Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2020
Размер:
231.66 Кб
Скачать

6.Розробка питань.

6.1. Техніка безпеки і охорони праці в дільниці по ремонту лужних АКБ.

При ремонті АКБ потрібно виконувати особливі міри обережності обумовлені тим, що АКБ при зарядці виділяють водень і кисень, які при певні концентрації утворює вибухонебезпечну суміш. Тому приміщення з зарядки АКБ повинні мати вентиляційні пристрої які забезпечують достойний повітряний обіг по цеху, що передбачає накопичення небезпечного газу в приміщенні. В цих приміщеннях необхідно використовувати тільки вибухобезпечне обладнання з безпечним його використанням. Використовуючи інструмент та необхідне пристосування слідкувати за тим щоб воно не створювало іскор. Палити та використовувати відкритий вогонь забороняється.

Переміщувати судини з лугом слід тільки на спеціальних носилках чи візках з платформами. Для переливання луга використовують стисле повітря з тиском 0,015 – 0,02 МПа чи спеціальними пристроєм з ручним насосом совком.

Акумуляторні батареї, які підготовленні до заряду повинні бути приєднані щільно прилеглих затискачів або наконечників забезпечуючи надійний електричний контакт.

При роботі навантажувальної вилки щоб уникнути опіку не можна доторкатися до його резистору. Забороняється вимірювати напругу на затискачах акумуляторів навантажувальною вилкою в процесі зарядки через можливість виникнення іскри та в подальшому можливому вибуху небезпечних газів.

 Охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Важлива задача забезпечення безпечних умов праці – підготовка людини до трудової діяльності, проведення інструктажів і перевірка знань по охороні праці.

Ввідний інструктаж проводить інженер по охороні праці. Інструктажу піддають всіх працівників які приймаються з одного підприємства на інше, учнів та студентів які знаходяться на виробничій практиці чи на виробничому навчанні. Ціль ввідного інструктажу - ознайомлення з підприємством, правилами основного внутрішнього трудового розпорядку, загальні положення по охороні праці, вимогам техніки безпеки на підприємстві і виробничої санітарії по проведенню робіт, засобами індивідуального захисту і правилами їх користування, надання першої медичної допомоги постраждалим.

Первинний інструктаж проводиться  до  початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або  до фізичної особи, яка використовує найману працю; який переводиться   з    одного    структурного    підрозділу підприємства до іншого; який виконуватиме нову для нього роботу; відрядженим працівником   іншого   підприємства,   який  бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві. Первинний інструктаж проводиться з  учнями,  курсантами,  слухачами  та студентами навчальних закладів: до початку трудового або професійного навчання; перед виконанням кожного навчального завдання,  пов'язаного з  використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо. Первинний інструктаж   на    робочому    місці    проводиться індивідуально  або  з  групою  осіб  одного  фаху  за  діючими  на підприємстві  інструкціями   з   охорони   праці   відповідно   до виконуваних робіт.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці: при введенні  в дію  нових або переглянутих нормативно-правових актів  з  охорони праці,  а також при внесенні змін та доповнень до них; при зміні технологічного процесу, або модернізації устаткування,  приладів  та   інструментів,   вихідної   сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці; при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо; при перерві  в  роботі  виконавця  робіт  більш  ніж  на 30 календарних днів - для робіт з підвищеною небезпекою,  а для решти робіт - понад 60 днів. Позаплановий інструктаж  з  учнями,  студентами,  курсантами, слухачами проводиться під час проведення трудового і професійного навчання  при  порушеннях ними вимог нормативно - правових актів з охорони праці,  що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо. Позаплановий інструктаж  може  проводитись  індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху.  Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються  в  кожному  окремому випадку залежно від причин і обставин,  що спричинили потребу його проведення.

Повторний інструктаж на робочому місці індивідуально з окремим працівником або  групою  працівників,  які виконують  однотипні роботи,  за обсягом і змістом переліку питань  первинного інструктажу. Повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці,  які діють у  галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману працю)  з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці; для решти робіт - 1 раз на 6 місяців.

Всі вступники в акумуляторне відділення повинні пройти обов’язковий медичний огляд, та в подальшому регулярно проходити періодично медичний огляд, згідно дійсним вказівкам на підприємстві УЗ.

6.2. Вимоги до пожежної безпеки.

Пожежна безпека повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

Для забезпечення пожежної безпеки в дільниці знаходиться пінний вогнегасник та закритий ящик з піском.

В разі виникнення пожежі необхідно повідомити майстра, бригадира, відключити електрообладнання і приступити до гасіння пожежі наявними в дільниці засобами гасіння. Якщо в приміщенні знаходяться кисневі балони чи ємності з гарячомастильними матеріалами, необхідно в першу чергу вивезти їх з приміщення щоб уникнути вибуху і подальшого поширення пожежі.

6.3 Вимоги до охорони навколишнього середовища.

В дільниці знаходяться лінійні установки і ванни для обмивки обладнання, відпрацьовану вода яку не можна зливати в каналізацію підлягає відстію очищенню і повторному її використанню.

При ремонтних роботах:

  • Всі негідні металеві деталі повинні бути складені у спеціалізований контейнер для металевих виробів.

  • Негідні гумові вироби та використане ганчір’я теж складати в спеціальний контейнер.

  • Відпрацьовану суміш відправляють в певній кількості в спеціалізовані ділянки для обробки та повторного використання на підприємстві.