Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
farm (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
855.12 Кб
Скачать

Розділ 2 огляд деяких сучасних антивірусних препаратів

2.1 Імуностимулятори Цитовир-3

Фармакологічна дія: Комплексний імуностимулюючий, противірусний препарат при грві і грипі, має інтерфероногенну дію. У складі ліки – Тимоген натрій, аскорбінова кислота, бендазол. Тимоген – синтетично отриманий дипептид, він посилює неспецифічну резистентність організму. Аскорбінова кислота нормалізує проникність капілярів, знижуючи активність запального процесу. Бендазол стимулює вироблення ендогенного інтерферону в організмі.

Кагоцел

Фармакологічна дія: індуктор синтезу інтерферону, має противірусну, імуномодулюючу ефектом. Склад: натрієва сіль сополімеру, яка викликає утворення пізнього інтерферону, володіє високою противірусною активністю. Найбільший ефект настає, якщо починати лікування протягом перших 24 годин захворювання, але не пізніше 4-го дня після початку гострої інфекції. В цілях профілактики можливо приймати в будь-які терміни, краще відразу після контакту з хворим на грві чи грип.

Аміксин (Тилорон, Лавомакс)

Фармакологічна дія: діюча речовина Тилорон, володіє противірусною та імуномодулюючою дією, це синтетичний індуктор інтерферону, який стимулює утворення інтерферонів альфа, бета, гамма.

Випробування: Користь від препарату безперечна і для лікування, і для профілактики вірусних захворювань, але це може перекриватися потенційною шкодою для організму. У 80-ті роки в США після проведених випробувань на мишах, препарат був заборонений, так як чинив високотоксичну дію, у піддослідних тварин спостерігалося розшарування сітківки, липидоз печінки та інші серйозні побічні дії. Він не застосовується в США і Європейському Союзі. У нашій країні продовжують випускати противірусний препарат Аміксин і лікарі призначають його пацієнтам.

Інгавірін

Фармакологічна дія: діюча речовина – імидазолілетанамид пентандиової кислоти, є імуномодулятором, що впливає на функціональну активність системи інтерферону. Проявляє активність щодо аденовірусної інфекції, грипу А, В, респіраторно-синцитіальної інфекції, парагрипу.

Анаферон

Препарат чинить імуномодулюючу та противірусну дію. Стимулює гуморальну та клітинну імунну відповідь. Підвищує продукцію антитіл (включаючи секреторний IgA), активізує функції Т-ефекторів, Т-хелперів. Підвищує функціональний резерв Т-хелперів та інших клітин, що беруть участь в імунній відповіді. Індукує утворення ендогенних “ранніх” інтерферонів (α/β) та гамма-інтерферону (ІНФ-γ). Підвищує функціональну активність фагоцитів та NK-клітин. Знижує концентрацію вірусу в уражених тканинах. Має анти мутагенні властивості.

2.2 Противірусні епітопні засоби

Арбідол

Фармакологічна дія: Противірусний засіб, здатний пригнічувати віруси грипу А і В, ТОРС – важкого гострого респіраторного синдрому, асоційованого коронавіруса. Використовується противірусний препарат Арбідол і в комплексній терапії гострих ротавірусних кишкових інфекцій.

Випробування: Переконливих доказів його ефективності і безпеки немає.

Таміфлю (Реленза)

Фармакологічна дія: противірусний препарат, до складу якого входить осельтамівіру карбоксилат (активний метаболіт), пригнічує віруси грипу А і В. При грві не ефективний.

Випробування: Японські постмаркетингові дослідження цього засобу в 2006 році заявили про ризик розвитку порушень свідомості у людини – психози, депресії, суїцидальні нахили, особливо у дітей. Противірусний препарат ” Таміфлю ” має недолік у тому, що він ускладнює діагностику, оскільки побічні дії схожі з симптомами грипу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]