Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Леся

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
16.95 Кб
Скачать

Будова молекули. Целюлоза, подібно до крохмалю, є природним полімером. Молекули деяких видів целюлози містять до 40 тисяч ланок С6Н10O5 (відносна молекулярна маса – кілька мільйонів).

Макромолекули крохмалю та целюлози різняться за структурою. Макромолекули крохмалю складаються із залишків молекул альфа-глюкози і мають лінійну та розгалужену структуру. Молекули целюлози утворені залишками молекул бета-глюкози і характеризуються лише лінійною структурою

Целюлоза значення в організмі людини та природі

Целюлоза являє собою основний компонент, який складає структуру стінок клітин рослинного походження. У рослин вона виконує захисну функцію. Компонент є основою молекулярних складних структур. Забезпечує живі організми необхідною енергією для існування. Живлить клітини організмів поживними речовинами, так як вони концентруються в тканинах і в потрібний момент підживлюють клітку. Целюлоза бере активну участь в процесі регулювання осмотичного тиску. Вона входить до складу сприймаючих частин рецепторів всіх клітин

. Біологічне значення целюлози:

Клітковина є головною структурною частиною клітинної оболонки у рослин. Целюлоза рослин – це головне харчування травоїдних тварин, так як в їх організмі є спеціальний фермент – целлюлаза, що відповідає за розщеплення цього компонента. А ось людина в чистому вигляді не вживає целюлозу. Вона пов’язує рідину в перистальтиці кишечника. Також в товстому кишечнику завдяки їй метаболізуються бактерії. Енергія целюлози підтримує його мікрофлору і харчові волокна в ньому. Клітковина є профілактикою геморою і запору. Коли людина, яка хворіє на цукровий діабет першого типу, вживає целюлозу в достатній кількості, то її організм стає набагато стійкіше до глюкози. Даний елемент виконує роль «щітки», прибираючи брудні налипання зі стінок кишечника – він видаляє токсичні речовини і холестерин.

Нерозчинну клітковину називають целюлозою і лігніном. Вона міститься в плодах овочів і фруктів, зернових культурах і бобових рослинах. Нерозчинна клітковина як губка вбирається в воду і набухає, що призводить до прискорення процесу спорожнення шлунка.

походження є льон, бавовна, коноплі (складаються з целюлози), тваринного – вовна, шовк (складаються з білків).

На сьогодні широко використовують хімічні волокна, які добувають хімічними методами. Хімічне волокно називається штучним, якщо його добувають переробкою природних полімерних матеріалів (наприклад, целюлози) або синтетичним, коли його одержують із синтетичних матеріалів. Штучне ацетатне волокно має цінні властивості – воно досить міцне, м’яке, майже не бгається, мало збігається від прання, має приємний блиск. Його недоліком є те, що воно менш гігроскопічне, ніж природне бавовняне, і накопичує статичні електричні заряди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]