Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_me1_ukr.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Аналітична записка

Розробка і впровадження ринкових механізмів формування пакету наукових досліджень і розробок для Мінекономіки”

Зміст

    1. Проблеми 3

2 Аналіз причин 3

    1. Обмежені бюджетні ресурси 3

    2. Застарілі стандарти досліджень 5

    3. Проблема кадрів 7

    4. Проблема формування планів і організації досліджень для Мінекономіки 9

  1. Рекомендації 11

    1. Пропозиції щодо впровадження нової системи формування плану і організації досліджень для Мінекономіки 11

    2. Пропозиція щодо введення і нормативного забезпечення нових стандартів,

які забезпечать якісні продукти досліджень для Мінекономіки 13

    1. Пропозиція щодо розвитку людських ресурсів та кадрового забезпечення

досліджень для Міністерства економіки 14

    1. Пропозиція щодо фінансового забезпечення досліджень для Мінекономіки 14

  1. План впровадження рекомендацій 16

1. Проблеми

Останнім часом наукові дослідження, які виконують для Мінекономіки, характеризують такі негативні риси:

  • недостатнє фінансування; коштів на наукові дослідження для Міністерства економіки, на думку представників наукових інституцій, не вистачає;

  • застарілі стандарти досліджень; продукти і процедури досліджень, на думку співробітників Міністерства економіки, не завжди задовольняють потреби уряду в якісних порадах щодо економічної політики;

  • плинність наукових кадрів; деморалізація, відсутність перспектив для професійного росту і службової кар’єри наукових працівників, які виконують дослідження для Мінекономіки;

  • відсутність стратегічного плану досліджень і прозорого порядку визначення виконавців досліджень, прийнятного для всіх зацікавлених учасників.

2. Аналіз причин

2.1. Обмежені бюджетні ресурси Стан фінансування досліджень

Бюджетні кошти на наукові дослідження для Мінекономіки виділяються за кількома напрямками. Так, у 2000 році на дослідження “Прикладні наукові та науково-технічні розробки пріоритетних напрямків” було виділено з державного бюджету 4,704 млн. грн.

На дослідження “Державні науково-технічні програми та наукові частини інших програм” було виділено 1,07 млн. грн.

Окрім того, на проекти “Державні замовлення у сфері науки” та “Інші заходи у сфері науки і науково-технічної діяльності” було виділено відповідно 382 тис. грн. та 118 тис. грн.

Всі кошти надійшли у повному обсязі, і міністерство розрахувалося з виконавцями досліджень.

Чинні правила розподілу коштів і структура фінансового забезпечення досліджень для Мінекономіки

Нинішній порядок використання коштів передбачає, що вони розподіляються невеликими сумами між великою кількістю інституцій. Середній обсяг фінансування однієї теми у 2000 році становив 40 тис. грн. Всередині цих інституцій кошти використовуються для оплати праці багатьох виконавців.

Структура фінансового забезпечення досліджень містить значну частину витрат (близько третини) на утримання установ. З огляду на це, зрозумілим є незадоволення виконавців досліджень. Оскільки одержувачем коштів не є окремий виконавець або група дослідників, то грошей, які виділяються на виконання одного проекту, замало, щоб оплатити роботу дослідників високої кваліфікації.

Законна зацікавленість виконавців дослідження у забезпеченні потреб інституційного розвитку

Водночас потреби в утриманні інституцій також виправдані. Як зазначили експерти у своїх доповідях, нинішній порядок фінансового забезпечення і визначення виконавців досліджень не дозволяє створити у наукових організаціях міцну інформаційну, методологічну й методичну бази досліджень з того чи іншого напрямку.

Як зазначають експерти, “передбачена планом поточного року тема на підготовчу роботу – з аналізу літературних джерел, збору та аналізу великого масиву фактичної інформації, розробки наукових засад вирішення питання, - для виконання якої було витрачено багато часу і коштів колективом дослідників – часто не має продовження у подальшому.”

Фінансування у розмірі 30-50 тис. грн. явно замало для того, щоб оплачувати, крім виконання досліджень, ще й інфраструктуру, платити заробітну платню технічному персоналу, ремонтувати приміщення, вкладати гроші в оновлення матеріально-технічної бази. Але без інституційного розвитку – відновлення матеріально-технічної бази, накопичення досвіду і кадрового потенціалу – якісні дослідження неможливі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]