Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Никитос

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Целюлоза

Целюлоза є полісахаридом. Вона має таку ж форму, як і крохмаль – (С6Н10О5)n.

Целюлоза – основний структурний компонент оболонки рослинної клітини. Основна її фізіологічна дія – здатність зв'язувати воду (до 0,4 г води на 1 г клітковини).

Добова потреба в клітковині

Західні дієтологи рекомендують споживати від 5 до 25 г клітковини в залежності від того, наскільки людина стежить за своїм здоров’ям. У середньому організму буде достатньо, щоб щоденна норма клітковини складала 35 г. Також не забувайте, що чим більше клітковини ви вживаєте, тим більше пийте води.

Більше — не означає краще

Помилково думати, що, чим більше клітковини ви з'їсте, тим більше користі отримаєте. Більш того, вживання більше 50-60 грамів клітковини на добу (мається на увазі вся клітковина за день: з продуктів + додана) може бути причиною здуття і газоутворення.

Також надлишок клітковини погіршує всмоктування мікроелементів з продуктів. Харчові рослинні волокна, що вживаються у великій кількості, прискорюють просування їжі по шлунково-кишкового тракту, зменшуючи засвоєння поживних речовин стінками кишечнику. Організм просто не встигає засвоїти потрібну кількість поживних речовин до того, як їжа покине його. Однак, при дотриманні рекомендованої дози і прийомі курсами, цей ефект не спостерігається.

Пам'ятайте про воду!

Важливо пам'ятати, що при вживанні клітковини обов'язково випивати не менше 2 літрів води в день. А ось при недостатній кількості води і фізичної активності рослинні волокна швидше за все викличе запор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]