- •Урок 1: Початок Роботи в Illustrator
- •Iнструментарій
- •Урок 2: Малюємо основні фігури
- •Урок 3: Малюємо за допомогою Pencil Tool
- •Урок 4: Малюємо за допомогою Pen Tool
- •Урок 5: Використовуємо кисті
- •Урок 6: Створюємо Складові Шляхи
- •Урок 7: Робота з квітами і заливаннями
- •Урок 8: Редагування об'єктів, верств, груп
- •Урок 9: Прозорість і графічні стилі
- •Урок 10: Трансформуємо і Пересуваємо Фігури
- •Урок 11: Основи Роботи з Текстом
- •Урок 12: Накладання Фігур і Квітів
- •Урок 13: Фотореалізм з використанням Градієнтної Сітки
- •Урок 14: Використання Інструменту Символ (Symbol)
- •Урок 15: Створюємо Спецефекти
- •Урок 16: Застосування 3d Тиснення і Фаски (Extrude & Bevel)
- •Урок 17: Викривлення за допомогою Ефекту Деформації
- •Урок 18: Використання Живої Фарби
- •Урок 19: Маскуємо з допомогою Відсікаючої Маски/Непрозорої Маски
- •Урок 20: Збереження та друк
- •Урок 21: Робимо дизайн логотипів
- •Міністерство освіти і науки України Вище професійне училище № 1 м. Рівне Методичні вказівки
- •«Робота в програмі Adobe Illustrator»
Урок 11: Основи Роботи з Текстом
Інструмент Type (Текст) дозволяє виконувати деякі основні прийоми роботи з текстом. Ви дізнаєтеся про створення колонок тексту, перенесення тексту і друк по траєкторії. Це дозволить вам створювати красиві текстові ефекти на брошурах і обкладинках журналів, наприклад.
Друк Тексту за Допомогою Точкового Тексту
Щоб створити точкову напис, просто клікніть по робочій області з включеним інструментом Type (Текст) і наберіть потрібний текст. Точковий текст дозволяє писати тільки в одну лінію без можливості переносу.
Друк Тексту за Допомогою Інструменту Area Type (Текст в Області) Використання тексту в області дає набагато більше можливостей редагування вашого тексту. Щоб створити текст в області, натисніть і витягніть прямокутник, використовуючи інструмент Type (Текст). Текст буде поміщений всередину цього прямокутника. Щоб змінити шрифт і розмір тексту, натисніть Window>Type>Character.
Щоб показати параметри абзацу, натисніть на вкладку Paragraph. Ви можете ставити різні вирівнювання і відступи для вашого тексту.
Щоб показати додаткові опції тексту, натисніть Type>Area Type Options.. Тут ви можете створити кілька колонок для розміщення вашого тексту.
Друк Тексту по Траєкторії Ви можете надрукувати текст з будь-якої траєкторії або вздовж фігури. Виберіть пункт Type інструмент Path (Шлях) і клацніть по потрібному місцем, щоб почати друкувати.
Щоб перемістити текст, потягніть за початкову точку інструментом Selection (Виділення).
Обриси Тексту Якщо вам знадобилося перетворити текст у фігури, виділіть текст і натисніть Type>Create Outlines. Це перетворить ваш текст у фігуру. Зверніть увагу, що як тільки ви зробили це, ви вже не зможете редагувати текст інструментом Type (Текст). Тим не менш, після перетворення тексту в фігури, ви можете накладати на них градієнт і редагувати ключові точки інструментом Pen (Перо).
Урок 12: Накладання Фігур і Квітів
Інструмент Blend (Накладання) в Illustrator дозволяє створити ефект плавного переходу між фігурами. Ви можете накладати один на одного відкриті шляхи для створення лінійних ефектів або накладати фігури для створення реалістичних переходів. Існує безліч креативних ідей, які можна реалізувати з допомогою інструменту Blend (Накладання) і вам доведеться використовувати його дуже часто у ваших ілюстраціях.
Ефекти Накладання Ось кілька нескладних цікавих прийомів накладання.
Реалістичне Затінення За допомогою плавного накладання можна створити реалістичні тіні, які не можна зробити, використовуючи градієнт.
Лінійні Ефекти Можна створювати красиві абстрактні лінійні хвилі за допомогою інструменту Blend (Накладання). Це досягається шляхом накладання темно-синьої лінії на ясно-синю.
Розташування Фігур За допомогою інструменту Blend (Накладання) можна легко вирівнювати фігури певним чином.
Як Працює Накладання Ця проста діаграма показує, як працює накладання. Для застосування накладання необхідно як мінімум два об'єкти. Початковий об'єкт зіллється з кінцевим через вказану вами кількість кроків. В даному випадку, я поставив 3 кроки. Автоматично створиться і "опорний кістяк". Цей кістяк визначає шлях, який займають проміжні об'єкти.
Накладання Фігур
Спосіб 1: Використання Функцій Накладання Щоб швидко зробити просте накладання, виділіть 2 потрібні фігури і натисніть Object>Blend>Make. Буде створено гладке накладання.
Спосіб 2: Використання Інструменту Blend Ще один спосіб, яким я завжди користуюся, це інструмент Blend (Накладання). Тут у мене є більше контролю треба ключовими точками при накладанні.
Спочатку виберіть початкову фігуру.
Натисніть на інструмент Blend (Накладання).
Спочатку натисніть на ключову точку, з якої ви хочете почати.
Потім,
затисніть Alt/Option та клікніть по другій
контрольній точці.
Вискочить вікно опцій накладання. Виберіть Specified Steps і поставте значення 3.
Зірка на малюнку буде трансформуватися в кінцеву зірку в три кроки при накладанні
Опції Накладання Фігур Щоб швидко змінити кроки накладання певної фігури, клікніть з затиснутим Alt/Option по фігурі інструментом Blend (Накладання). Вискочить вікно опцій накладання. Проставте значення Spacing на Specified Steps
Заміна Опорного Кістяка Іноді вам може знадобитися змінити шлях кістяка на звивистий замість прямого, як за замовчуванням. Зробити це можна безпосередньо використовуючи інструмент Pen (Перо). Ще один спосіб це намалювати новий шлях кістяка. Потім виділіть його і фігуру. Натисніть Blend>Replace Spine, щоб замінити шлях.
Розширюємо Накладання Якщо вам знадобилося розбити накладання на окремі фігури, можна натиснути Object>Expand щоб розширити фігури. Після цього ви можете редагувати проміжні фігури.
