Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Целюлоза.pptx
Скачиваний:
39
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
19.15 Mб
Скачать

У яких продуктах міститься клітковина

Нерозчинну клітковину називають целюлозою і лігніном. Вона міститься в плодах овочів і фруктів, зернових культурах і бобових рослинах. Нерозчинна клітковина як губка вбирається в воду і набухає, що призводить до прискорення процесу спорожнення шлунка.

Добова потреба в клітковині

Західні дієтологи рекомендують споживати від 5 до 25 г клітковини в залежності від того, наскільки людина стежить за своїм здоров’ям. У середньому організму буде достатньо, щоб щоденна норма клітковини складала 35 г. Також не забувайте, що чим більше клітковини ви вживаєте, тим більше пийте води.

Целюлоза – основний структурний компонент оболонки рослинної клітини. Основна її фізіологічна дія – здатність зв'язувати воду (до 0,4 г води на 1 г клітковини).

Помилково думати, що, чим більше клітковини ви з'їсте, тим більше користі отримаєте. Більш того, вживання більше 50-60 грамів клітковини на добу (мається на увазі вся клітковина за день: з продуктів + додана) може бути причиною здуття і газоутворення.

Також надлишок клітковини погіршує всмоктування мікроелементів з продуктів. Харчові рослинні волокна, що вживаються у великій кількості, прискорюють просування їжі по шлунково-кишкового тракту, зменшуючи засвоєння поживних речовин стінками кишечнику. Організм просто не встигає засвоїти потрібну кількість поживних речовин до того, як їжа покине його. Однак, при дотриманні рекомендованої дози не спостерігається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]