Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болезнь Марека (укр.).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
89.09 Кб
Скачать

ЗМІСТ:

  1. Історичний огляд ст. 2

  2. Клініка захворювання ст. 3-4

  3. Патологія ст. 5-6

  4. Характеристика віруса ст. 7-9

  5. Лабораторна диагностика ст. 10-12

  6. Імунітет ст. 13-14

  7. Список літератури ст. 15

Історичний огляд.

У 1907 році в Угорщині Марек вперше описав захворювання,

яке характеризувалось кульгою, паралічами ніг та крил, назвавши його "поліневритом курей". Гістологічними дослідженнями патологічного матеріалу взятого від 4 півнів, хворівших полі­невритом з ознаками паралічів, йому вдалося відрізнити це за­хворювання від бери - бериподібного поліневриту, котрий проті­кав з аналогічними симптомами,але відрізняється від першого дисторофічними змінами нервових волокон без вираженої лімфоідної інфільтрації.

Описане Мареком захворювання було зареєстроване пізніше в птахівних господарствах Північної та Південної Америки, Англії, Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Радянськоїду Союзі та і інших країнах.

Перше ґрунтовне вивчення цього захворювання належить Папенхейрему із співавторами і Дойлю. В нервах і оболонках очей хворих курей автори виявляли чітко виражену лімфоїдну інфільтрацію,а у внутрішніх органах, переважно у яєчнику, -лімфоїдні пухлини. На основі цих даних Паппенхеймер, Дан і Кон назвали захворювання “нейролімфоматозом птахів”. Інші дослідники в своїх ранніх роботах називають цю хворобу по-різному: “параліч птахів”, “параліч птахів Марека”, " вигульний параліч", "параліч свійських птахів”, “ензоотичний нейроенцефаломієліт птахів”, ”інтерстіціальний поліневрит”, ”інфекційний нейрогранулематоз птахів” та інші. Але потрібно звернути увагу на те,що усі ці назви не відображають усієї сукупності клініко-анатомічних змін при цьому захворюванні. В теперішній час це патологічне має назву "хвороба Марека".

Клініка захворювання та економічний вплив.

Хвороба Марека проходить гостро і в класичній формі. Термі­ном "класична форма" визначається невропатичне захворювання, котре вперше описае Марек /І907р/. Гострий перебіг і класична форма хвороби Марека відрізняються по гостроті клінічного виявлення, котре залежить від вірулентності збудника, його дози та резистентності птахів. Також можна визначити шкіряну форму збудника, при якій вражаються пір'єві фолікули і утворюються пухлини шкіри. Шкіряну форму можна спостерігати при гострім протіканні хвороби і класичній формі.

Частіше у країнах із розвиненим птахівництвом спостерігає­ться захворювання Марена з гострим перебігом. Найбільш часті­ше виявлення гострого перебігу захворювання Марека, ніж класич­ної форми, можна пояснити зниженням загальної резистентності організму птахів в умовах інтенсивного їх утримання та під­вищення вірулентності віруса в таких умовах,

При гострім перебігу захворювання вражаються птахи у віці 4 - 22 тижнів,тобто до статевозрілого віку. В останні роки до­слідники різних країн усе частіше повідомляють про симптоми "старіння" хвороби, що виражається змінами вікової динаміки, тобто з'являються спалахи захворювання серед птахів більш старшого віку, від 7 до 70 тижнів.

Деякі вчені старіння хвороби пояснюють віковим ослабленням імунітету, котре викликається різноманітними причинами.

На відміну від класичної форми гострий перебіг захворювання Марека виявляється раптово. Вона протікає швидко, супроводжую­чись високим захворюванням,смертністю та летальністгю птахів. У такому випадку, як правило, спостерігається менша кількість птахів з ознаками враження периферичної нервової системи. Інколи, в початковій стадії захворювання відзначають масові хутко проминаючі нервові явища типу паралічів. В цей період особливо тяжко діагнозувати захворювання Марека, тому що не вдається виявити специфічні зміни. В той же час загибель птахів збільшується. За короткий час /5-7 діб/ захворюють майже усі курчата в віці 1-2 місяці з ознаками ураження нервової системи і незначним відходом. Через 2 - 6 тижнів падіж птахів різко збільшується внаслідок ураження внутрішніх органів лімфоїдними пухлинами. У вираженних випадках проявлення захворю­вання Марека в патологічний процес утягується головний та спинний мозок і вражається до 40 – 50% птахів.

Найбільша смертність птахів спостерігається через 1 - 2,5 мі­сяці після початку спалаху захворювання. У різних господарст­вах відмічені коливання у час проявлення піків підйому та затухання хвороби.

Класична форма хвороби Марека являється найбільш знайомою та вигченою.

Практично може буде враженим будь-який нерв, тому і симптоми можуть бути різноманітними: кульга, парези та паралічі кінцівок, крил, шії, хвоста. Можуть змінитися колір радужої оболонки, форма та розмір зіниці внаслідок чого наступає часткова або повна сліпота. Птахи гинуть,як правило, в 3-5 місяч­ному віці і рідше у більш старшому.

Кількість дохлих птахів коливається від одиничних випадків до 30%, але частіше дорівнюють 25%. Коли хвороба протікає переважно з враженням органів зору, значної загибелі та значної втрати угодоганооті не буває.

Збитки від захворювання Марека включають: затрати на прове­дення вакцінації та на виготовлення вакцин; на наукові дос­лідження; також збитки від захворювання та смертності птахів; зниження їх продуктивності.