Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек 11.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

2. Механічна обробка пластмас.

Вироби з пластмас звичайно виготовляють литтям під тиском або пресуванням. Пресовані вироби по лініях розйому пресформ мають залишки лиття, а в отворах - плівку. Механічна обробка виробів із пластмас в основному і полягає саме у видаленні залишків лиття та плівки.

У випадку, коли одержання отворів у виробі при роботі з пресформами або литті під тиском затруднене, то тоді отвори висверлюють. При неможливості витримати точні розміри, вироби виготовляються з припуском, а точні розміри досягаються вже за допомогою механічної обробки.

Пожежна небезпека процесу механічної обробки пластмас обумовлена:

  • горючістю оброблюваних матеріалів, які можуть спалахувати під час обробки (целулоїд, ебоніт, термореактивні пластмаси та ін.);

  • утворенням значної кількості пожежовибухонебезпечного пилу;

  • виникненням в процесі обробки ДЗ.

3. Механічна обробка деревини.

У процесах механічної обробки деревини виділяється значна кількість пилу та дрібної стружкии, які більш пожежонебезпечні, ніж звичайна деревина, тому що відходи скопичуються біля верстатів, пил осаджується на конструкції устаткування і приміщення. Древесний пил, що утворюється під час роботи верстаків, особливо шліфувальних, здібний утворювати в суміші з киснем вибухонебезпечні концентрації. Осілий пил - пожежонебезпечний, температура самозаймання якого складає 255 оС.

Наприклад в 2003 році в приміщенні з древесними відходами столярного підприємства м.Верховцево Дніпропетровської області відбувся вибух пилу, що цілком зруйнував це приміщення і частково дах сусідніх виробничих будівель. В результаті виникла значна пожежа, у гасінні якої взяли участь 8 пож. підрозділів у складі 38 чоловік на 10 автомобілях. Пожежа була ліквідована через 1,5 години.

Загромоджування цехів лісоматеріалом, готовими виробами, стружкою і наявність пилу, створюють умови для швидкого поширення пожежі. Технологічне устаткування обладнано місцевими відсмоктувачами для видалення опилок і стружки, а також пневмотранспортом, що також може сприяти швидкому поширенню пожежі.

4. Обробка волокнистих матеріалів.

У текстильній промисловості використовуються різноманітні волокнисті матеріали, що по своєму походженню діляться на природні і хімічні. Технологічний процес обробки сировини для одержання волокна також пожежонебезпечний.

Прикладом можить бути історично відомий факт пожежі яка відбулася 14 грудня 1908 року в головному корпусі Новосамсонівської бавовнопрядильної мануфактури в Санк-Петербурзі. В результаті спалаху бавовняного пилу на конструкціях цеху пожежою було повністю знищено переробний цех, а також декілька житлових кварталів.

Пожежна небезпека процесів обробки волокнистих матеріалів характеризується:

  • великою кількістю горючого матеріалу (волокно, пил);

  • утворенням вибухонебезпечних концентрацій пилу в суміші з повітрям;

  • наявністю джерела запалювання;

  • наявністю великої кількості шляхів поширення пожежі (аспіраційні системи , вентиляційні конструкції, пневмотранспорт та ін.);

  • складним технологічним устаткуванням.

Як ми вже казали крім механічної обробки твердих матеріалів в промисловості застосовуються процеси здрібнювання твердих горючих речовин і матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]