Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек 11.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

7

НАЦІОНАЛЬНИЙ університет цивільного захисту УКРАЇНИ

Кафедра пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій

Дисципліна „Пожежна безпека виробництв”

4 Курс. 7-й семестр

Тема 9 “Пожежна безпека процесів механічної обробки твердих речовин та матеріалів. “ лекція 11

Пожежна профілактика процесів

механічної обробки речовин та матеріалів.

1. Види механічної обробки речовин та матеріалів.

Одним з найбільш поширених технологічних процесів на виробництві є процеси механічної обробки речовин та матеріалів. Треба відмітити, що вказані технологічні процеси розділяються на механічну обробку твердих матеріалів з метою отримання готових виробів та на процеси здрібнювання твердих горючих речовин і матеріалів для отримання технологічного продукту. Ми окремо розглянемо вказані види механічної бробки та визничимо їх пожежну небезпеку.

    1. Види механічної обробки твердих та волокнистих матеріалів.

Прикладом обробки твердих матеріалів можуть бути процеси механічної обробки металів, пластмас, деревини. До процесів механічної обробки матеріалів можна віднести:

- різання, сверління, фрезерування, стругання, довбання, шліфування, полірування, розпушення та здрібнювання

Ці процеси часто пов'язані з підвищенням температури, утворенням горючого пилу, виділенням пуху та волокон, використанням горючих рідин. На підставі цього можна стверджувати, що вони є пожежо-та вибухопожежонебезпечними.

В підтвердження сказаному можна навести приклад пожежі, що виникла 25 травня 2004 року на меблевому комбінаті в м. ЩорсЧернігівської області. на пилорамі по розпиловці лісу. Пожежа розпочалася у цеху розпиловки лісу, кругляка на дошки та бруси. Приміщення уявляє собою будівлю III ступеню вогнестійкості, яка пристроєна до складу зберігання готової сировини, який зроблений в вигляді навісу. В результаті пожежі, вогнем було знищено приміщення розпиловочної пилорами, дах та частково дах суміжного складу.Під’їзди до цехів були завалені готовою продукцією і спаленними відходами, конструкції від пилу не обчищалися, що призвело до поширення пожежі. На щастя постраждалих небуло, матеріальний збиток склав більше 30 тисч гривень.

Давайте коротко розглянемо небезпеку деяких найбільш пощирених технологічних процесів.

1. Механічна обробка металів

Механіча обробка металів пов'язана із подоланням значних сил тертя, в результаті чого відбувається нагрівання матеріалу, що обробляється. Особливу пожежну небезпеку становить технологічний процес обробки магнію (Mg), титану (Ti), цирконію (Zr) та їхніх сплавів.

Пил магнієвих сплавів загоряється навіть від іскри, і горіння носить характер вибуху. Пил і стружка магнію та його сплавів при наявності залишків мастильних матеріалів спроможний до самозаймання.

Магнієвий пил також спроможний до електризації з подальшим загоранням. Електризація пилу може відбутися внаслідок тертя при роботі шліфувальних верстатів, скупчування на стінках трубопроводів системи аспірації чи вентиляції.

ТИТАН у звичайних умовах небезпечний, але при підвищених температурах і особливо у вигляді тонкої стружки та у порошкоподібному стані легко з'єднується з киснем, галогенами, сіркою та з іншими елементами.

ЦИРКОНІЙ. Зважений в повітрі пил цирконію вибухопожежонебезпечний. Порошок цирконію може самоспалахуватися в звичайних умовах від розрядів статичної електрики при пересиханні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]