Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці.doc
Скачиваний:
887
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
93.18 Кб
Скачать

7. Паразитологія та інвазійні хвороби

Інвазійні захворювання мають значне поширення в патології дрібних тварин. На паразитарні захворювання діагнози ставила комплексно із урахуванням анамнезу, епізоотології, клініки, результатів лабораторного дослідження.

Патологія

Кількість

випадків, гол

Сифонаптерози у кота

1

Унцинаріоз у собаки

1

Демодекоз у собаки

1

Всього

3

Під час проходження практики я практично закріпила знання у проведенні лабораторних досліджень гельмінтозів, протозоозів, арахноентомозів.

На паразитарні захворювання діагнози ставила комплексно із урахуванням анамнезу, епізоотології, клініки, результатів лабораторного дослідження.

Для дегельмінтизації тварин застосовували Альбендазол 10% - оральна суміш в дозі 1мл на 10 кг. Маси. Препарати ефективні проти круглих і стьожкових гельмінтів і повторне дослідження фекалій не виявило яєць гельмінтів. Поруч із антгельмінтиками через кілька днів застосовували катозал, для загальної стимуляції тварин. Перерва була зроблена для попередження стимуляції захисних сил гельмінтів.

Демодекоз викликається кліщем Demodex canis, який паразитує в сальних і потових залозах. До цього захворювання більш сприйнятливий молодняк і короткошерсті породисті собаки. Діагноз ставили на основі характерних клінічних ознак, виявленні сигароподібного кліщу Demodex canis в глубокому зіскобі взятому на межі здорової і ураженої шкіри. Для лікування призначений препарат розчин бровермектину, також для прискорення загоєння і відновлення шкіри назначений препарат аєвіт. За допомогою комплексної терапії вдалося досягти покращення стану тварини і уражених ділянок.

Ктеноцефалідози у собак і котів ( блохи ) можна з успіхом лікувати інсетоакарицидною пудрою, але більш зручне, ефективне і безпечне лікування за допомогою нанесення на шкіру холки, шиї препаратів Барс та їх аналогів.

8. Патологічна анатомія

Розтин проводився в захисному одязі, гумових рукавичках, фартусі, нарукавниках, захисній масці. За період проходження мною було проведено 1 розтин трупу. Приміщення для розтину трупів добре освітлене, стіни, стеля, та підлога покриті водонепроникним матеріалом що добре миється. Приміщення обладнане каналізацією, водопроводом і стіл для розтину дрібних тварин. До розтину трупів та роботою патологічного матеріалу не допускають людей з пошкодженою шкірою рук, також вагітних.

Під час розтину трупа не допускається вживати їжу, палити, відволікатися від роботи, торкатися руками обличчя та поправляти волосся. Необхідно дотримуватися обережності, у недопущені до трупу по сторонніх тварин та людей.

За період моєї практики було проведено 1 патологоанатомічний розтин, який проводила в секційній залі факультету ветеринарної медицини: новонароджене порося - 1р. основна причина смерті асфіксії спричиненої венозною гіперемією та набряком легень.

Після розтину, труп склали в спеціальну тару, провели вологе прибирання та дезінфекцію приміщення, інструментів та спецодягу. Для дезінфекції використовують 3% розчин формаліну.