку 3D об'єкти.
Спочатку вам потрібно буде додати вашу
графіком Панель Символи (Symbols Palette).
Потім, зайдіть в опції 3D обертання (3D
Revolve Options) і натисніть Art Map і виберіть
поверхня, на яку хочете нанести. На моїй
пляшці я проставив це поверхнею Surface 3
of 4. Це видно на червоній сітці на пляшці.
Потім я вибираю графіком, яку хочу
нанести, міняю розмір, якщо треба.
3D Поворот (Rotate) 3D Поворот дозволяє швидко повернути 2D зображення в 3D просторі. Він знаходиться в Effect>3D>Rotate
Редагування 3D Виду Якщо вам знадобиться внести зміни в 3D фігуру, ви можете перейти на Панель Виду (Appearance Palette) і клацнути двічі по 3D Extrude & Bevel, щоб внести нові зміни.
Розширення 3D Виду Щоб залити поверхню градієнтом і іншими ефектами, вам знадобиться розширити вид 3D фігури. Коли вона розширена, ви більше не можете вносити зміни в 3D ефект. Тим не менш, ви можете додавати градієнт і ефекти штрихів до кожної поверхні. Щоб розширити 3D вигляд, натисніть Object>Expand Appearance. Після цього ви можете використовувати Інструмент Пряме Виділення (Direct Selection Tool), щоб виділяти поверхні, до яких потрібно застосувати градієнт.
