Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Окремі випадки рододопомоги.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
31.77 Кб
Скачать

Заворот голови у дрібних тварин

У ягнят і козенят Діють аналогічно, як і у плодів корів. Якщо рука не проходить через родові шляхи, намагаються зафіксувати голову плода гачком за очну орбіту чи за лицеву частину; голову підтягують у таз і одночасно відштовхують плід за ніжки, які виступають. При неможливості виправлення голови, негайно виконують кесарів розтин або фетотомію (відрізають голову).

У плодів свиней із числа неправильних положень голови відмічається лише опускання її вниз. Виправляють її положення пальцями і дротяними гачками, закріпленими у очних орбітах або у слуховому апараті плода.

У цуценят заворот голови (відмічається рідко) виправляють комбінованими маніпуляціями з боку піхви і через черевні стінки матері.

Неправильне розташування однієї чи обох кінцівок плода нерідко затримує перебіг родів. Це ускладнення, як правило, можна легко виправити. Але у деяких випадках воно викликає важкі наслідки залежно від вклинювання плода у родовий канал.

Неправильні розташування кінцівок виникають при слабкості скорочень матки або при відсутності реакції плода на перебіг родів, внаслідок чого плід вклинюється у родові шляхи у тому положенні та членорозміщенні, в якому він знаходився у матці під час вагітності.

Карпальне передлежання кінцівок. Дана патологія характеризується тим, що передня кінцівка, зігнута у плечовому, ліктьовому чи карпальному суглобах, що збільшує об’єм плечового поясу плода і перешкоджає проходженню плода у таз, або у родових шляхах.

Діагноз. Відмічається затримка стадії народження плода. При односторонньому згинанні кінцівки із родових шляхів виступає одна кінцівка з повернутим донизу копитцем. Рукою можна виявити передлежачу головку і карпальні суглоби правильно розташованої і зігнутої кінцівки.

Допомога. Витягування плода без попереднього виправлення неправильно розташованої кінцівки протипоказане: якщо сильно тягнути за карпальний суглоб, можна травмувати ліктем тканини родових шляхів.

Перед виправленням кінцівки, перш за все, фіксують правильно передлежачу кінцівку і голову, потім захоплюють рукою п’ястну кістку, путовий суглоб і, копитце. Інколи для наближення копитця до тазу доводиться підтягувати кінцівку мотузкою, зафіксованою на п’ясті або на передпліччі, біля карпального суглобу. Кінцівку сильно згинають у всіх суглобах і поступово витягують у таз. Одночасно акушерським костилем, відштовхують плід. Костиль фіксують між кінцівкою і шиєю плода, у ділянці плечо-головного м’язу. Можна також тягнути ногу за копитце, відштовхуючи в той же час карпальний суглоб і сам плід у матку. При вклинюванні у таз мертвого плода показано відрізання кінцівки по карпальному суглобу.

Згинання кінцівки у ліктьовому суглобі. Коли кінцівка плода витягнута неповністю, вона згинається у ліктьовому і плечовому суглобах. Плечова кістка приймає вертикальне положення і збільшує об’єм грудей, це створює велику перешкоду для виведення плода і сприяє нанесенню сильних травм родовим шляхам при витягуванні його без попереднього виправлення членорозміщення.

Діагноз. Незначне прорізання передлежачих кінцівок: у теляти копитця знаходяться на рівні його носового дзеркальця, а у лошати – у міжщелеповому просторі або під головою.

Допомога. Тулуб плода відштовхують у матку, одночасно сильно тягнуть плід за ноги.

У защемлених у тазі мертвих плодів розрізають плечову кістку дротяною пилкою чи долотом.

Плечове передлежання кінцівки. Дана патологія полягає у підгинанні кінцівки під живіт плода. Розвивається самостійно або як ускладнення зап’ястного передлежання кінцівки, і може бути одно — чи двостороннім.

Діагноз. Ставлять, враховуючи наслідки мануального дослідження передлежачої голови і плечових суглобів плода.

Допомога. Якщо плід ще не вклинився у тазову порожнину, захоплюють ногу за передпліччя і підтягують його до входу в таз. Потім, при одночасному відштовхуванні тулуба в матку, переводять кінцівку в зап’ястне передлежання. У подальшому виправляють її уже вищеописаними прийомами. Коли рукою не вдається зігнути ліктьовий суглоб, ногу плода обводять мотузкою, кінці виводять назовні, а петлю фіксують на передпліччі. Підтягуванням за мотузку, при одночасному відштовхуванні рукою ліктьового суглоба, кінцівка може бути переведена у зап’ястне передлежання.

При односторонньому плечовому передлежанні кінцівки можна спробувати силою витягнути плід, витягуючи його за правильно передлежачу кінцівку, голову і мотузку, пропущену за допомогою петлепровідника між грудною петлею і зігнутою кінцівкою, але при умові, що плід не крупний.

Коли мають справу з мертвими і сильно розвиненими плодами, які вклинилися у тазову порожнину, слід, не гаячи часу, приступити до фетотомії і видалити голову плода чи одну із кінцівок.

Потиличне передлежання кінцівок. При цьому ускладненні одна або дві кінцівки плода розміщені над його головою, внаслідок уповільненого виправлення останньої чи передчасного витягування кінцівок, підіймаються головою. При такому розміщенні кінцівок збільшується об’єм плода, його голова защемлюється у тазовій порожнині і, окрім того, виникають передумови до розриву стінки піхви і промежини кінцівками плода.

Допомога. Кінцівки плода підтягують вперед і вниз, а голову плода підіймають доверху рукою. У випадках, коли плід мертвий і сильно защемився у тазі, рекомендується ампутація частини кінцівки або зменшення об’єму голови.